İş Güvenliği Uzmanlığı ve İşyeri Hekimliği Kursları

İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri hakkındaki Yönetmeliğin dördüncü bölümünde iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı ile işyeri hekimliği sertifika kurslarını verecek eğitim kurumlarına ilişkin hükümler yer almaktadır.

İş Güvenliği Uzmanlığı ve İşyeri Hekimliği Kursları

Üniversite mezunlarının bile işsiz olduğu veya iş bulmakta zorlandığı günümüzde iş güvenliği uzmanlığı ve iş yeri hekimliği popüler meslekler arasında yerini almıştır.Yeni 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında ortaya çıkan bu yeni meslekler, mühendislik ve mimarlık fakülteleri mezunları, teknik fakülte mezunları, fen fakültelerinin fizik, kimya ve biyoloji bölümleri mezunları, üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili meslek yüksek okulları mezunları için yeni bir kariyer imkanı sunuyor.


Bu kanun 2014 yılı itibarı ile az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli statüsünde yer alan tüm işyerlerinde, işverenlerin A, B ve/veya C sınıfı iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi istihdam etmesini zorunlu hale getirmiştir. Ayrıca yeni kanunun piyasanın ihtiyaç duyduğu iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi talebini karşılayabilmek için birçok kursun kurulmasına ve yeni bir iş kolunun oluşmasına da neden olmuştur. Peki bu kurslar kimler tarafından nasıl kurulabilir? Kursların kurulmasında dikkat edilmesi gereken ve yerine getirilmesi gerekn şartlar nelerdir? İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri hakkındaki Yönetmeliğin dördüncü bölümünde iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı ile işyeri hekimliği sertifika kurslarını verecek eğitim kurumlarına ilişkin hükümler yer almaktadır. Bu hükümler altında eğitim kurumu başvuru işlemleri, eğitim kurumunun yeri ve yerleşim planı, derslikler ve diğer bölümler, aydınlatma, gürültü, ses yalıtım ile ilgili sağlanması gereken kriterler, eğitici kadronun özellikleri, eğitim kurumlarının yetkilendirilmesi, belgelendirilmesi ve vize işlemleri, eğitim kurumlarının görev, yetki ve sorumlulukları, eğitim programları hakkında ayrıntılı bilgiler verilmiş ve yerine getirilmesi gereken yükümlülükler açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu yönetmelikte kurslarda, adayların yüz yüze yani örgün eğitime devam ettiklerini gösteren imza çizelgesinin dersin eğiticisi tarafından günlük olarak tutulduğu,  derse katılmayan kursiyerlerin dersin eğiticisi tarafından imza çizelgesinde belirtildiği, çizelgeler gün sonunda müdür tarafından imzalandığı belirtilmiştir. Ayrıca bu devam çizelgeleri eğitim kurumlarınca beş yıl süre ile saklanması gerektiği ve gerekli durumlarda müfettişler tarafından kontrol edildiği açıklanmıştır . Bu maddeden de anlaşılacağı gibi kursiyerlerin eğitime devam zorunluluğu vardır.

 

 İş güvenliği ve işyeri hekimliği sertifikasını almak isteyen kişilerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilmiş, seçecekleri eğitim merkezlerinin birinden kurs almaları bir  zorunluluk haline gelmiştir. Bu alanda kariyer yapmak isteyen kişiler öncelikle Bakanlıkça yetkilendirilmiş bir kursa kayıt yaptırarak, 90 saat internetten yani uzaktan eğitim, 90 saat örgün yani yüz yüze eğitim ve 40 saat uygulamalı eğitim yani stajı başarı ile tamamlamaları gerekir. Sadece eğitimleri tamamlamak sertifikayı alabilmek için yeterli değildir. Eğitim sonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yılda iki kez yapılan sınavlarda başarılı olma zorunluluğu vardır. Başarılı sayılmak için sınavlardan en az 70 almak gerekmektedir. Sınavdan 70 alamayan kişilerin bir kez daha sınava girme hakkı bulunmaktadır. İkinci kez de sınavda başarılı olmayan kişilerin tekrar 220 saatlik kursa katılmaları zorunludur.

İstanbul'da ikametgah edip iş güvenliği uzmanı ya da işyeri hekimi olmayı düşünen, kurs konusunda  seçici davranan kişilerin kayıt olmayı düşünebilecekleri, Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim merkezlerinden biri  Tema Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Eğitim Merkezi ve Ortak Sağlık Birimi'dir. Tema Akademi uzman akademik kadrosu, nitelikli ders eğitim içeriği, esnek eğitim saatleri ve uygun ücret politikası ile piyasada dikkatleri üzerine çekmektedir.  Merkezimdeki kursların içerikleri ve hizmetlerimiz hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0212 5442900 ya da 05425327713 numaralı telefonlarından müşteri temsilcilerimiz ile görüşebilirsiniz. Piyasadaki iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ihtiyacı karşılanmadan hareket geçin ve yeni kariyeriniz için gerekli olan sertifikaları en kısa sürede almanızı tavsiye ediyoruz.

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2015, 13:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209