Yabancı sağlıkçılar göreve hazırlanıyor

98 yabancı sağlık personelinden 37’sinin çalışma başvurusu kabul gördü. İşlemlerin bitmesini bekleyen doktorlar işbaşı yapmak için gün sayıyor.

Yabancı sağlıkçılar göreve hazırlanıyor

98 yabancı sağlık personelinden 37’sinin çalışma başvurusu kabul gördü. İşlemlerin bitmesini bekleyen doktorlar işbaşı yapmak için gün sayıyor.

Yabancı sağlık personelinin özel sağlık kurumlarında çalışabilmesine olanak sağlayan yönetmeliğin geçtiğimiz Şubat’ta yürürlüğe girmesi, en çok Türkiye’deki tıp fakültelerini bitirmiş yabancı uyruklu hekimleri sevindirdi. Sağlık Bakanlığı, şu ana kadar başvuranların yüzde 95’inin; başvurusu uygun bulunanların ise tamamının Türkiye mezunu olduğunu belirtti. Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra çalışmak için başvuranların sayısı 98’e ulaştı. Bunların 5’i hemşire. Başvuruların 37 tanesi kabul edildi. Bu kişilerin resmi olarak işbaşı yapabilmeleri için İçişleri Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı’ndan da birkaç hafta içinde onay almaları bekleniyor. 51 başvuruyla en yüksek sayıya sahip olan İstanbul’da 17 sağlık personeli Türkiye’de görev yapmaya uygun bulundu. Bunlardan ikisi ise radyoloji uzmanı Dr. Nertila Hysenaj ve Dr. Wassim Bekraki. Arnavutluk’tan Türkiye’ye tıp okumak için gelen Dr. Nertila Hysenaj, Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Dr. Hysenaj “Bu yönetmelik çıkmasaydı burada çalışma hakkım olmaycaktı. Benim durumumdaki pekçok yabancı uyruklu hekim yıllarca ya hiç maaş almadan ya da kaçak çalıştı” dedi. Lübnan’dan gelen ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde okuyan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Wassim Bekraki ise “Çalışma ve oturma iznimi bekliyorum. Birkaç hafta içinde göreve başlayabileceğim. 200-300 meslektaşım kanun dışı çalışıyordu. Bazıları vatandaş olabilmek için evlilik yaptı. Bu mevzuat illegal olan durumu legalleştirdi” dedi.

KABUL SÜRECİ KOLAY DEĞİL

Yönetmelik kapsamında Bakanlığa başvuru süreci şöyle işliyor: Önce diploma denkliği kontrol ediliyor. Daha sonra Türkçe dil seviyesine bakılıyor. Başvuruda bulunan sağlık personelinden kendi sağlık bakanlığı ya da konsolosluğundan bu görevi yapabileceğine dair belge isteniyor. Ayrıca çalışacağı hastaneyle ilgili bir sözleşme getirmesi gerekiyor. Dosyalar Sağlık Bakanlığı’na gidiyor. Bakanlık, uygun gördüklerini İçişleri Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı’na yönlendiriyor. Onların da uygun görmesi halinde başvuru süreci tamamlanmış oluyor.

.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209