FATİHHABER.COM BELEDİ,YENİN İDDİALARINA GÜLLE GİBİ CEVAP VERDİ

Fatih belediyesi internet sitesinde, Projesi Danıştay tarafından üç ayrı davadan dolayı iptal edilen Sulukule projesi hakkında yazılan objektif haberlere "Tokat Gibi cevap" başlığıyla verilen habere verilen cevap Fatih belediyesinin resmi web sitesinde yayınlanan habere karşı, Sulukule konusunda en çok haber yapan Fatih ilçesinin haber sitesi fatihhaber.com satır satır cevap verdi. Fatih belediyesi bu yazılanlara cevap verebilecek mi bakalım, Haberi aşağıda olduğu gibi yayınlıyoruz. FATİHHABER.COM İDDİALARA GÜLLE GİBİ CEVAP VERDİ

FATİHHABER.COM BELEDİ,YENİN İDDİALARINA GÜLLE GİBİ CEVAP VERDİ




Fatih belediyesi web sitesinden Sulukule için GARİP BİR İDDİA
Fatih belediyesi web sitesinde 21.09.2012 tarihli bir haber "Çarpıtılmış Sulukule Haberlerine Tokat Gibi Cevap"  

Bu haber içeriğinde bildiğimiz bütün gerçekler ya inkar ediliyor, Yada kısmen inkar edilerek çarptırılıyor. Bu iddialara Garip ! diyoruz, Çünkü tamamı gerçekleri yansıtmıyor, Zorlamalarla bir şeyler anlatılmak isteniyor, ama nafile, Çünkü Bu proje sosyal bir projeydi, Mahkemenin kararıyla da tescil edildi ki Bu artık bir RANT projesi haline getirildi.
Burada bu iddialara, Konunun resmi yetkilisi Sulukule avukatları ile yapacağımız bir  röportaj sonrası detaylı haber yapacağız, Bu arada gerçekleri bu kadar görmezliğe gelen bu açıklamaya bizden de cevap gelmezse olmaz, Çünkü itiraz edilen Sulukule haberlerinin  büyük bölümü bize aittir. ..
FATİH BELEDİYESİ WEB SİTESİNDEKİ HABER ve SATIR ARALARINDA BİZDEN CEVAPLAR

