Yorgo'ya 'IMF'i hortumladın' davası

Krizde koltuğunu bırakan Yunanistan eski Başbakanı Yorgo Papandreu davalık oldu. Papandreu bütçe açığını çok gösterip IMF’den fazla para almakla suçlanıyor.

Yorgo'ya 'IMF'i hortumladın' davası

Ayşe Ekin Gündüz'ün haberi

YUNANİSTAN eski Başbakanı Yorgo Papandreu hakkında dava açıldı. Papandreu hükümeti bütçe açığını fazla göstererek Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) fazla para almakla suçlanıyor. Papandreu’nun bütçe açığını fazla göstermek için de Yunan İstatistik Kurumu’na (ELSTAT) baskı yaptığı iddia ediliyor. Alman Focus dergisinde yer alan habere göre Yunanistan mali savcısı Girigori Peponis tarafından Yunanistan eski Başbakanı Yorgo Papandreu’nun yanı sıra Yunanistan Maliye eski Bakanı George Papaconstantinou ve PASOK hükümetine mensup kişilere dava açıldı.

Bütçe açığı rakamları şişirilmiş

Suçalananların Yunan İstatistik Kurumu’nu (ELSTAT) durumu manipüle etmeleri için zorladıklarıkları ve böylece IMF ve ECB’den aldıkları yardım paketlerinin miktarlarını artırdıkları iddia ediliyor.

Öte yandan Yunanistan internet haber portalı Greek Reporter’da yer alan habere göre ise Grigoris Peponis cuma günü ELSTAT ile ilgili dava dosyasındaki ilk bulguları ülkenin Yüksek Mahkemesi’ne sundu. Eski bir ELSTAT çalışanı olan Zoe Georganta’nın verdiği bilgilere göre Yunanistan İstatistik Kurumu hükümetin sert kemer sıkma önlemlerinin uygulanabilmesi için ülkenin bütçe açığını şişirdi. Georganta’nın iddiaları daha sonra ELSTAT eski Başkanı Nikos Logothetidis tarafından da desteklendi. PASOK sözcüsü Panos Beglitis ise yaptığı açıklamada Peponis’in müdahalesini açık bir biçimde eleştirdi. Yunanistan eski Başbakanı Yorgo Papandreu hükümeti döneminde borç batağından sıyrılmak için 110 milyar Euro ve 130 milyar Euro değerinde iki yardım paketi aldı. Ancak Avrupa Birliği (AB), ECB ve IMF tarafından Yunanistan’a verilmesi kararlaştırılan 130 milyar Euro’luk ek yardım paketi kalkınma programındaki sapmalar nedeniyle belirsizliğe girdi. Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu, yeni kurtarma paketi için tahvil takası anlaşmasının sonuca ulaşmasını ön koşul olarak gösteriyor.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209