Kılıçdaroğlu: Dilsizleşen bir kişi var o da Erdoğan!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu MİT yasasının kabul edilmesi üzerine açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu daha karanlık bir döneme girildiğini söyledi ve Erdoğan'ı susmakla suçladı.

Kılıçdaroğlu: Dilsizleşen bir kişi var o da Erdoğan!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MİT mensuplarının soruşturulmasını Başbakanın iznine bağlayan kanun teklifinde AKP’nin önergesi ile iki değişiklik yapılmasının, “Başbakanın özel göreviyle, bazı kamu görevlileri gidip belli suçlara özgürce bulaşabilecekleri” anlamına geldiğini savundu. Kılıçdaroğlu, “Yani Başbakan özel görevli arkadaşlara diyecek ki, ‘siz bir çete, yasa dışı bir örgüt kurabilirsiniz, meraklanmayın arkanızda ben varım” yorumunda bulundu.

CHP Parti Meclisi(PM) Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Kılıçdaroğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin gündeminin yoğun ve bu gündemde de karamsar bir havanın egemen olduğunu söylerken, “Keşke gündemin yoğunluğu insanların özgürlüğü üzerine olsa” dedi.

Türkiye’de son 50 günde “olağanüstü” olaylar yaşandığını ifade eden Kılıçdaroğlu, TBMM İnsan Hakları Komisyonu tarafından Uludere’deki olayla ilişkin görüntülerin izlendiğini hatırlatarak, konunun “talimatı kimin verdiği” olduğunu belirtti.

Talimatı, Hükümetin verdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bizim sorumuz açık; ‘istihbaratı size kim verdi?’ bu soru unutturulmak isteniyor. Talimatı veren belli, istihbaratı veren açıklanırsa, hükümetin kimin oyuncağı olduğunu anlayacağız” diye konuştu.

Hrant Dink Davasına da değinen Kılıçdaroğlu, 19 Ocak 2007’de işlenen cinayetin ertesi günüde, 20 Ocak’ta dönemin emniyet müdürünün cinayetin örgütle bağlantısı olmadığını söylediğini, 2012 yılında da yargıçların aynı şekilde karar verdiğini belirti.

CHP Lideri, bu durumu içlerine sindiremediklerini ifade etti. Deniz Feneri davasında da, “yüzyılın soygununun, yüzyılın beraati ile sonuçlanacağını” belirten Kılıçdaroğlu, soruşturmanın “unutturulmak” istendiğini savundu.

“ÇETE KURMA YETKİSİNİ KAFASINA KOYMUŞ BİR ADAM SÖYLÜYOR BUNLARI”

CHP Lideri, Alman Vakıfları iddialarıyla ilgili olarak, Başbakan Erdoğan’a sert eleştirilerde bulundu. Kılıçdaroğlu, bunu “çete kurma yetkisini kafasına koymuş bir adamın” söylediğini belirtirken, “Şerefli bir adamsan çıkarsın o belediyeleri söylersin.

Şerefli olduğunu kanıtlayamadı, çünkü söyleyemedi. ‘Özür dile’ diye gensoru verdik, açıklamadı kaçtı. Yalancılığını bütün millete anlatmak, tüm CHP'lilerin boynunun borcudur. Yalan söyleyen, iftira atan bir Başbakan olamaz” dedi.

Bütün bunlar olurken, kimsenin korkudan sesini çıkaramadığın belirten Kılıçdaroğlu, üniversiteleri de eleştirerek, “Sesi çıkmayan üniversitemi olur, onlar üniversite falan değil, onlar öğrencilerin ensesinde boza pişiren kuruluşlar, başlarında da eğitim almış rektörler var, ne eğitimi almış? Boza pişirme eğitimi almış” dedi.

Kılıçdaroğlu, sistemli bir şekilde saldırılan tek kuruluşun ise CHP olduğunu belirterek, buna karşı partililerini dikkatli olmaları konusunda uyarırken, tarihi sorumluluklarının bulunduğunu hatırlattı.

Kılıçdaroğlu, hükümetin dış politikasını da eleştirirken, Türkiye’nin çıkarlarının ayaklar altında olduğunu, Ortadoğu’da ise Türkiye’nin itibarının “sıfır” olduğunu ifade etti.

"Türkiye Cumhuriyeti buna layık mı” diye soran CHP Lideri, vatandaşın AKP’ye, "ülkeyi itibarsızlaştırsın” diye oy vermediğini söyledi.

