Euro Bölgesi, 700 milyar euroda kaldı

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bir araya gelen Avro Bölgesi Maliye Bakanları, birliğin kalıcı ve geçici kurtarma fonlarının toplamda 700 milyar Avro’ya yükseltilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Euro Bölgesi, 700 milyar euroda kaldı

 Bu sabah gerçekleştirilen toplantının ardından yayınlanan basın açıklamasında, "Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) toplamda 700 milyar euroya çıkarılmasına karar verilmiştir denildi." Açıklamada ayrıca; acil yardim mekanizması kapsamında dağıtılan 49 milyar euro ve Yunanistan’a sağlanan 53 milyar euroluk devletler arası kredi de eklendiğinde Euro Bölgesi’nin toplam kurtarma kapasitesinin 800 milyar euronun (1,1 trilyon dolar) üzerine çıkacağı belirtildi.

Kalıcı ve geçici kurtarma paketlerine de değinilen açıklamada; EFSF ve ESM'nin 2013 yılı ortasına kadar paralel olarak mevcudiyetini korumaya devam edeceği ancak ESM’in Euro Bölgesi’nin temel finansal enstrümanı olacağı ifade edildi.

Toplantı öncesinde ABD ve Çin’in yanı sıra Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Avrupa’nın hali hazırda devam eden borç krizine karşı savunma mekanizmasının güçlendirmesi gerektiğine dair açıklamalar yapmıştı. Euro Bölgesi Maliye Bakanlarının üzerinde anlaştığı miktar, OECD Başkanı Angelo Gurria’nın beklentisinin gerisinde kaldı. Gurria, Euro Bölgesi’nin kurtarma paketlerinin en az 1 trilyon euroya çıkarılması gerektiğini söylemişti. Diğer taraftan toplantıda, kurtarma fonlarının borç verme kapasitesinin daha hızlı devreye girmesi için de bir dizi önlem alınması olumlu bir işaret olarak değerlendirildi. Euro Bölgesi, daha önce Yunanistan gibi krizle mücadele eden ülkelere yardım etmekte çok yavaş davrandığı ve krizin daha da derinleşmesine neden olduğu için için sık sık eleştirilmişti.

TOPLANTIDA JUNKER-FEKTER KAVGASI

Kopenhag’da düzenlenen Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısına Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Maliye Bakanı Jean Calude Junker ile Avusturya Maliye Bakanı Maria Fekter arasında yaşanan tartışma damgasını vurdu. Avusturya Maliye Bakanı Fekter’in toplantı kararlarını kendisinden önce basına açıklamasına sinirlenen Lüksemburg Maliye Bakanı Jean Calude Junker, Türkiye saatiyle 14:00’te gerçekleştirilecek basın toplantısını iptal etti. Toplantının iptal edildiği basın mensuplarına son anda bildirildi. Bu arada basın mensupları arasında toplantı sonrasında dağıtılan basın açıklamasının kopyasını almak için küçük bir arbede yaşandı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209