Ertuğrul Günay: Nemrut uykularımı kaçırıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Günay: 'Nemrut'ta şu ana kadar getirilen koruma önlemleri, beni yatağımda rahat uyutmuyor. Üniversitelerin önerileri, henüz bizim için ikna edici boyutlarda değil'' dedi.

Ertuğrul Günay: Nemrut uykularımı kaçırıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nemrut'ta şu ana kadar getirilen koruma önlemlerinin, kendisini yatağında rahat uyutmadığını ifade ederek, ''Alınan önlemler, üniversitelerin önerileri, henüz bizim için ikna edici boyutlarda değil'' dedi.

Günay, Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bakan Günay, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter'in isminin, kişilik haklarını rencide edici şekilde, bir dizide karaktere verilmesini, Genel Kurulda öğrendiğini belirterek, duyduğu üzüntüyü dile getirerek, olayı kınadı.

Kütüphanelerde personel eksikliğine işaret eden Günay, okuma salonu niteliğindeki ilçe, belde kütüphanelerini özel idarelere devretmeyi öngören bir yasa çalışmalarının bulunduğunu bildirdi.

Nemrut'un, özgün kültür miraslarından birisi olduğunu dile getiren Günay, kültür varlıklardan taşınabilinir olanların müzelerde korunmasına yönelik dünyada yaygın uygulamaların bulunduğunu belirtti. Günay, Nemrut'taki eserlerin, cam, naylon, ahşapla muhafaza edilmesi gibi önerilere değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Birinci derece arkeolojik alanda kalıcı temelli yapılaşma yapmamız mümkün değil. Yaz, kış tahrip ediyor. Bu konuda nihai kararımız yok. Bunların heykel olduğu, özel biçimde korunması gerektiğini düşünerek, alternatifler üzerinde çalışıyoruz. Buna bilim karar verecek. Burayı 25 yıl önce gördüm, sonraki yıllarda gördüğümde 25 yıl önceye göre yıpranmış olduğunun farkındayım. Bir 25, 100 yıl sonra bugünkü haliyle kalırsa insanlığa, ülkemize, dünyamıza karşı vebal altında kalacağız. Ön yargılardan kurtulalım, dünyada yapılan ciddi bilimsel uygulamalara benzer karar verelim. Nemrut'u çok önemsiyorum. Bu konuda nihai bilimsel karar vermeye çalışacağız. Şu ana kadar getirilen koruma önlemleri beni yatağımda rahat uyutmuyor. Alınan şu andaki önlemler, üniversitelerin önerileri henüz bizim için ikna edici boyutlarda değil. Bilimsel olarak beni tatmin eden koruma projesi gelmiş değil.''

Devlet Tiyatrolarının, 1948'de kurulduğunu anımsatan Günay, 2003'e kadar 25 sahne olduğunu belirtti. Günay, 2003'ten 2007'ye kadar 9 sahne açıldığını dile getirerek, bakanlığıyla birlikte 33 olan sahne sayısının 58'e çıktığını bildirdi. Günay, Devlet Tiyatrolarının, görülmedik ivme yakaladığını anlatarak, bu yılın sonunda sahne sayısının 60'ı geçeceğini söyledi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209