“ÇETE SIVAZLAMANIN YASAL YETKİSİ DE GELDİ”

Kılıçdaroğlu, dün TBMM Genel Kurulunda yasalaşan MİT Kanunundaki değişikliğe tepki gösterirken teklifteki, “MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenler ifadesinin, “MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifade etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenler” olarak değiştirildiği hatırlattı.

Kılıçdaroğlu, “Biz sorduk ya; bu özel görevlendirdiğin adam Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı mı, CİA Ajanı mı kim bu adam? Memur mu, esnaf mı yoksa tinerci mi? Değiştirmişler, kamu görevlisi olacakmış.

Şimdi size bir soru sorayım değerli PM üyeleri, elinizi vicdanınıza koyup şu sorunun yanıtını verin, geçmişteki faili meçhul cinayetlerinin içinde kamu görevlileri var mıydı, yok muydu?

Onlarca kamu görevlisi faili meçhul cinayetin faili olarak ortalıkta hala geziyorlar. Bu ülkede tetik çekenin sırtınız sıvazlamadık mı biz? O zaman bu yasal yetki yoktu. Şimdi onun yetkisi de geldi” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın “Suça bulaşmadan örgüte sızmak mümkün değildir” sözlerine de tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Bu yasayı savunmak üzere, bu sözleri söylüyor. Yani ‘devlet illegaldir, devletin görevlileri illegal olayların içine gireceklerdir.

Üstelik o görevliler de devletin en hassas kurumlarında çalışan görevliler. Merak ediyorum, Sayın Hakan Fidan suça mı bulaştı, örgüte suça bulaşarak mı sızdı?

Hayır, Sayın Fidan Başbakanlık müsteşar yardımcısıydı, Sayın Başbakan görev verdi, ‘git Oslo’da görüş’ dedi. O zaman bu maddeyi niye getiriyorsunuz” diye sordu.

"BAŞBAKAN, CUMHURBAŞKANI İÇİN ‘İTİBARSIZLAŞTIRIN ŞU ADAMI’ DİYEBİLİR"

Kılıçdaroğlu, kanun değişikliğiyle, “Başbakanın özel göreviyle, bazı kamu görevlileri gidip belli suçlara özgürce bulaşabileceklerini” ifade den Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Nedir o suçlar, suç işlemek için örgüt kurmak. Yani Başbakan özel görevli arkadaşlara diyecek ki, ‘siz bir çete, yasa dışı bir örgüt kurabilirsiniz, meraklan mayın arkanızda ben varım’, yasa böyle diyor. Türkiye’nin çıkarları ne demek,’size özel görev verdim, düşmanla işbirliği yapabilirsiniz’.

‘Düşman devletten maddi ve mali yardım’, bunu da yapabilirsiniz, meraklanmayın, ben imza atmadan kimse sizin hakkınızda soruşturma açamaz. ‘Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı’, olabilir ya, Sayın Erdoğan Sayın Gül’e kızabilir, ‘bir saldırın bakalım, itibarsızlaştırın şu adamı’ diyebilir.

Böyle bir anlayış olabilir mi? 89 yıllık Cumhuriyet tarihinde biz bütün mücadelemizi bir demokrasi, özgürlük, insan hakları bağlamında, daha da geliştirelim diye götürdük, mücadeleyi bunun için mi verdik. 12 Eylül karabasanında doğan çocuklara ‘özgür’ adını koyduk. Geldiğimiz noktaya bakın.

12 Eylül paşalarının yapamadığını Recep Tayyip Erdoğan yapıyor, birisinin apoletleri vardı, bunu apoletleri yok. İkisinin arasında bir fark yok. Eğer fark varsa bu dönem daha karanlık.”

Kılıçdaroğlu, PM toplantısında, tüzük değişikliklerinin görüşüleceğini ifade dereken, uzun yıllar sonra parti tüzüğünün ilk kez, bu kadar çok katılımla olgunlaştırıldığını ifade etti. Bugün tüzük taslağının daha da olgunlaşacağını belirten Kılıçdaroğlu, yarın da milletvekilleriyle toplantı yapacaklarını anımsattı.

Kılıçdaroğlu, Fransa’da rahatsızlana PM Üyesi Ekrem Kerem Oktay’a da geçmiş olsun dileklerini tekrarlarken, “Durumu iyi, umarız taburcu olur ve partideki görevine dönmüş olur” dedi.

(ANKA)

Haber7

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209