Ramazan orucunu meydanlarda tutacağız

Mısır'da önceki gün Cumhurbaşkanı Mursi’nin askeri darbeyle koltuğundan indirilmesinin ardından dün akşam saatlerinde 6 Ekim Köprüsü üzerinde ve radyo-televizyon binasının önünde şiddetli çatışmalar yaşandı.

Ramazan orucunu meydanlarda tutacağız
 Mısır'da önceki gün Cumhurbaşkanı Mursi’nin askeri darbeyle koltuğundan indirilmesinin ardından dün akşam saatlerinde 6 Ekim Köprüsü üzerinde ve radyo-televizyon binasının önünde şiddetli çatışmalar yaşandı. Sivil kıyafetli polislerin ve suç grubu "Baltacılar"ın  Mursi yanlılarına saldırmasının ardından çıkan çatışmalarda kan aktı ölenlerin sayısı 10’u geçerken yaralananların sayısı ise 200’ü aştı.  Mısır’daki Vasat Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Hüseyin Zayit, ise  Muhammed Mursi görevinin başına dönene kadar meydanlardan ayrılmayacaklarını belirtti.

'Askeri yönetimi tanımıyoruz'

Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii, askeri yönetimi tanımadıklarını ve Mursi dönünceye kadar destekçilerinin meydandan ayrılmayacağını söyledi. Bu açıklamanın ardından Bedii hakkında yeniden yakalama kararı çıkarıldı. Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, Kahire'de halka seslendi. "Muhammed Mursi, tüm Mısırlıların cumhurbaşkanıdır" diyen Bedii Cumhurbaşkanı Mursi dönünceye kadar milyonlarca destekçisinin meydanlardan ayrılmayacağını söyledi. Bedii, konuşmasında askeri yönetimi tanımayacaklarını da dile getirdi.

Mısır ordusundan göstericilere ateş açmamasını isteyen Bedii, "Basın kuruluşlarının Mısır'da yaşananları çarpıttığını" belirtti. 2 gün önce Muhammed Bedii'nin Libya sınırına yakın bir bölgede yakalanarak tutuklandığı belirtilmişti. 

Mursi yandaşlarını meydanlara çağıran bu konuşmasının ardından Bedii, hakkında yeniden yakalama kararı çıkarıldı. Mısır Başsavcılığı'nın, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Muhammed Bedii, yardımcısı Hayrat Şatır ve 5 İhvan lideri hakkında yeniden yakalama kararı çıkardığı bildirildi.  Öte yandan Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) lideri Saad el-Katatni ile Müslüman Kardeşler Teşkilatı yöneticilerinden Reşad el-Beyyumi'nin de serbest bırakıldığı bildirildi.

-Bu sefer Mursi yanlıları orduya süre verdi-

Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi’nin askeri  darbenin ardından meydanları terk etmeyen devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarı göstericilerle askeri müdahaleyi destekleyenler arasında 6 Ekim Köprüsü üzerinde ve radyo-televizyon binasının önünde çatışmalar yaşandı. Görgü şahitleri sivil kıyafetli polislerin ve suç grubu "Baltacılar"ın da çatışmaya karıştığını iddia ediyor.

Zaman zaman silahların ve molotof kokteyllerinin de kullanıldığı çatışmalarda çok sayıda yaralı olduğu bildirildi. Orduya ait 3 helikopter Tahrir ve çevresinde dolaşırken, devlet televizyonu binası önünde bulunan binlerce Mursi destekçisinin orduya 2 saat süre verdiği,  ev hapsinde tutulan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin salıverilmemesi durumunda devlet televizyonunu işgal edecekleri belirtildi.

