Doğu Türkistan'ın Erdoğan hasreti bitti

Çin gezisine Doğu Türkistan’dan başlayarak Uygur Türklerine “yanınızdayız” mesajı veren Erdoğan'a gösterilen sevgi gözleri yaşarttı. Yılların hasreti çarpıcı görüntüler oluşturdu

Doğu Türkistan'ın Erdoğan hasreti bitti

Başbakan Tayyip Erdoğan, Çin'e gerçekleştirdiği tarihi ziyareti Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'den başlattı. Urumçi'de ilk kez bir Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı gören Uygur Türkleri, Erdoğan'a sevgi gösterisinde bulundu.

Erdoğan'ın yaklaşık 40 araçtan oluşan uzun konvoyunun uzun güzergâhı boyunca trafik akışı kesildi, caddelerde yaya akışı da donduruldu. Güzergâh boyunca elli metrede bir polis yerleştirilerek güvenlik önlemi alındı.

Başbakan Erdoğan Urumçi’deki Büyük Pazar’ı dolaşırken Uygur Türkleri’nin yoğun ilgisi ve sevgi gösterileriyle karşılandı. Pazar gezisine Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye ile bakan eşleri de katılarak alışveriş yaptı.

Daha sonra kendisine verilen yöresel kıyafetleri giyen Erdoğan ikram edilen çevirme kuzuyu kesti. Uygur halkının haklarının düzeltilmesinden duyduğu memnuniyeti belirten Erdoğan, "Soydaşlarımızı size emanet ediyorum" dedi.

Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’in yanı sıra çok sayıda iş adamı ve gazeteci de Çin’e geldi.

Sincan’da ilk olarak yenilenebilir enerji konusunda faaliyet yürüten TBEA şirketine gelen Erdoğan, rüzgar türbini imal eden fabrikanın yetkililerinden brifing aldı ve fabrikayı gezdi. Erdoğan, “Yatırım için davet ettik, Dışişlerimiz ile irtibat halinde Türkiye’de de karşılığını bulmak üzere inşallah kendilerinden yatırım sözü aldık, temenni ederim ki gerçekleşir” açıklamasında bulundu. Başbakan Erdoğan, rüzgar türbinleri konusunda yerin belli olup, olmadığına ilişkin bir soruya da “Yer çok” karşılığını verdi. Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da “Bütün rüzgar haritalarımız hazır” dedi.

Ardından Büyük Pazar’a gelen Erdoğan ve beraberindekiler, Uygur Türkleri’nin büyük sevgi gösterisiyle karşılaştı. Erdoğan, pazarda Uygur Türkleri ile sohbet etti, meyve kurusu tattı ve satın aldı. Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan ile bakan eşleri de pazarı dolaştılar.

Türkiye Gazetesi /SABAH / AA

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209