----Çarpıtılmış Sulukule Haberlerine Tokat Gibi Cevap, 21.09.2012
----Sulukule projesinde hiçbir şekilde kamulaştırma yapılmadığı gibi kamulaştırma yolunda herhangi bir iş ve işlem de yapılmamıştır.
CEVAP: Sulukule projesinde Bakanlar kurulu "Kamulaştırma kararı" yok zaten
Sulukule’de mülk sahibi olanların tamamına proje alanından (Sulukule’den) yer (konut – iş yeri) verilmiştir.
CEVAP: Projenin ortaya çıktığı 2003 yılında burada mülk sahibi olan 410 Roman aileden kaç aile kalmıştır?, Biz söyleyelim 20 aile kalmıştır. Yeni mülk sahipleri için yapılmadı bu proje, Romanları toplumsal hayata kazandırmak için yapılmıştı...! Şimdi Zengin rantçılar mülk sahibi....!
----Sulukule’de mülk sahibi olan hiçbir vatandaşımızın yeri metrekaresi 500 liradan 15 – 60 bin TL arası bir rakamla alınmamıştır. Mülklerine karşılık bağımsız birim esasına göre kendilerine proje alanından (Sulukule’den) mülk verilmiştir.
CEVAP: Belediye adına birileri, bir taraftan kamulaştırma yapacağız derken, Belediye adına ortalıkta dolaşanlar 45 bin TL'ye evleri topladığını inkar etmek faydasız. Son zamanlarda bu pazarlık 120 Bin Tl'ye kadar çıktığını gördük. Son kalan Pembe eve 500 Bin TL teklif edilmişti.
Proje alanından mülk alabilen Sulukuleli maalesef ancak 20 aile olduğunu gördük.
----Sulukule’de villa inşaatı değil, alanları 72 m2 ile 115 m2 arasında değişen sosyal konutlar yapılmıştır. Yapılan konutlar ve inşaat bütün detayları ile alanda görülebilir.
CEVAP: Yeni mülk sahipleri ve Belediye arasında yapılan ön sözleşmelerde 183 M2, 153 M2, 125 M2, 110 M2, 90 M2 teklifleri alınmıştır. Sokakların projeden çıkarılması, AVM ve Hotel alanı geniş tutulunca ve İnşa edilen daire sayısı çoğalınca vaad edilen dairelerde küçülmeye gidilmiş, Bu arada "TOKİ Kayabaşı konutlarından" birçok hak sahibine daire verilerek projeden çıkarıldığını biliyoruz.
Bu proje sosyal bir proje olarak planlandı, Projeyi "Sosyal" yapan  Romanlar ve sosyal desteklerdi, Romanlar gitti, proje Rant projesi oldu...
----İnsanlar kendilerine ait olan konutlara istediği bedeli biçmekte serbesttir, ancak bu konutların yalnızca kuraları çekilmiş, konut sahipliliğine ilişkin kendileri ile henüz kesin sözleşmeler yapılmamıştır.
CEVAP: Burada ne demek istiyorsunuz? Resmi Kura çekilmesi Hak sahibi olmaya neden yetmiyor?, Tekrar yeni bir kura mı düzenlenecek?, idare mahkemesinin kararı Yargıtay'da onaylanması halinde İnşa edilen daireleri gerçek hak sahipleri "Romanlara" mı vereceksiniz? , Mevcut hak sahiplerinin zararlarını kim karşılayacak?, Mahkemelerin ve AİHM'sinin vereceği olası tazminat bedellerini kim ödeyecek?, Fatih belediyesi, İBB Başkanlığı, TOKİ mi? Yoksa mevcut yeni hak sahiplerimi, Hukuk Yeni hak sahiplerini "Rantçı" olarak gördüğüne göre...
----Proje alanında eski ve yeni mülk sahipleri diye bir durum yoktur, proje alanında mülk sahipliliği esası vardır ve bu esasa göre proje alanının %80’i eski mülk sahibinden oluşmaktadır. Bu durum kura çekim sırasında salonda bulunan insanların genel profillerine bakıldığında açıkça görülecektir.
CEVAP: Evet eski-yeni mülk sahibi vardır, Bunu hukuk söylüyor, sizin inkarınız güneşin balçıkla sıvanması gibidir. projenin yapılma nedeni ortada dururken bunu nasıl iddia ediyorsunuz?... 
Yukarıda %80 eski mülk sahibi demişsiniz, Bunun doğrusu 2003 yılına göre %80 eski mülk sahibi bu gün proje içinde yok demeniz gerekiyordu...
----Bir yere yeni bir proje girdiği zaman orada değer artışının olmaması mümkün değildir. Çünkü bölgeyi eski harabe ve pejmürde görüntüsünden çıkartıyor, yepyeni çağdaş, modern, insanca yaşanabilir ve yaşatılabilir bir kent oluşturuyorsunuz. Bu durum ister istemez bölgede bir değer artışına sebebiyet veriyor.
CEVAP: Evet bu değer artışı kaçınılmaz, Bunun sahibi yeni mülk sahipleri değil, asırlık geçmişi olan Romanlar olduğunu hukuk söylüyor, Proje üç mahkeme karırıyla bu nedenle iptal edildi.
----Mahkeme kararlarına sonuna kadar saygılıyız, ancak bu durum yasal ve kazanılmış haklarımızı kullanmamıza mani değildir.
CEVAP: Yeni mülk sahiplerinin "kazanılmış hiçbir hakkı yoktur" Belediye ve TOKİ'nin kendilerini projede hak sahibi olarak görmesi kazanılmış hak değildir, Çünkü Mahkemeler bunu kabul etmeyerek projenin uygulamasını iptal etmiştir, Binaların kurulum projesi değil.
