İlyas Vanlıoğlu Hoca toprağa verldi

İlyas Vanlıoğlu hocanın cenaze namazı Fatih Camii’nde ikindi namazına müteakip kılındı.

İlyas Vanlıoğlu Hoca toprağa verldi
 Bir süredir Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören ve sabah saatlerinde hayata gözlerini yuman İlyas Vanlıoğlu Hocaefendi son yolculuğuna uğurlandı.

İlyas Vanlıoğlu hocamızın cenaze namazı Fatih Camii’nde ikindi namazına müteakip kılındı.

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran’ın kıldırdığı cenaze namazına İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile bazı ilçe belediye başkanları da katıldı. Vanlıoğlu’nun İstanbul vaizlerinden olan oğlu Cemal Vanlıoğlu, namaz sonrası babası için cemaatten helallik istedi. Rahmi Yaran’ın duasının ardından tabut omuzlara alındı. Tabuta omuz verenler arasından Vali Mutlu ve Kadir Topbaş da yer aldı. İlyas Vanlıoğlu’nun cenazesi Edirnekapı sakızağacı kabristanlığındaki aile mezarlığına defnedildi.

Uzun yıllar imam hatiplik yapan İlyas Vanlıoğlu’nun hatıraları ‘Ayaklı Medrese, İlyas Vanlıoğlu’ adıyla yayımlanmıştı. Vanlıoğlu, aynı zamanda Mahmud Ustaosmanoğlu Hocaefendi’nin de kayınbiraderiydi.Mahmud Ustaosmanoğlu Efendi Hazretlerinin kayınbiraderi, Ahmet Vanlıoğlu Hocaefendinin abisi, emekli İstanbul Vaizi Hacı İlyas Vanlıoğlu 15.11.2013 Cuma günü sabahı vefat etti.

Merhumun Cenaze namazı Cuma günü Fatih camiinde ikindi namazına müteakip eda edildi. Cenaze merasimine katlım çok yoğun oldu. İstanbul valisi H. Avni Mutlu, İBB Başkanı Kadir Topbaş, Birçok bakanlık görevlisi yüksek bürokrat, İsmailağa camii ihvanları ve kalabalık bir camaat cenaze töreninde hazır bulundu.
Merhumun cenazesi Edirnekapı Sakızağacı kabristanlığında Ali Haydar efendinin ve diğer merhum ihvan hocaların yanına defnedildi.

İLYAS VANLOĞLU HOCA KİMDİR

08.08.1933 'de Trabzon Of Tavşanlı (miço) köyünden İsmail Efendi ve Hatice Hanım'dan doğan ikinci çocuklarıdır. İlkokulu 3. sınıfa kadar Bayburt Armutlu köyünde Bahri Yılmaz'dan (1940-1943) . İlk Kur'an dersini 1938 yılında babası İsmail Efendi'den Bayburt'un Armutlu köyünde alarak iki sayfaya kadar ezberledi. Kalan 18 sayfasını Hafız Mahmut Ustaosmanoğlu Hocaefendi'de iki senede ikmal ederek 1940 yılında icazet aldı.

İlyas Hocamızın ablası Mahmud Efendi'nin ilk eşidir. Mahmud Efendi Hazretleri hocamızın tasavvufta şeyhi, akrabalıkta kayın biraderi ve İslami ilimlerde hocasıdır.1945 yılında Mehmet Rüştü Aşıkkutlu Hocaefendi'den talim tecvid ve tashih-i huruf dersleri ile ferayiz (miras taksimi) ilmini alarak iki yıl sonra icazet aldı.1944 yılında Fatih medreseleri dersiamlarından Çalekli Dursun Fevzi Güven Hocaefendi'den sarf, nahiv, tefsir, hadis, fıkıh, usul-u fıkıh, usul-u, tefsir usul-u hadis, mantık ve maani dersleri okuyarak İslami ilimlerde kendini yetiştirdi. İki buçuk yıl fasılasız eğitime devam eden Hocaefendi İkinci dönemde on beş kişi ile birlikte icazet aldı.

1947 yılında Of'un Kuruç köyünde fahri imamlık görevine başladı. Burada Hüseyin Meriç ve Abdullah Ustaosmanoğlu hoca efendilere bir yıl içerisinde hafızlıklarını ikmal ettirdi. Değişik yerlerde imamlık yaptıktan sonra 1952 yılında Gelibolu'da acemi birliğini, 1953 yılında Demirtepe kışlasında sıhhıye on başı olarak usta birliğini tamamlayarak teskere aldı.

1956'da Çanakkale-Geyikli nahiyesinde Merhum Müftü Yaşar Tunagür Hocaefendi'den resmi imam hatiplik görevini aldı. 1958'de İstanbul Beyoğlu Hasköy Fetih Camii'ne İmam Hatip olarak atandı. Aynı zamanda fahri Kur'an öğreticiliği ile de görevlendirilen hocaefendi aynı camide Kur'an Kursu açarak 15 sene aralıksız görev yaptı. Görevi esnasında ortaokulu dışardan Eyüp Rami Ortaokulu'nda bitirdi. İstanbul Fatih İmam Hatip Lisesini dışarıdan 1976 yılında bitiren hocamız 1978'de Marmara Üniversitesi Yüksek İslam Enstitüsü'nü iyi dereceyle bitirdi.Diyanet İşleri Başkanlığı'nca açılan Vaizlik, Müftülük ve Murakıblık sınavını kazanarak İstanbul Bayrampaşa Cezaevi'ne vaiz olarak atanan hocamız uzun yıllar mahkumlara siyer, ahlak ve din dersleri verdi.

İstanbul merkez vaizliğinden 1995 yılında yaş haddinden emekli olan hocamız Beyoğlu Tophane Kılıç Ali Paşa Camii'nde, Arap Camii'nde ayrıca cumartesi günleri hanımlara Fatih Müftülüğü'ne bağlı Balipaşa Camii'nde uzun yıllar vaizlik ve hatiplik yaptı. Fetih Camii'de görevliyken aynı zamanda tebliğ cemaatine on beş yıl boyunca merkezlik yaptı.

Pakistan, Bengladeş, Hindistan, İngiltere ve Kuzey Kıbrıs gibi değişik ülkelere emr-i bil ma'ruf ve nehy-i anil münker maksadıyla ziyaretlerde bulunan hoca efendi 32 defa hac vazifesini ifa için Haremeyn-i Şerifeyn'i ziyaret etti.
Birçok meşhur talebeleri olan Hocaefendi, toplumun değişik katmanlarındaki değişik görüşlere sahip insanlarla çok iyi sosyal münasebet kurması sebebi ile aranan ve danışılan bir insandı.

1948'de eşi Hatice Hanım'la izdivaç yapan ve 59 yıldır mutlu bir aileye sahip olan hocamız, 15.11.2013 Cuma günü Rahmet-i Rahman' a kavuştu.

Merhum hocamız ikisi kız, dördü erkek (ikisi hafız) altı çocuk ve 35 torun sahibiydi.


Haber & Fotoğraf : Sadullah Dervişoğlu


SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209