Nazi savaş suçlusu John Demjanjuk öldü

II. Dünya Savaşı sırasında bir ölüm kampında gardiyan olarak görev yapan John Demjanjuk, 91 yaşında öldü.

Nazi savaş suçlusu John Demjanjuk öldü

Demjanjuk'un ABD'de yaşayan oğlu John Demjanjuk Jr., Associated Press'e yaptığı açıklamada, babasının Almanya'nın güneyindeki Bad Feilnbach kentinde kaldığı huzurevinde öldüğünü söyledi.

Uzun süredir böbrek ve kemik iliği sorunlarından muzdarip olan Demjanjuk'un cenazesinin defnedilmek üzere ABD'de gönderilip gönderilmeyeceği henüz bilinmiyor.

"Çocukluğundan beri Sovyet ve Alman zulmünün kurbanı olan babasının, sonunda huzura kavuştuğunu" ifade eden John Demjanjuk Jr., Nazilerin işlediği suçları çaresiz kalmış Ukraynalı savaş kampı esirlerine yıkan Almanya'nın babasını günah keçisi olarak kullandığını ileri sürdü.

Savaşın ardından 1952 yılında ABD'ye göç eden Demjanjuk'un ABD vatandaşlığı elinden alınmış, 2009 yılında Almanya'ya iade edilerek mahkeme önüne çıkarılmıştı.

Mahkeme, Demjanjuk'u Nazilerin Polonya'daki Sobibor ölüm kampında gardiyan olarak çalışmak ve yaklaşık 28 bin Yahudinin öldürülmesine yardımcı olmaktan suçlu bularak beş yıl hapse mahkum etmişti.

Kendisine yöneltilen suçlamayı hiçbir zaman kabul etmeyen Demjanjuk ise, Nazi kamplarında gardiyanlık yapmadığını, aksine savaş boyunca bir kampta son derece kötü koşullarda esir olarak tutulduğunu savunmuştu.

Demjanjuk, 18 ay süren mahkeme sırasında "Ailemi, yaşama sebebimi, mutluluğumu, geleceğimi ve umutlarımı yitirmemden Almanya sorumludur" demişti.

İlk kez 1977 yılında suçlanan Demjanjuk, 1986 yılında İsrail'e iade edilmişti. İsrail Temyiz Mahkemesi, 1993 yılında eldeki kanıtların ölüm kampında gardiyanlık yapanın bir başka Ukraynalı olduğunu göstermesi üzerine Demjanjuk'u ABD'ye geri göndermişti.

3 Nisan 1920'de Ukrayna'da doğan Demjanjuk, çocukluğunu milyonlarca insanın yaşamını yitirmesine neden olan kıtlık döneminde geçirmişti. Demjanjuk, II. Dünya Savaşı'nda Sovyet Ordusu askeri olarak Almanya'ya karşı savaşırken yaralanmış ve esir düşmüştü.

Savaşın ardından ABD vatandaşlığına geçen Demjanjuk, Cleveland'da otomotiv sanayinde çalışmıştı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209