----İlk onaylanan ve mahkemece iptal edilen avan proje, daha sonra bazı yapıların tescil edilmesi nedeniyle aynen yerinde korunduğundan, arkeolojik sorunlardan dolayı tümden değişmiştir. Bu değişikliği içeren yeni avan proje ilgili kurula mahkeme kararlarından önce sunulmuştur. Sunulan bu proje ilgili Anıtlar Kurulu’nca incelenmiş ve onaylanmıştır. Şu anda işlemler onaylanan yeni avan proje doğrultusunda yürümektedir.
CEVAP:  Proje başladığında, Proje alanında İstanbul koruma kurullarınca onaylı 39 adet 2. derece tescilli sivil mimarlık örneği bina vardı. Bu binalardan şimdi kaçı hayatta?, Son görebildiğim pembe ev kaldı galiba, gerisini göremedim. Onu da satın alamadıkları için hayatta kaldı.
Burada hukuku arkadan dolanma çabaları görülüyor, Gerçekten işin içinden çıkmak mümkün değil, Bu durumun sorumlusu Anıtlar kurulu ve belediyedir, Sorumluluklarının gereğini er veya geç yapacak, ceremesini çekeceklerdir. 
Kaldı ki, Son yargı kararları bazında deşifre edilen gelişmeler gösteriyor ki, İstanbul ilgili koruma kurulları, İBB Başkanlığı, Fatih belediyesi görevlerini hukuka göre yapmıyor, Birçok hukuksuzluğu görmezliğe gelerek, Görevi ihmal, Göz yummalarla Fatih, Fatih olmaktan çıkarıldı, Usulsüz + hukuksuz inşaat cenneti oldu.
----Sur koruma bandında inşaat yasağı diye bir durum yoktur ve bu doğrultuda Anıtlar Kurulu’nca alınmış bir karar da yoktur. Uygulanan avan proje Anıtlar Kurulu’nca incelenerek karara bağlanmış olan avan projedir.
CEVAP: UNESCO'nun bizden istediği, Bizimde kabul ettiğimiz anlaşmalarla içten ve dıştan tarihi surların korunması, ön görünümünün açılması şeklinde kabul ettiğimiz anlaşmalar var.
----Proje alanından hiçbir hak (mülk) sahibi proje alanı dışında hiçbir yere gönderilmemiştir. Taşoluk ve Kayabaşı’ndan konut verilenler, proje alnında kiracı ve işgalci olanlardır. Onlara da bu konutlar maliyet üzerinden ve 180 ay (15 yıl) vade ile verilmiştir.
CEVAP: Evet bu peşinatsız 18 ay vade hakkı Romanlara tanınmadığı için mahkemeler projeyi iptal etti. kamulaştırılıp 20-30 liraya evleriniz ellerinizden alınacak korkusu ile evlerin satılmasının sağlandığını bilmeyen yok, Mahkemede bu konuda eski mülk sahiplerini haklı buldu, Çevik polis desteğinde yapılan operasyonları gördük. Projeye itiraz eden kiracı yoktu, onlara Taşoluktan daire verilmişti, İtirazlar mülk sahiplerinden geliyordu.
----Proje alanında bütün tahliye ve yıkımlar anlaşma sonrasında mülk sahibinin müracaatı üzerine yapılmıştır.
CEVAP: Bunun böyle olmadığını biz biliyoruz, Hukukta bizim gibi düşünüyor. Bina yıkımları sırasında yüzlerce çevik kuvvet proje alanında ne arıyordu?
----Proje alanında kendilerini mülk sahibi olarak ispatlayan ve tapularını getiren mülk sahiplerinin %100’ü ile konut karşılığı anlaşma yapılmıştır.
CEVAP: En acı iddia, Hangi Mülk sahipleri? %100 projeye katıldı, Projenin sahibi Romanlardan bahsetmiyorsunuz sanırız, Evet yeni mülk sahipleri diyorsanız doğru.
----Ancak kendilerini mülk sahibi olarak ispatlayamayan %2’lik bir grup için projenin yürümesi açısından kamulaştırma yapılmıştır. Onların da kendilerinin mülk sahibi olduklarını mahkeme kararları ile ispatladıkları takdirde hakları saklıdır.
CEVAP: Burada bir hukuk cinayeti var gibi geliyor bize, Yukarıda diyorsunuz ki " Sulukule'de Kamulaştırma yapılmadı" Burada %2 oranında yapıldı diyorsunuz?
Bildiğimiz kadarı ile Bu projeler hakkında kamulaştırma yetkisi bakanlar kurulunda, bakanlar kurulu burası için kamulaştırma kararı vermedi, Çünkü bu sosyal proje, Proje alanında yaşayan mülk sahipleri için kabul edilmişti. 
Siz burada hak sahibi olduklarını ispat edemeyenlerden kimi kastediyorsunuz? 
Bunlar işgalci ise Mevcut mülkün sahibi Kimdir?
Tapu ve nüfus kayıtlarında gerçek mülk sahibi mutlaka vardır,
Ulaşılamamaktan dolayı, gerçek mülk sahibini bulamadıysanız parsel İl özel idaresi ukdesine geçer, On yıl sonra yine sahibi çıkmaz ise Açık arttırma yolu ile ihale yapılarak satılır.
Siz bu on yılı beklemeden İl özel idaresinden satın mı aldınız, Yarın bunların sahibi ortaya çıkınca onların zararını kim ödeyecek, Kimin dairesini bu gerçek hak sahibine vereceksiniz?
İddialara daha teknik cevap vermek için çalışma yapıyoruz, çok yakında buradan paylaşacağız.
Abdullah gözaydın   [email protected]   GSM: 0535 7465548
Fatih belediyesi web sitesindeki bu haber için tıklayınız   //www.fatih.bel.tr/bpi.asp?caid=40&cid=5857 

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209