Ayşe Hafsa Valide Sultan’ın 118 yıldır yıkık olan türbesi restore edilecek

Yavuz Sultan Selim Han’ın eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Valide Sultan’ı, vefatının 478. Yılında anıldı.

Ayşe Hafsa Valide Sultan’ın 118 yıldır yıkık olan türbesi restore edilecek

Yavuz Sultan Selim Camii’nde düzenlenen anma programına ilgi büyüktü.

Ayşe Hafsa Valide Sultan’ın Türbesi İl Özel İdaresi tarafından restore ediliyor. Projeleri tamamlanan türbenin restorasyonu yaklaşık bir yıl sürecek.

Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi ve Yavuz Sultan Selim Han’ın eşi olan Ayşe Hafsa Valide Sultan, vefatının 478.yılında Yavuz Sultan Selim Camii’nde anıldı. Program Fatih Belediyesi Mehter Takımı’nın konseriyle başladı. 
Anma törenine Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Ak Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Ak Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, Ak Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Ak Parti Manisa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi ve çok sayıda davetli ile vatandaşlar katıldı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, programda yaptığı konuşmada Fatih’te 10 bin tarihi tescilli eser bulunduğunu, bunlardan büyük bir kısmının evrensel değer taşıdığını söyledi. Fatih’i kişi başına en fazla tarihi eser düşen toprak parçası olarak niteleyen Başkan Demir, 10 bin tarihi eserin 4 binine proje veya restorasyon olarak hizmette bulunduk dedi. Restore ettikleri tarihi eserlerin geçmişin somut yüzü olduğunu belirten Başkan Demir, Hafsa Sultan gibi yad ettiğimiz isimlerle de tarihin manevi değerlerine sahip çıkıyoruz dedi.

İstanbul’un yedi tepesinin de Fatih’te bulunduğuna dikkat çeken Demir, bugün Yavuz Sultan Selim Camii’nin bulunduğu ve bu tepelerden biri olan alandayız. Burada yaptığımız hizmetlerimizle hem bugün yaşayanlara, hem de geçmişte yaşamışlara layık olmaya gayret ediyoruz dedi.

Programda konuşan Ak Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ise, Ayşe Hafsa Valide Sultan’ın 118 yıldır yıkık olan türbesinin Fatih Belediyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’nin gayretiyle restore edileceğini söyleyerek ‘biz de tarihle barışacağız’ dedi.

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz ise konuşmasında böylesine kutlu bir beldede beraber olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek ‘tarihimize, ecdadımızın mirasına sahip çıkmak yolunda katkı sağlayan herkese teşekkür ederim’ dedi. Vali Daşöz, tüm konukları 21-25 Mart tarihleri arasında Manisa’da yapılacak ‘Uluslararası Mesir Festivali’ne davet etti.     

Ak Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge de yaptığı konuşmada, programın duygulu anların yaşanacağı, tarihi hislerin kabaracağı bir ortam olduğunu belirterek, ‘tarih kökü olmayan bir milletin geleceği de olmaz, bugün Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu kadar çok dua almasının nedeni tarihi köklerine sahip çıkmadır’ dedi.

Ak Parti Manisa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi de yaptığı konuşmada tarihi anarak, tarihe sahip çıkarak, ecdadımıza vefa borcumuzu ödüyoruz, dedi. Geçmişte kalmış bu değerleri geleceğe taşıyarak yeni nesillerle tanıştırdıklarının da altını çizen Tanrıverdi, ‘genç nesilleri tarihimizden haberdar etmek bizlerin görevidir’ dedi.

Konuşmaların ardından okunan Hatm-i Şerifin duası, Fatih Müftüsü Emrullah Üzüm tarafından yapıldı. Program, temsili mesir macunu dağıtma gösterisinin ardından tüm konuklara mesir macunu dağıtılmasıyla sona erdi. Mesir macunundan almak isteyen vatandaşlar izdihama neden oldu. 

Ayşe Hafsa Sultan Kimdir?
Ayşe Hafsa Valide Sultan, 1479 - 19 Mart 1534, Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi ve Valide Sultandır.

 Ayşe Hafsa Sultan Kanuni Sultan Süleyman 1520 yılında tahta çıkınca Valide Sultan oldu. Bu sıfat ile anılmış ilk padişah annesidir.

Manisa'da 1522 yılında tamamlanan bimaristanı (akıl hastanesi) ile ünlü külliyesinin yanı sıra, gelirlerini bu külliyeye vakfettiği Urla'da bir mescid yaptıran Ayşe Hafsa Sultan, 19 Mart 1534 tarihinde öldü.

İstanbul'daki Yavuz Sultan Selim Camii'ndeki türbeye gömüldü.

Mesir Macunu
Ayşe Hafsa Sultan 1522 yılında hastalanınca, dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi’ye bir ilaç yapılması emredildi.

Merkez Efendi, 41 çeşit baharatı karıştırarak bir macun elde etti. Bu macunu yiyerek iyileşen Sultan, macunun her yıl aynı dönemde üretilerek halka saçılmasını buyurdu.

Bu vasiyet günümüze kadar yaşatıldı ve her yıl Nevruz günü, Ayşe Hafsa Sultan’ın anısına halka mesir macunu dağıtıldı.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209