Tevekkül Karman İnsan Hakları ve Demokrasi Merkezi İstanbul Aydın Üniversitesi’nde Kuruluyor

İstanbul Aydın Üniversitesi’ni ziyaret eden ve öğrencilerle bir ara gelen Nobel Barış Ödüllü Yemenli Tevekkül Karman daha sonra düzenlenen basın toplantısında İstanbul Aydın Üniversitesi'nde İnsan Hakları ve Demokrasi Merkezi kurma çalışmalarına başladıklarını duyurdu.

Tevekkül Karman İnsan Hakları ve Demokrasi Merkezi İstanbul Aydın Üniversitesi’nde Kuruluyor

 Nobel Barış Ödüllü Yemenli Kadın Gazeteci ve Aktivist Tevekkül Karman ile Arap Baharı, Yemen Devrimi, Ortadoğu Bölgesi, Yemen’deki güncel durum, eğitim ve Yemen–Türkiye ilişkileri ile diğer güncel konular üzerine geniş kapsamlı bir görüşme gerçekleştiren İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın önemli bir projenin müjdesini katıldıkları basın toplantısında verdi.

Basın toplantısı öncesinde Nobel Barış Ödüllü Yemenli Kadın Gazeteci ve Aktivist Tevekkül Karman İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi.

Karman öğrencilere Yemen'de ve tüm Ortadoğu'da yaşananları şöyle aktardı:

“Biz bu noktaya gelebilmek için çok şey feda ettik. Çok büyük fedakârlıklar yaptık. İnsanlar özgürlüklerini geri alabilmek için bu devrimleri yaptılar. Sizin yaşlarınızdaki gençler sadece kendi özgürlüklerini değil tüm dünya halklarının özgürlüğü için, kendi coğrafyalarının özgürlüğü için savaştılar. İnsanlar gözlerinin önünde evlerinin yerle bir olduğuna şahit oldular. Politik, sosyal, ekonomik her şeylerini kaybettiler. Gençlerimiz en önde dünyanın tüm kötülükleri için savaştı. Müslümanlar şimdiye kadar terörist gibi, hırsız gibi kötü niyetli gösterilmeye çalışıldı dünyada ve buna karşı da savaştılar. Tüm dünyaya barışçı insanlar olduğumuzu iyi insanlar olduğumuzu kanıtladılar. Diktatörlerin bir gün yok olmaya mahkûm olduklarını tüm dünyaya gösterdiler. Gençlerimiz kadınlarımız Arap Baharı devriminde hep en önde yer aldılar. Bu gençler ve kadınlar dünyanın en kötü rejimini yıktılar. Çünkü hayallerine inandılar. Değişimi yaratmak için buna liderlik etmek istediler. Eğer siz hayallerinize ve umutlarınıza inanıyorsanız bunu etrafınızdakilere daha çabuk yayabilirsiniz. Arap gençleri hayallerine ve umutlarına inandılar,” diyen Tevekkül Karman Arap Baharı'nın amacına ulaşıp ulaşmadığı konusundaysa, “Arap Baharı hedeflediği amaca henüz ulaşmış değil. Daha biz ilk basamağını tamamlayabildik. İlk basamakta rejimlerin başlarını yıkmayı başardık. Sıra şimdi ikinci basamağa geliyor. İkinci basamağımızdaysa bütün yozlaşmış birimleri ülkelerimizden çıkarmayı hedefliyoruz.  İnşallah Suriye'de de çok yakında ikinci basamağa ulaşılacak. Bunlardan sonra ise amacımız bütün kanunları ve yapıları gençlerin kadınların istekleri doğrultusunda şekillendirmek. Hedefimiz demokrasi, özgürlük, eşitlik ve iyi yaşam” diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

Basın Toplantısında Dr. Mustafa Aydın, “Tevekkül Karman'a kendi adına Demokrasi ve Özgürlük Merkezi kurma isteğimizi Yemen ziyaretimizde ilettik. Kendisi de bundan dolayı çok mutlu oldu. Biz de bu merkezin çalışmalarına başladık. Kendisi de desteğini esirgemeden bugün yanımızda oldu”dedi.

Tevekkül Karman ise yaptığı konuşmada, Tevekkül Karman Demokrasi ve Özgürlük Merkezi’nin Ortadoğunun geleceğinde önemli bir rol üstleneceğinin altını çizerek, “İstanbul Aydın Üniversitesi'nde kurulacak olan İnsan Hakları ve Demokrasi Merkezi'nin hem kendi coğrafyamıza hem de dünyaya güzel hizmetler sunacağına inanıyorum. Bu merkez, sadece kendi coğrafyamızdan değil, dünyanın değişik ülkelerinden bu alanda hizmet veren, düşünce üreten ve fikir yürüten insanların aynı çatısı altında yer toplanacağı bir yer olacak” şeklinde konuşarak, kurulacak merkezin içerisinde yer alanların demokrasi ateşinin daha da gelişmesi için katkı sağlayacaklarını da belirtti.  

Türkiye'nin son yıllarda kendi bölgesinde çok önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan Karman, Türkiye'nin Arap Baharı sürecinde de önemli bir çaba gösterdiğinin altını çizdi.  Bir gazetecinin merkez kurma fikrinin Yemen'deki olaylardan mı kaynaklandığı sorusu üzerine, “Merkez kurma fikrinde tabii ki Yemen'de yaşanan olayların etkisi oldu. Ancak bu merkezi sadece bu fikirle sınırlayamayız. Ortadoğu'da cereyan eden bu süreç bu bölge halkının geleceği için çok önemliydi. Bölge halkı artık kendi geleceğini kendi belirlemek istiyor. İstanbul Aydın Üniversitesi’nde kurulması hedeflenen İnsan Hakları ve Demokrasi Merkezi,  bütün bu olayların ardından yeni kurulacak olan düzende aktif rol oynayacak. Orada kurulacak yeni yaşamların şekillenmesinde bu merkezin önemli bir rol alacağına inandığımız için merkezin kuruluş fikrini tasdik ediyoruz” dedi.

Gerçekleştirilen basın toplantısında Suriye’deki olaylara da değinen Tevekkül Karman, Suriye'de yaşananları Arap Baharı'nı son ve en önemli ayak olarak değerlendirdi.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209