Enerjide yeni tasarruf paketleri geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız sanayiden konutlara ve tarımdan sokak aydınlatmalarına kadar enerji tasarrufu konusunda geniş bir paket hazırladıklarını belirtti.

Enerjide yeni tasarruf paketleri geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sanayiden konutlara ve tarımdan sokak aydınlatmalarına kadar enerji tasarrufu konusunda geniş bir paket hazırladıklarını belirterek, ''Biz bu paketi önce sayın Babacan'a, sonra da sayın Başbakana arz edeceğiz. Ondan sonra bu konudaki çalışma şekillenecek'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (Türk BESD) işbirliğinde düzenlenen ''Beyaz Eşyada Enerji Verimliliği İçin İşbirliği Toplantısı'', Ankara Rixos Otel'de yapıldı.

Bakan Yıldız, toplantıda yaptığı konuşmada, enerji verimliliğinin sadece beyaz eşyada değil, hayatın her noktasında uygulanması gereken önemli bir yaşam tarzı, bir kültür olduğunu ve bu kültürün toplumun her kesimine yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin her geçen yıl büyüdüğünü ve geliştiğini, bu çerçevede enerji tüketiminin de arttığını anlatan Yıldız, Türkiye'nin, 10 yıl önce şu anda tükettiği enerjinin yarısını tükettiğini, 10 yıl sonra ise şu anda tükettiği enerjinin iki katı enerji tüketeceğini kaydetti.

Artan enerji talebinin karşılanması için gerekli çalışmaların yapıldığını dile getiren Yıldız, 2011 yılında 3 bin 600 Megavatlık (MW) yeni güç santrallerinin devreye alındığını, bunların en az yarısının da yenilenebilir kaynaklardan yapıldığını bildirdi.

Rüzgar, su, biyokütle gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanıldığını, bu yıl güneş enerjisinden üretimin de başlayacağını dile getiren Enerji Bakanı, petrol ve doğalgaz gibi birincil kaynaklara bağımlılığın ise bir müddet daha devam edeceğini, ancak yerli kaynakların kullanımına öncelik verileceğini, enerji tasarrufunun da bunlardan ayrı tutulmayacağını vurguladı.

Yıldız, ''Biz, birincil enerji kaynakları olan petrol ve doğalgazda çok ciddi oranda dışa bağımlıyız. Ancak bizim petrol ve doğalgazımız yerli kaynaklardan üretilmiyor diye oturup ağlayacak değiliz. Petrol ve doğalgazın yüzde 100'ünü ithal eden ülkeler var, Japonya ve Güney Kore gibi. Buna rağmen dışa bağımlılıkları yüzde 100 değil. Yerli ve alternatif kaynakları sonuna kadar kullanacağız'' dedi.

Enerji verimliliğinde kat edilecek çok mesafe var

Türkiye'nin enerji verimliliği konusunda kat etmesi gereken daha çok mesafe olduğunu kaydeden Enerji Bakanı, bugün Türkiye'nin bin dolarlık bir gayri safi yurtiçi hasılayı elde edebilmek için yaklaşık 290 litre petrol eşdeğeri civarında enerji kullandığını, bin dolarlık bir hasıla için 200 litre, hatta 100 litre civarında enerji kullanan ülkelerin bulunduğuna dikkati çekti.

Enerji verimliliği konusunda daha önce yapılan çalışmaların hiçbirini küçümsemediğini, fakat her defasında daha fazlasının yapılması gerektiğini ifade eden Yıldız, enerji verimliliğinin öncelikle kamudan başlayacağını ve kademe kademe, adım adım hayatın her alanına yayılacağını söyledi.

Geçen yıl yaklaşık 228 milyar kilowattsaat (kWh) elektrik tüketildiğini, bu tüketimin de yaklaşık yüzde 25'inin konutlarda gerçekleştirildiğini anlatan Taner Yıldız, konut tüketiminin yarısının ise beyaz eşyaların tükettiği enerji olduğuna dikkati çekti.

Beyaz eşyaların tüketimdeki payının azaltılması için daha verimli eşyaların kullanılması gerektiğini kaydeden Yıldız, bu yılın ikinci yarısından itibaren sadece A ve üzeri verimliliğe sahip beyaz eşyaların satılabileceğini bildirdi.

Değiştirilmesi gereken 15 milyon beyaz eşya var

Halen Türkiye'deki evlerde yaklaşık 15 milyon beyaz eşyanın A etiket sınıfı altı ve çok enerji tüketen eşyalar olduğuna işaret eden Yıldız, Türk BESD ile kurgulayacakları bir kampanya ile bunların değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Yıldız, ''Türk BESD bunun 7-8 yıllık bir programla yapılabileceğini söyledi. Belki sıkıştırılarak daha kısa sürede bunu yapabiliriz'' dedi.

Türkiye'de buzdolaplarının yaklaşık 3'te birinin, bulaşık makinelerinin 5'te birinin 10 yaş üzerinde ve daha fazla enerji tüketen grupta yer aldığını ifade eden Yıldız, bunların değiştirilmesiyle çok ciddi bir tasarruf elde edilebileceğine vurgu yaptı.

Üreticilerin bu konudaki kampanyalara hazır olduğunu, aynı zamanda tüketicilerin de buna yatkınlığının sağlanması gerektiğini kaydeden Yıldız, sırf enerji tasarruflu beyaz eşyalar ile 6-11 milyar kWh arasında bir enerji tasarrufu yapılabileceğine dikkati çekti.

