"Yasa teklifi tehlikeli ve gereksiz"

Fransız Senatosu'ndaki Avrupa Sosyal ve Demokrasi Birliği Grubu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifini ''tehlikeli ve gereksiz'' olarak niteledi.

Avrupa Sosyal ve Demokrasi Birliği Grubu (RDSE) Başkanı Jacques Mezard ve grup üyesi eski bakanlardan Jean Michel Baylet, bugün senatoda ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Fransız senatörler, yasa teklifine grup olarak karşı olduklarını belirterek, ''hayır''oyu vereceklerini açıkladı.

Yasa teklifinin, ''Fransız anayasasına aykırı olduğunu'' ifade eden Mezard, ''Bu yasa teklifi, cumhuriyetimizi için kötü bir görüntü veriyor. Bu teklif bizim kurumlarımıza ve anayasaya aykırı,ifade özgürlüğüne aykırı. Parlamentolar tarih yazamaz.''dedi.

Yasa teklifinin seçim amaçlı hazırlandığın ifade eden Mezard, bunun aksini savunanlar ve diğer bahaneleri ortaya koyanların ''iki yüzlü'' davrandıklarını ifade etti.

4 Mayıs'ta senatonun buna benzer bir teklifi incelemeye almadığını kaydeden Mezard, ''Altı ayda ne değişti ki? Bu seçim için hazırlanmış, oldukça gereksiz ve tehlikeli bi teklif'' dedi.

Mezard, Fransız parlamentosunun, daha önce parlamentoların tarih yazmaması gerektiğini savunan 2008 yılındaki raporuna atıfta bulundu ve ülkenin önde gelen tarihçilerinini ve anayasa uzmanlarının bu teklife karşı çıktıklarını söyledi.

Jean Michel Baylet ise, yasa teklifinin Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine katkıda bulunmayacağını söyledi

Türkiye'nin büyük ve güçlü bir ülke olduğunu ifade eden Baylet, ''Bu teklif, dostumuz ve ittifakımız Türkiye'nin AB ile ilişkilerine de zarar verecek'' dedi.

RDSE'nin senatoda 16 üyesi bulunuyor.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209