-"Kanımızın son damlasına kadar meşruiyeti savunacağız”

Mısır’daki Vasat Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Hüseyin Zayit, Mısır ordusu tarafından görevinden alınan Muhammed Mursi görevinin başına dönene kadar meydanlardan ayrılmayacaklarını belirtti. Devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin destekçilerinin toplandığı Rabiatu'l-Adeviye Meydanı'nda kürsüye çıkarak partisinin açıklamasını okuyan Zayit "Mısır halkı, ordunun Cumhurbaşkanı Mursi'yi görevden almasını kabul edemez. Demokrasi ve meşruiyet adına Ramazan’da da meydanlardayız. Ramazan orucunu meydanlarda tutacağız” dedi.

Askeri yönetimi tanımadıklarını vurgulayan Zayit, “Mursi görevinin başına dönene kadar meydanlardan ayrılmayacağız. Mısır halkının özgür iradesi ile iş başına gelen Mursi, Allah’ın izniyle dönecek. Kanımızın son damlasına kadar meşruiyeti savunacağız” ifadelerini kullandı.

-Beyyumi serbest bırakıldı-

Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkanı Saad el-Katatni ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Reşad el-Beyyumi'nin serbest bırakıldığı bildirildi.

Mısır resmi devlet televizyonu ve haber ajansı, başsavcılığın "şiddete teşvik suçlamasıyla" çıkardığı yakalama emri ile gözaltına alınan HAP Genel Başkanı Saad el-Katatni ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Reşad el-Beyyumi'nin serbest bırakıldığını duyurdu. Katatni ve Beyyumi hakkındaki soruşturmanın devam ettiği belirtildi.

-MURSİ'YE DESTEK VERENLERİN ÜZERİNE ATEŞ AÇILDI-

Mısır'ın başkenti Kahire'deki darbe karşıtı gösteriler sırasında ordu göstericilerin üzerine ateş açtı.

Mısır sağlık bakanlığı, gösterilerde karşıt görüşler arasında yaşanan çatışmalarda ölü sayısının 10'a yükseldiğini bildirdi. Yaralı sayısı ise 210 olarak açıklandı. Bu arada Mısır'ın İskenderiye şehrinde devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarları ile karşıt gruplar arasında yaşanan çatışmalarda 307 kişinin yaralandığı ifade ediliyor. Çatışmaların devam ettiği kaydediliyor.

ABD büyükelçiliğinde toplandılar

Mısır'da darbenin ilan edilmesinin ardından Mursi taraftarlarının meydanları terk etmemesi üzerine ordu acil olarak ABD büyükelçiliğinde toplandı. Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi ve darbecilere destek veren muhalif lider El Baradey de toplantıda hazır bulundu

MURSİ GERİ DÖNENE KADAR MEYDANLARA ÇIKIN

Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi'nin görevden alındığı darbeden hemen sonra darbeciler tarafından gözaltına alınan İhvan lideri Muhammed Bedii serbest bırakıldı.

Adeviye Meydanı'nda toplanan 4 milyonun üzerinde Mısırlı'ya seslenen İhvan lideri  Bedii,"Muhammed Mursi, tüm Mısırlıların cumhurbaşkanıdır." dedi. Mursi'yi dışarı çıkarana kadar meydanlardayız. Bu yola canımızı koyduk. Azametli Mısır ordusuna sesleniyorum, biz seni koruyacağız. Sen de bizi düşmanlarımıza karşı koruyacaksın. Halkına tek kurşun sıkmayacaksın” şeklinde konuştu.

Bedii sözlerine şöyle devam etti, “Askeri konsey zamanında bile defalarca diyalog toplantısı düzenledik. Muhalefeti davet ettik. Bizi dinlemeyi, katılmayı bile reddettiler. Devrimimiz barış içindedir, öyle kalacaktır. Barış içindeki gösterilerimiz sizin mermilerinizden daha kuvvetlidir. Mısır ordusunun herhangi bir grubu himaye etmemesi veya taraf olmaması gerekiyor, Mısır halkını, Muhammed Mursi'nin yeniden görevine dönmesi için meydanlara çıkmaya davet ediyorum”dedi.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209