İsveçli bakana Bosna'da sert tepki

Bosna'daki savaşta ''soykırım işleyenleri'' savunan açıklamalarıyla tanınan İsveç Dışişleri Bakanı Karl Bildt'e, savaşın başlamasının 20. yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma törenlerinde tepki gösterildi.

İsveçli bakana Bosna'da sert tepki

Bosna'daki savaşın başlamasının 20. yıl dönümünde Saraybosna'da hayatını kaybeden 11 bin 541 savaş kurbanının anısına kentin en merkezi caddesi Titova'da düzenlenen törenlere, Bosna-Hersek ziyaretinde bulunan Karl Bild de katıldı. Bosna savaşı sırasında İsveç Başbakanı ve AB'nin Yugoslavya Özel Temsilcisi olarak görev yapan, Sırplarla kurduğu yakın ilişkiler nedeniyle Boşnakların büyük tepkisini toplayan Karl Bildt'e tepki gösterildi.

Tören alanında Lahey'deki uluslararası savaş suçları mahkemesinin eski sözcüsü Florence Hartman ve ünlü İngiltereli gazeteci Ed Vulliamy, törende yanında bulunan Karl Bildt'e, ''Saraybosna'daki anma töreninde kendisinin bulunma hakkı olmadığını'' söyledi. Florence Hartman, Bildt'in Bosna savaşı sırasında yaşanan katliamları önleme yetkisini elinde bulundurduğunu, ancak bu yetkisini kullanmadığını söyledi.

Bildt ise kendisine yönelen tepkiler üzerine, korumaları eşliğinde alanı terk etmek zorunda kaldı.

Florence Hartman, Karl Bildt'in tören alanından ayrılması üzerine gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Biz Avrupalıyız ve onun buraya gelmesi bizi aşağılıyor. Benim arkadaşlarım onun niye buraya geldiğini soruyorlar. Katliamları önleme yetkisi olduğunda buraya gelmesi lazımdı. O zamanlar Miloşeviç'in 'iyi bir insan' olduğunu söylüyordu. Belgelerden bunu teyit edebilirsiniz. Bu tepkim benim düşüncemden kaynaklanıyor ve bunu açıkça serbest bir ülkede söyleyebilirim'' dedi.

Savaş zamanında yazdığı haberlerden dolayı, ''Saraybosna Fahri Ödülü'' sahibi olan Ed Vulliamy ise uluslarası toplumun üç yıl süren katliamlara göz yumduğunu herkesin bildiğini belirterek, ''Uluslararası topluluk üyeleri, eğer katliama uğrayan topluluğa ve acı çeken insanlara kalpten özür dilemek için gelmedilerse, ki gelmediler', onların burada bulunmasının bir sebebi yoktur. Gelmemeleri lazımdı'' diye konuştu.

Bosna savaşı zamanında İsveç Başbakanı olan ve AB'nin Yugoslavya Özel Temsilcisi olan Karl Bildt, Lahey'deki mahkemede savaş suçundan yargılanan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin eski Başkanı Bilyana Plavşiç'in lehine mahkemede tanıklık yapmıştı. Savaş zamanındaki tutumları nedeniyle Boşnakların büyük tepki gösterdiği Karl Bildt'in bu tavrı İsveç'te yaşayan Boşnaklarca da protesto edilmişti.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209