Çorum'da lebleciler harekete geçti

Leblebi denince akla ilk gelen kent olma özelliğini koruyan Çorum'da üye sayısı yetersizliğinden odaları kapanan leblebiciler yeniden harekete geçti.

Çorum'da lebleciler harekete geçti

Leblebi denince akla ilk gelen kent olma özelliğini koruyan Çorum'da üye sayısı yetersizliğinden odaları kapanan leblebiciler, yeniden örgütlenerek kurulacak kooperatif çatısı altında birleşmeye hazırlanıyor.

Yaklaşık 5 yıl önce üye sayısının 100'ün altına düşmesi sonucu mahkeme kararıyla odaları kapanan leblebiciler, yeniden aynıo çatı altında biraraya gelmek için bazı faaliyetler gerçekleştiriyor.

Bu kapsamda Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nce (ÇESOB), kentin adıyla özdeşleşen leblebinin üretiminin arttırılması ve mesleğin yaşatılması için leblebicileri aynı çatı altında toplayacak bir kooperatifin kurulması kararlaştırıldı.

Kurulacak kooperatif ile leblebici esnafının bir çatı altında örgütlenmesi, bu alanda yaşanan sorunların çözülmesi için girişimlerde bulunulması ve sektörün geleceğinin güvence altına alınarak Çorum leblebisinin korunması amaçlanıyor.

Her köşe başında bir leblebici dükkanına rastlanan kentte, her damak tadına hitap eden aromalı 35 çeşidi bulunan leblebinin alınacak kararlar ve geliştirilecek projelerle uzun yıllar daha kentle özdeşleşmeye devam etmesi hedefleniyor.

''İş adamlarımız bir zamanlar leblebiden biriktirdiği parayla sanayiye yatırım yapmıştı''

Çorum TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede leblebi üretiminde en köklü geçmişe sahip olan kentlerin başında Çorum'un geldiğini söyledi.

Yaklaşık 10 yıl önce Çorum leblebisinin tescillendiğini hatırlatan Başaranhıncal, Hitit medeniyeti ve gelişmiş sanayisinin yanı sıra Çorum'un en çok bilinen markasının meşhur leblebisi olduğuna dikkati çekti.

Leblebinin kent için hayati önem taşıdığını vurgulayan Başaranhıncal, ''Kentteki iş adamlarımız bir zamanlar leblebiden biriktirdiği parayla sanayiye yatırım yaparak büyük atılım sağlamıştır.

Çorum, rakiplerine rağmen markalaşarak leblebi denince akla gelen ilk kent olmayı başarmış ve bu özelliğini korumak adına gayret göstermektedir.

Leblebi için 'neler yapılabilir, bu yöresel ürün nasıl daha cazip pazarlanabilir, ya da marka değerini nasıl arttırırız' bunu esnafımızla istişare ettik. Bir kooperatif kurularak leblebici esnafının bir çatı altında örgütlenmesini, yaşadıkları sorunların çözülmesi için girişimlerde bulunulmasını ve Çorum leblebisinin korunması amacıyla çalışma yapılmasını kararlaştırdık'' diye konuştu.

''Usta yetiştirilememesi en önemli sıkıntı''

Kentte üç kuşaktır leblebi ve kuruyemiş imalatı yapan Gülşen Kuruyemiş Gıda Sanayi Ticaret A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gülşen ise, leblebiciliğin dede mesleği olduğunu, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana üç kuşaktır leblebicilik yaptıklarını söyledi.

Leblebi diyarı olarak bilinen kentte, leblebicilerin kooperatif çatısı altında toplanmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Gülşen, bu oluşuma leblebinin geleceği için katkı verilmesi gerektiğini ifade etti.

Üretimin yeterli olmadığına dikkat çeken Gülşen, ''Satışların artmasından kaynaklanan bir imalat eksikliği söz konusu. Personel sıkıntısı yaşanmaktadır. Usta yetiştirilmesi için kurslar açılması, yüksekokul bünyesinde bölüm açılması önemli. Çorum'da yetiştirilen nohutların leblebi üretimi için daha elverişli hale getirilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve üniversitemiz tarafından çalışmalar yapılabilir. Özellikle usta yetiştirilmesi şu an önümüzdeki en önemli sorun'' şeklinde konuştu.

Leblebi kokulu dükkanında hala eski değirmende leblebi üretimi yapan 50 yıllık esnaf Yaşar Bodur da leblebiciliğin baba mesleği olduğunu belirtti.

İlk yıllar leblebi üretiminin evlerde zor şartlarda yapıldığını anlatan Bodur, leblebi üretilen en geniş dükkanın 35 metrekare olduğunu kaydetti.

Kentte nam salan leblebiciliğin devam etmesi için çırak yetiştirilmesi gerektiğini ifade eden Bodur, şunları kaydetti:

''Bizden önceki kuşak leblebiciler işlerini en iyi şekilde yapmış. Bugün leblebi denince Çorum akla gelir. Bizler de bunun devam etmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Esnafın korunması için planlanan kooperatifçiliğin çok önemli olduğuna inanıyorum. Bunun birlik ve beraberlik adına gerekli olduğunu düşünüyorum. Böylece leblebiciliği en kaliteli şekilde devam ettiririz.''

Yıllık yaklaşık 3 bin tona yakın leblebinin üretildiği Çorum'dan başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Avustralya, Amerika, Kanada ve Asya ülkelerine talepler doğrultusunda leblebi ihracatı yapılıyor.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209