İmdada Karaali seraları yetişti

Son zamanlarda yağışlı hava ve fırtınanın etkisiyle Antalya, Mersindeki seralar zarar görünce gözler Güneydoğu Anadolu Projesinin (GAP) merkezi konumunda olan Şanlıurfa’daki seralara çevrildi.

İmdada Karaali seraları yetişti

Türkiye’de hububat ve pamuk üretiminde ilk sıralarda yer alan Şanlıurfa’da, son yıllarda jeotermal su kaynağının bulunduğu Harran Ovasındaki Karaali köyünde kurulan seralar, hem iç piyasanın imdadına yetişiyor hem de Dünyanın birçok ülkesine buradan ihracat yapılıyor. Şuanda Antalya, Adana’ya rakip olacak derecede sistemler kullanılan Şanlıurfa’daki topraksız üretimin yapılan seralarda sulamadan iklimlendirmeye her şey bilgisayar sistemi altında ve otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Yılda yaklaşık 3 milyon dolar ihracatı bulunan seraların yalnızca 60 dekarında bin 800 ton salkım domates üretimi yapılıyor.
Akdeniz bölgesindeki seralar fırtına ve yağışlardan zarar görürken Şanlıurfa’daki seraların dim dik ayakta kalması sera yatırımcılarının da bir kez daha GAP Bölgesine yönelmesini ortaya koydu. Antalya, Mersin, Adana’daki seraları yıkılan yatırımcılar şimdi hem yıkılan seralarına hem de üretimlerini kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor. Akdeniz Bölgesindeki seraların zarar görmesiyle birlikte Şanlıurfa’daki seracılar da sebze pazarını daha da hızlı girmeye başladı.
Karaalideki seralarda görevli olan Ziraat Mühendisi Sevim Taşoğlu,”Şuanda Antalya Adana’ya rakip olacak derecede sistemler kullanıyoruz. Şuandaki bütün istemlerimiz otomasyon sistemi. Sulama olsun iklimlendirme olsun her biri bilgisayar sistemi altında ve otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Ve GAP bölgesindeki iklim koşulları seraya çok çok yatkın olduğu için diğer şehirlere göre çok daha avantajlı. Güneş ışığı sera için zaten bulunmaz bir şey ve bu da GAP Bölgesinde yeterince var. Isı maliyeti de düşük olduğu için seracılık GAP Bölgesi için birinci planda olmalı tabiî ki. Daha kalitede domatesler üretiyoruz ve bütün dünyaya gönderiyoruz.”dedi
Bambus arıları tarafından aşılama yapılarak hormonsuz ürün yetiştirildiklerini söyleyen Ziraat Yüksek Mühendisi Sinan Cem Karacan,” Tüm çalışanların, bone, galoş, eldiven ve özel giysiler giyerek içeri girebildiği işletmemizde, domateslere elle temas kesinlikle yasak. Seracılık ülkemizde son yıllarda modern bir şekilde yapılmaya başlandı. Bizde modern teknolojinin tüm imkânlarını kullandığımız bu seramızda daha az pestisit kullanarak daha güvenli ürün üretimi gerçekleştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz domatesleri dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ettiğimiz gibi yurt içinde de önemli pazarlarda satışa sunuyoruz..” şeklinde konuştu.


SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209