Başbakanlık Yatırım Ajansı'dan kriz tespiti

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, ''Dünya krizinin çıkmasının önemli nedenlerinden biri, paranın gelişen ülkelerden çıkıp gelişmekte olan ülkelerde kalmasıdır'' dedi.

Başbakanlık Yatırım Ajansı'dan kriz tespiti

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) ''Ekonomi ve Sanayimizde yatırım eğiliminin ve ülkemizdeki yatırım ortamının uluslararası perspektiften değerlendirilmesi'' konulu Şubat 2012 meclis toplantısına konuk olan Aycı, Türkiye'nin daha iyi geleceğe sahip olabilmesi için ortak vizyonun geliştirilmesinin önemli olduğunu ve bunun gelecek nesillerin yararına olduğunu kaydetti.

Aycı, Türkiye'nin son 8 yıl içerisinde ekonomide farklı bir bilince ulaştığını vurgulayarak, ''Türkiye'den kaynaklı olmayan krizi başarılı yönettik. Her şey toz pembe değil ama geleceğe dair daha umutluyuz. Rakamlarda daha toparlanma ve iyileşme gözüküyor'' diye konuştu.

Görev süresi içerisinde imalat sanayisinin geliştiğini anlatan Aycı, gelecek yıllarda daha başarılı olmayı hedeflediklerini ve kamu kurumlarının yanı sıra özel sektörle de iş birliği yaptıklarını aktardı.

Yeni dönemde Türkiye'nin cazibe merkezi haline geldiğine işaret eden Aycı, şunları kaydetti:

''Dünyadan, Avrupa ya da Dubai'deki merkezinden bu bölgeyi yöneten şirketler, pazara en yakın yere merkezlerini taşıyor. Microsoft, Coca Cola gibi şirketler, Türkiye'yi merkez seçti. Çok uluslu şirketler Türkiye'yi merkez alıyor. Türkiye, seçilen merkez haline gelmeye başladı. Türkiye'yi ARGE üssü olarak kullanan şirketler var bunun daha da gelişmesini istiyoruz. Dünya ekonomisi mali krizi üzerinden atamamışken, biz İstanbul'un finans merkezi olmasını konuşuyoruz. Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomileri arasında 10. sıraya gelmesini hedefliyoruz. Yıla iyi başladık. Krizde bütün hükümetler yatırım ortamını iyileştirmeye çalışıyor. Böyle bir çevrede kaynaklarımızı çok iyi kullanmamız lazım. Kamu özel işbirliği, şu anda her zamankinden çok daha fazla.''

Aycı, Japonya, Singapur, Malezya, Hindistan, Güney Kore gibi ülkelerdeki şirketlerle işbirliğin yapılabileceğini belirterek, ''Dünya krizinin çıkmasının önemli nedenlerinden biri, paranın gelişen ülkelerden çıkıp gelişmekte olan ülkelerde kalmasıdır'' dedi.

Lojistik rekabetin çok önemli olduğunu ifade eden Aycı, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'in en önemli limanına sahip olması gerektiğini söyledi.

-''Gemi inşa sanayisinde çalışmamız lazım''-

Batı nüfusunun yaşlandığını anlatan Aycı, şunları kaydetti:

''Başbakanımız '3 çocuk' dediğinde başta yanlış anlaşıldı. Ama bizim de genç nüfusumuz azalabilir. Genç nüfusu, sanayiye yönlendirmemiz lazım. Yat sanayisinde Türkiye'nin konumu dünyada konuşuluyor. Gemi inşa sanayisinde çalışmamış lazım. Türkiye'de kuluçka merkezlerinin kurulmasını da önemsiyoruz. Teknoparklarda bu bulunuyor. Teknolojik altyapımızı sağlamlaştırmamız lazım.''

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209