Tohumcular da Green Peace'e kızgın

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, Greenpeace'ın raporuna çattı. Rapor için tek taraflı, kasıtlı ve yanıltmaya yönelik yorumu yapıldı

Tohumcular da Green Peace'e kızgın

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, Greenpeace'ın Türkiye'de üretilen sebze ve meyve ürünleriyle ilgili hazırladığı rapordaki ""ilaç katkısı"" iddialarına tepki gösterdi. Aygun, ''Bilimsel ve teknik ayrıntıları henüz açıklanmamış olan sözde rapor ne yazık ki tek taraflı, kasıtlı ve yanıltmaya yönelik bir haber durumundadır'' dedi.

Aygun, yaptığı açıklamada, Türk tarım sektörünün son yıllarda bir çok kez gerçekdışı ve yanıltıcı bilgilendirme girişimleriyle karşı karşıya kaldığını belirterek, ''Yüz binlerce çiftçiyi, milyonlarca çiftçi ailesini ve ondan önce 75 milyon tüketiciyi yakından ilgilendiren bu kasıtlı haber, zirai ilaç üretim ve kullanımı ile ilgili gibi görünse de Türk tohumculuk sanayisini ve 500'ün üzerindeki tohumculuk şirketi üyemizi üzmüştür''dedi.

 Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri olarak  Greenpeace'in raporunu art niyetli bir girişim olarak değerlendirdiklerini anlatan Aygun, şunları söyledi:

''26 Mart 2012 tarihinde Almanca olarak yayımlanan ve henüz söz konusu örgüt tarafından tam şekli ve İngilizce versiyonu açıklanmayan bu rapor, aslında yurt dışında Türkiye yaş ve işlenmiş sebze ve meyve ihracatına bir darbe vurmak, yurt içinde ise hükümete ve tüm toplum kesimlerine ''organik tarım'' lehine bir baskı yapmaktan başka bir amaç gütmemektedir.

Bilimsel ve teknik ayrıntıları henüz açıklanmamış olan bu sözde rapor ne yazık ki tek taraflı, kasıtlı ve yanıltmaya yönelik bir haber durumundadır. Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri olarak bunu art niyetli bir girişim olarak değerlendiriyoruz. Kim tarafından, nereden ve nasıl alındıkları ve ne şekilde analiz edildikleri bilinmeyen az sayıdaki örneği esas almak suretiyle, ülkemizde yetiştirilen sebze ve meyve ürünlerine böylesine bir 'kara etiket' vurulması anlamlıdır.''

''Türkiye'de tarımsal üretim iyi denetleniyor''

Aygun, Türkiye'den ihraç edilen her türlü sebze ve meyvenin, ithalatçı ülkeler tarafından çok sıkı kontrol ve testlere tabi tutulduğu belirtti.

Greenpeace örgütünün zaman zaman ulusal ve uluslararası politikalar bağlamında tartışılan iş ve eylemler yaptığını hatırlatan Aygun, şunları söyledi:

''Türkiye'den ihraç edilen her türlü sebze ve meyvenin, ithalatçı ülkeler tarafından uzun yıllardan beri çok sıkı kontrol ve testlere tabi tutulduğu bilinmektedir. Örneğin yurt içinde uygulanan ve insan sağılığını öne çıkartan 'İyi tarım uygulamaları', 'Tarladan sofraya', 'Reçeteli zirai ilaç satışı' gibi değişik programları ile yine son zamanlarda sayıları hızla artan özel ve kamu laboratuvarlarını ve sayıları giderek artan test ve analizleri yok saymak mümkün müdür?

Öyle anlaşılıyor ki, zaman zaman ulusal ve uluslararası politikalar bağlamında tartışılan iş ve eylemler yapan bu örgüt, Türkiye'ye bir çeşit organik tarım dayatması yapmakta, Avrupa ülkelerine ve Türkiye'nin diğer meyve-sebze ihraç pazarlarına ise adeta Türkiye'den mal almayın demektedir. Adı geçen örgütün bunu yaparken Türk üretici ve tüketicilerini asılsız iddialarla, delilsiz ve dayanaksız şekilde suçlaması ise hiç kimseyi şaşırtmamalıdır''

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209