Ermenistan seçim sistemini tartışıyor

Ermenistan'da Mayıs ayında yapılacak parlamento seçimlerinden önce seçim sistemi tartışılıyor.

Ermenistan seçim sistemini tartışıyor

Ermenistan basınında yer alan haberlere göre, Ermenistan Parlamentosundaki "Miras" ve "Daşnaksutyun" partileri, çoğulculuk esasına dayalı seçim sistemine karşı çıkarken, nispi temsile dayalı seçim sisteminin Ermenistan için daha uygun olacağını öne sürüyor.

Daha önce iki parti bu yönde bir bildiri yayımladı ve bildiriye yedi siyasi parti destek verdi. Ancak yönetim tarafından bu konuda karar alınmış değil. Konu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Ermenistan raportörü John Prescott'un iki gün önce Ermenistan'a yaptığı ziyarette de gündeme geldi. Daşnaksutyun partisinden Armen Rustamyan, Prescott ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, seçim sistemi konusundaki düşüncelerinin dikkate alınmadığını ve öne sürdüğü argümanlar karşısında Prescott'un sinirli bir tavır sergilediğini söyledi.

"Miras" partisinden Stepan Safaryan da seçim sistemine yaptıkları eleştiri karşısında raportörün tavrından rahatsız olduğunu dile getirdi.

Muhalefet temsilcileri seçim sisteminin değişmesinde ısrarcı olsa da nispi ya da çoğulcu seçim sistemi uygulanmasının farklı bir sonuç doğurmayacağını düşünenler de var.

Ermenistan Parlamentosunun uzun süreden beri siyasi önemini yitirdiğini savunan gazeteci Armen Arakelyan, konuyla ilgili yazısında, iki seçim sisteminin de Ermenistan için farklı sonuç doğurmayacağını, muhalefet partilerinin bu yönde harcadıkları çabanın boşa olduğunu belirtiyor.

Parlamento seçimleri öncesi Avrupa Birliği'nden de Ermenistan'a uyarılar gelmeye devam ediyor. AB temsilcileri yaptıkları açıklamalarda, Doğu Ortaklılığı Programı kapsamında gelişen AB-Ermenistan ilişkilerinin geleceğinin, şeffaf seçimlere bağlı olduğunu bildiriyorlar.

Ermenistan seçim sistemine göre, siyasi partilerin parlamentoda yer alabilmeleri için yüzde 5'lik seçim barajını geçmeleri gerekiyor.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209