ASKON: "CARİ AÇIK NE TARAFA DÜŞÜYOR"

Cari açık rakamlarıyla ilgili olarak ASKON Genel Başkanı Mustafa KOCA yaptığı açıklamada değerlendirmelerde bulundu. Açıklama şu şekilde:

ASKON:

 CARİ AÇIK NE TARAFA DÜŞÜYOR?

 

Cari açık rakamlarıyla ilgili olarak ASKON Genel Başkanı Mustafa KOCA yaptığı açıklamada değerlendirmelerde bulundu. Açıklama şu şekilde:

 

“Uzun zaman ekonomimin en kırılgan tarafının cari açık olduğunu ifade ettik. Ülkemiz ekonomisi ciddi anlamda büyüme trendini sürdürürken ortaya çıkan bir manzara idi ki 77 milyar dolarlar seviyesine kadar yükselmişti. Ülkemizin ekonomisinin çapı bellidir. Dış ticaret hacmimiz ve rezerv miktarımız ortadadır. Bu rakamlara göre böyle bir cari açık elbette son derece yüksek ve tedirgin edici bir rakamdır.

 

Ancak belirli bir zamandır cari açık rakamları düşmeye devam ediyor. En son açıklanan Temmuz rakamlarına göre 2012’nin 7 aylık cari açığı. 34.4 milyar dolar seviyesindedir. Bu rakam geçen yıllın aynı dönemine göre 15.7 milyar dolar daha azdır. Geçen yılın Ocak-Temmuz döneminde cari açığımız 50.2 milyar dolar civarında idi.

 

Cari açık konusu ASKON olarak bizim de sürekli gündemimizde olan bir meseledir. Halen ülke olarak yakalayamadığımız avantaj, cari açığı üreten mekanizmaları ortadan kaldırmak, diğer bir adıyla yapısal dönüşümü sağlamaktır.

 

Bu açığın önemli bir kısmının enerji açığı olduğu malumdur. Ancak karma değer hesabıyla üretim reformunu gerçekleştiremez isek bu sorunu çözme şansımızı olamayacak. Yani aramal üretimini iyi hesaplarla yerli olarak gerçekleştirmeliyiz.

 

Bu konunun çözümü için son teşviklerin devreye alındığını hepimiz biliyoruz ancak, bunlar da henüz beklenen etkiyi yapamadı.  Ekonomi yönetiminin bu iş için seferberlik ilan etmesini ve özelikle kamu alımları konusunda tam bir disipline ihtiyaç var. Bu çok önemli. Kamu eğer yerli malına angaje olursa bu işin arkası çok daha kolay gelecektir. Yerli rekabet yabancı kaliteyi yakalamamıza sebep olacak bir seviyeye geldik artık. Eski sorunlar yok. Onun için farklı düşünebiliriz. 

 

Şimdi cari açık düşüyor ama ne tarafa düşüyor. Ekonomik performans düştüğü için düşüyor. Yarın büyüme trendi arttığında yeniden yükselecektir. Önemli olan konunun kalıcı olarak çözüme kavuşturulmasıdır. Yani henüz istediğimiz gibi, istediğimiz tarafa düşmüyor.

 

                                                                                                                                             ASKON

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209