Çiçek: Anayasa 1 Nisan şakası olmasın

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı bulunduğunu ifade ederek, "Umuyor ve inanıyorum ki bu anayasa sürecini siyaset kurumu bir nisan şakası haline getirmez." dedi.

Çiçek: Anayasa 1 Nisan şakası olmasın

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) sekretaryasında 'Türkiye Konuşuyor' sloganıyla TOBB, TZOB, TESK, TÜRK-İŞ, TİSK, Hak-İş, Memur-Sen, Türk Kamu-Sen, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve Türkiye Noterler Birliği'nin düzenlediği ve TÜSİAD, TİM, MÜSİAD, TUSKON, TÜMSİAD, TÜRKONFED, Anayasa Kadın Platformu, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi gibi kuruluşların destek verdiği '9'uncu Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları' Bursa'da yapıldı.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, konuşmasına bugünün 1 Nisan olduğunu hatırlatarak başladı. Çiçek, "Umut ediyor ve inanıyorum bu anayasa sürecini siyaset kurumu bir Nisan şakası haline getirmez." dedi.

"YENİ ANAYASA SİYASET KURUMUNUN LÜTFÜ DEĞİL, BORCUDUR"

Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı bulunduğunu ve bunda bir tereddüdün olmadığına dikkat çeken Cemil Çiçek, 30 yıl içinde 17 kere anayasa değiştirmek zorunda kalan 13 ayda bir anayasa değiştirme krizlerine giren bir ülkenin neler kaybettiğini herkesin bildiğini söyledi.

Çiçek, toplumun da yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, "Bir taraftan da bu konuda toplumsal talep var. Türkiye'nin geçmişten bu yana anayasa yapma tecrübesi var. Un var, şeker var, helva da var. Bu işi bu kez yapamazsak bunun kabahati toplumun değil, siyaset kurumunun beceriksizliğidir. Ayrıca bu yeni anayasa siyaset kurumunun size bir lütfü değil borcudur. Sizin de alacağınızdır. Alacağınızı iyi takip edin. Artık siyaset kurumu size bahane bulamaz bahane arayamaz" dedi.

"ÖFKE GELİR GÖZ KIZARIR, ÖFKE GİDER YÜZ KIZARIR"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa ile sıfır sorunlu bir Türkiye olmayacağını bildiklerini ancak, siyaset kurumunun çözüm üretmede daha verimli hale geleceğini söyledi. Çiçek, "Türkiye'nin dikkatini çekmek istediğimi bir konu var; o da meclisteki 4 siyasi partinin meclis dışında ülkenin her tarafında, bir arada bu yeni anayasa çalışması içinde bulunması bu birlik yeni anayasanın olmazsa olmazıdır. Öfkenin olduğu bir ortamda anayasa yapmanın ne kadar zor olduğunu ifade etmek isterim. Güzel bir atasözümüz var. 'Öfke gelir göz kızarır, öfke gider yüz kızarır' Gözümüzün kızardığı söylediğimiz laflardan dolayı sonradan düşündüğümüzde yüzümüzün kızardığı bir ortam anayasa yapma işini zorlaştırır. Onun için sağlıklı bir diyalog ortamına ihtiyacımız var. Bunun temin edilmesi lazım. Bazı vatandaşlar Meclis'teki ortamı kavgaları görerek soruyorlar 'Bu yeni anayasayı yapabilecek misiniz' diye. Biz sağlıklı diyalog ortamında bu yeni anayasayı birlikte yapmalıyız." şeklinde devam etti.

HİSARCIKLIOĞLU: "YASALARI KAĞITLARA DEĞİL. 74 MİLYON İNSANIN KALBİNE YAZMALIYIZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, birliktelik olduğu sürece Türkiye'de her şeyin başarılabileceğini belirterek, "Türkiye, bugün dünyanın 17'nci büyük ekonomisi ancak içinde bulunduğumuz konum benim içime sinmiyor. Bizim hedefimiz birinci olmak. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında dünyanın ilk 10 ülkesi arasına giren kişi başına milli gelirin 25 bin dolar olduğu bir ülke için çalışıyoruz. Bunun için de yeni bir anayasa ya ihtiyaç var." dedi.

Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: "Şu an ki anayasa yamalı bohça gibi bu elbise bize artık dar geliyor. Halkın iradesinin ortaya çıktığı yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Yasaları kağıtlara değil. 74 milyon insanın kalbine yazmalıyız. Anayasa kapalı kapılar ardında değil. Milletin mutabakatıyla yapılmalıdır. Bizler fikrimizi söyleyelim uzmanlar yazsın. Bu platformla müzakereci demokrasinin örneğini yaşıyoruz. İçinizden ne geliyorsa söyleyin. 'Söylersem yanlış yapar mıyım, yanlış anlaşılır mıyım ?' diye düşünmeyin. Emin olun çalışmanız boşa gitmeyecek"

BDP'Lİ TAN: ÇÖZÜM İÇİN BİR ANAHTAR

Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi BDP Milletvekili Altan Tan ise 12 Eylül ihtilal anayasasının toplumun ihtiyaçlarına cevap vermediğini belirterek, "Türkiye'nin kronikleşmiş sorunları var. Bu sorunların çözümü için de toplumsal uzlaşma çok önemli." dedi.

Yeni anayasanın bütün bu sorunları biranda çözmeyeceğine dikkat çeken Altan Tan, "Yeni anayasanın yapılmasından rahatsız bazı çevreler, 'Bu anayasa sihirli değil her sorunu çözemez' diyorlar. Doğrudur ama sorunların çözümü için bir anahtardır" şeklinde konuştu.

Uzlaşma Komisyonu üyesi MHP Milletvekili Faruk Bal da, ihtilal anayasası olan 12 eylül anayasasının temel hak ve özgürlükleri sınırlayan yapısını değiştirerek, her vatandaşın onurlu birer Türk vatandaşı olduğunu kabul eden bir anayasanın yapılması gerektiğini ifade etti.

CHP Milletvekili Atilla Kart ise yaptığı konuşmasında, 5 aydan beri bölge toplantılarının yapıldığını hatırlatarak, "5 aydır şunu da görüyoruz. Korku ve baskı iklimi sebebiyle insanlar düşüncelerini rahatlıkla söyleyemiyorlar. Barış dilinin kullanılması gerekiyor. İktidar gücüyle ortak değerleri ayrıştıran bir ortamda bu emeklerimize yazık olur. Bu anayasa platformu çöker. İktidar gücünün dayatmacı anlayışı anayasa platformu önünde bir engel. Anayasa sürecini sabote eden temel dinamik bu dur maalesef." dedi.

AK PARTİLİ İYİMAYA: ARTIK MİLLET 'ANAYASA YAPMA GÜCÜ BENDE' DİYOR

Uzlaşma Komisyonunun Ak Partili üyesi Ahmet İyimaya ise Türkiye'nin büyük bir değişim yaşadığını aktarırken, Türkiye'nin Anayasa tarihinde 150 yıllık zaman içinde anayasaların padişahlar ve paşalar tarafından yapıldığını söyledi. İyimaya, "Anayasayı kısmen siyaset yaptı. Anayasa hep tepeden yapıldı. Artık millet, 'anayasa yapma gücü bende' diyor" dedi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek toplantının ardından Tophane Parkı'ndaki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerini ziyaret ettikten sonra Yeşil Türbeye geçti.

CİHAN

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209