Libya, eğitimde Türkiye modeli istiyor

42 yıllık Kaddafi rejiminin geçen yıl devrilmesinin ardından yeniden yapılanma sürecine giren Libya, eğitimde Türkiye modelini uygulamak istiyor.

Libya, eğitimde Türkiye modeli istiyor

Libya Eğitim Bakanlığı, Türkiye'deki eğitim sisteminin ülkedeki okullarda uygulanması için geçici hükümete rapor sundu. Hükümetin onaylaması halinde, Malezya eğitim sisteminin uygulandığı Libya'da gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren Türk eğitim sistemine geçilecek.

Libya Eğitim Bakanlığı'nın üst düzey yetkilisi Salim el-Mağribi, yaptığı açıklamada, gelişmiş ülkelerin sistemleri arasından seçim yapmak istediklerini, Türkiye'yi Müslüman bir ülke olması dolayısıyla kendilerine yakın gördüklerini söyledi. El-Mağribi, bu nedenle Türkiye'deki eğitim sistemini Libya'da uygulamak istediklerini belirterek, bakanlık olarak bu konuda Abdürrahim el-Kib başbakanlığındaki hükümete rapor sunduklarını, bu raporun onaylanmasını beklediklerini kaydetti.

"Eğer bir ülkeyi örnek alacaksak, bu Türkiye olmalı"

El-Mağribi, "Son yıllarda Türkiye'nin yaşadığı müthiş değişimden çok etkileniyoruz. Recep Tayyip Erdoğan başbakanlığındaki Türkiye'de kaydedilen gelişmeyi örnek alıyoruz. Erdoğan, Türkiye'yi çok değiştirdi" diye konuştu.

Sadece eğitimde değil, her konuda Türkiye'yi örnek aldıklarını vurgulayan el-Mağribi, "Sonuçta her iki ülke de Müslüman. Eğer biz bir ülkeyi örnek alacaksak, bu Türkiye olmalı" dedi.

El-Mağribi, şöyle konuştu:

"Televizyonda Türkiye ile ilgili bir program izlemiştim. Bu programdan sonra hep 'keşke biz de Türkiye gibi olabilsek' diyorum. Şu andaki Türkiye'ye bakın. Büyük batılı ülkelere kafa tutuyor, onlarla yarışır hale geldi. Biz de bu gelişimi yaşamak istiyoruz Libya'da. Libya ve Türk halkları arasında büyük benzerlikler var.

Bu iki ülkenin insanları çok iyi anlaşıyor. Mesela Libya'da çok sayıda Türk restoranı görebilirsiniz, ama bir İtalyan ya da Meksika restoranı bulmanız çok zordur. Bu bile iki ülke arasındaki benzerlikler için küçük, ama önemli bir örnek."

Tarih kitaplarının içeriği değiştirilecek

Libya'da geçen yılki iç çatışmalar rejimin devrilmesini sağladı, ancak ülkede de büyük tahribata yol açtı. Birçok kentte binlerce bina kullanılamaz hale gelirken, çatışmalardan en çok etkilenen binaların başında okullar geliyor. Bunun nedeni Kaddafi güçlerinin silahlarını ve askerlerini okullarda gizlemeye çalışmasıydı.

Libya Eğitim Bakanlığı, önceliğini iki konuya vermiş durumda. Bunlardan biri tahrip olan okulların yeniden imarı, diğeri de müfredatın yeniden oluşturulması.

El-Mağribi, Kaddafi döneminde ders kitaplarında birçok konunun gerçeğe aykırı şekilde değiştirildiğini, bakanlık tarafından oluşturulan heyetlerin şimdi ders kitaplarını yeniden yazmaya başladığını belirtti. El-Mağribi, "Kaddafi zamanında ders kitaplarında kişiler, yerler, tarihler ve daha birçok şey onun isteği doğrultusunda değiştirilmişti. Elinden gelse matematiği bile kendi istekleri doğrultusunda değiştirecekti" dedi.

Kaddafi'nin özellikle tarih kitaplarında değişiklikler yaptığını belirten el-Mağribi, "Osmanlı tarihi, İslam tarihi ve diğer çarpıtılmış konularda gerçeklere uygun şekilde düzenlemeler yapılacak. 2012-2013 yılı eğitim öğretim yılında bu ders kitaplarını öğrencilere dağıtacağız" diye konuştu.

El-Mağribi, öğretmenlerin eğitiminin de kendileri için önemli bir konu olduğunun altını çizerek, bu konuda da çalışmalar yaptıklarını, bu amaçla Ürdün'den eğitmenler getirdiklerini kaydetti.

Libya'da ilkokuldan başlayarak üniversite dahil olmak üzere 2,2 milyon öğrenci bulunuyor. Yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip olan Libya'da öğrencilerin sayısı toplam nüfusun üçte birinden fazlasını oluşturuyor.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209