Zeytini yanlış ihracat stratejisi bitirdi iddiası

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, Türkiye'de uygulanan yanlış ihracat politikaları sonucunda zeytin ve zeytinyağı ihracatının zarar gördüğünü söyledi.

Zeytini yanlış ihracat stratejisi bitirdi iddiası

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, Türkiye'de uygulanan yanlış ihracat politikaları sonucunda zeytin ve zeytinyağı ihracatının 90 bin tondan 12 bin ton seviyelerine gerilediğini savundu.

Ege İhracatçı Birlikleri'nden (EİB) açıklamasına göre, Türkiye'de son 10 yılda yapılan zeytin ağacı dikimleriyle 170 milyon zeytin ağacına ulaşan zeytinyağı sektörü, önümüzdeki birkaç yıl içinde dünya ikinciliğine yükselmeyi hedefliyor. 2023 yılında 3,8 milyar dolar ihracat hedefi koyan EZZİB, bu kapsamda Türk zeytinyağının kalitesinin anlaşılmasını sağlamak, zeytinyağının tanınmasına destek olmak ve Türk zeytinyağının dış pazardaki konumunu sağlamlaştırmak için 2012 yılından itibaren uluslararası zeytinyağı yarışmalarına katılacak üyelerinin numune gönderim masraflarını üstlenme kararı aldı.

EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, açıklamada zeytinyağının anayurdunun Anadolu olduğunu, dünyanın en kaliteli zeytinyağlarının Türkiye'de üretildiğini, uluslararası yarışmalara katılan birçok Türk firmasının ödüllerle yurda döndüğünü kaydetti.

EZZİB olarak aldıkları kararla, zeytinyağı ihracatçılarının, uluslararası yarışmalara katılımlarını kolaylaştırmak istediklerini belirten Güreli, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

''Uluslararası yarışmalar, Türk zeytinyağının tanınırlığını arttırma, kalitesini öne çıkarma yönünden önemli katkı sağlayacaktır. Ayrıca göndereceğimiz numunelerde İzmir'in EXPO 2020 adaylığını belirten ibarelere ve logoya yer vereceğiz. İzmir'in 2020 EXPO teması 'sağlık', zeytinyağı da 'Sağlıklı Yaşam Sembolü.' Hem Türk zeytinyağının kalitesini öne çıkarmış olacağız, hem de İzmir'in 2020 EXPO adaylığının tanıtımını yapmış olacağız.''

650 bin tonluk rekolte

Son 4-5 yıldır zeytinyağı ihracatının gerilediğini ifade eden Güreli, Türkiye'nin önümüzdeki birkaç yıl içinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın öngörülerine göre 650 bin ton zeytinyağı rekoltesine ulaşacağını, bu rekoltenin 400-500 bin tonunun ihraç edilmesinin gerekeceğini dile getirdi.

Güreli, ''Türkiye'de uygulanan yanlış ihracat politikaları sonucu ihracatımız 90 bin tondan 12 bin ton seviyelerine geriledi. Kısa sürede ihracatı arttırmak için uluslararası piyasalarda yoğun bir tanıtım çalışması gerekiyor. Bu fırsatları değerlendireceğiz'' açıklamasında bulundu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209