Enerji tasarrufu paketi

Sanayiden, konutlara, tarıma ve sokak aydınlatmalarına kadar enerji konusunda tasarruf edilebilecek çok geniş bir alan olduğunu belirten Yıldız, şunları söyledi:

''Biz bu konudaki tüm teknik çalışmaları bir sunuş haline getiriyoruz. Yalnızca beyaz eşyada değil, tarımda, sanayide, konutlarda uygulanabilecek tasarruf var. 32 milyon elektrik abonesinin her birinde tasarruf söz konusu olabilir.

Bugün 17 milyon adetlik sokak armatürleriyle alakalı LED'lere niçin geçmedik? Burada müthiş bir tasarruf var. Fakat şu anda dünyanın LED teknolojisinde geldiği nokta bizim istediğimiz nokta değil.

Aldığımız bilgilere ve üniversitelerle yürüttüğümüz çalışmalara göre 4-5 ay içerisinde bu konudaki risklerin kaldırılmasıyla ilgili çalışmalar sonlanacak.

Teknoloji geliştikçe bizim uygulama alanlarımız da gelişecek. Kamu olarak sokak aydınlatmalarını biz değiştireceğiz. Sokak aydınlatmasına 650 milyon lira civarında para harcıyoruz.

Bunun yarısı kadar tasarruf da çok önemli. Ancak tercihlerimizin doğru olması lazım. Öyle bir iş yapmamız lazım ki tekrar tekrar değiştirmek zorunda kalmamamız lazım.

Biz tasarrufla ilgili birçok alanda geniş bir paket hazırlıyoruz. Bu paketleri önce sayın Babacan'a (Başbakan Yardımcısı Ali Babacan), sonra da sayın Başbakana arz edeceğiz. Buradan çıkacak kararlarla bunlar şekillenecek. Bu çalışmaların son derece elle tutulur ve somut getirileri olacak.''

Türk BESD Başkanı Aydilek

Toplantıda konuşan Türk BESD Başkanı Özcan Aydilek de son 10 yılda yaptığı atılımla üretimini yüzde 400 artıran Türk beyaz eşya sektörünün 25 milyonluk kapasitesi ve 20 milyonun üzerindeki üretimiyle Avrupa'nın en büyük üreticisi haline geldiğini söyledi.

Türkiye'de tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 25'inin konutlarda tüketildiğini, konutlarda tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 50'sinin de beyaz eşya tüketimi olduğunu anlatan Aydilek, geri kalanın ısıtma, televizyon ve diğer elektrikli cihazların tüketimi sonucu oluştuğunu bildirdi. 24 saat aralıksız çalışan buzdolaplarının enerji tüketiminde ilk sırada yer aldığını ve yıllık sadece 17 milyar kWh enerjiyi buzdolaplarının tükettiğini kaydeden Aydilek, şöyle konuştu:

''Hanelerde kullanılmakta olan 24 milyon buzdolabının yaklaşık 15 milyonu enerji verimliliği düşük ürünlerden meydana geliyor. Oysa bu ürünler A ile değiştirilecek olursa Keban Barajı, A ile değiştirilecek olursa Atatürk Barajı'nın ürettiği elektrik miktarı kadar tasarruf yapılabilir. A ile değiştirilmesi halinde ise tasarruf miktarı 2 Keban Barajı üretimi kadar olabilir.''

Aydilek, konuyla ilgili bir kısım maddi teşvikler getirilmesi gerektiğini, üretici şirketler ile devletin el ele çalışması gerektiğini belirterek, ''Buzdolabını değiştirmeyi düşünmeyenlerin bile yeni buzdolabı almasını sağlayacak sistem geliştirilmesi lazım'' diye konuştu.

Avrupa ülkelerinde tüketicilerin enerji verimli ürün değişimine yönelmeleri için çeşitli teşvik modellerinin uygulandığını anlatan Özcan Aydilek, Türkiye'de 2009 yılında hükümet tarafından açıklanan yüzde 6,7'lik ÖTV indiriminin üreticilerin bugüne kadar yapmış oldukları tüm indirimlerden çok daha etkili olduğunu vurguladı. Aydilek, tüketicilerin evlerindeki verimsiz ürünleri değiştirmelerinin teşvik edilmesi gerektiğini, bunun için de devletin ilgili birimleriyle üretici şirketlerin el ele vererek çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu ise Enerji Bakanlığının enerji verimli ürünlerin yaygınlaştırılması ve tüketilmesiyle ilgili kampanyasına tam destek verdiklerini belirterek, bu kapsamda yüzde 50-60 düzeyinde enerji verimliliğine sahip buzdolabı, çamaşır makinesi, kurutma makinesi ve klimalarda bin 300 liraya varan indirim yapacaklarını söyledi.

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül de enerji verimli ürünlerin dönüşümü projesine destek olmak amacıyla yürütülen kampanya ile enerji verimli çamaşır makineleri ve buzdolapları satışında yüzde 10, bulaşık makinesi satışlarında yüzde 7 artış yakaladıklarını, o nedenle kampanyayı Ocak ayı sonuna kadar uzatmayı planladıklarını bildirdi

BSH İcra Kurulu üyesi Ronald Grunberg, tüketicilerin elinde bulunan verimsiz beyaz eşyaların verimli beyaz eşyalarla değişiminin 8-10 yıl içerisinde gerçekleştirilebileceğini, bu dönüşüm sağlanırsa yılda 1 milyar dolar kadar tüketicinin cebinden eksik para çıkacağını ifade etti.

İndesit Satış Direktörü Turgay Dağ, Enerji Bakanlığının projesine destek vermek için Ocak ayı boyunca tüm ürünlerde indirim kampanyası düzenleyeceklerini, kampanyaların toplumun bilinçlendirmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Candy Grup Satış Direktörü Engin Özsayın da kampanya çerçevesinde A sınıfı çamaşır ve kurutma makinelerini Ocak ayı boyunca yüzde 40 daha indirimli olarak piyasaya sunacaklarını ifade etti.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209