EPDK'ya rüşvet iftirası atan CEO tutuklandı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nda (EPDK), iki yıldır devam eden, ‘bürokratlara bir çanta dolusu rüşvet verildiğine’ yönelik ihbarla ilgili soruşturma tamamlandı.

EPDK'ya rüşvet iftirası atan CEO tutuklandı

Hüseyin Özay'ın haberi

“EPDK bürokratlarına çanta dolusu rüşvet dağıtıldı” diyen büyük bir şirketin CEO’su iddiasını ispatlayamadı. Bunun üzerine EPDK kamu görevlilerine hakaretten dava açtı, CEO hapis cezası aldı.

 Soruşturma sırasında ihbarı yapan CEO, iddialarını ispatlayamadı. Bunun üzerine CEO hakkında dava açıldı. Açılan davada ise ihbarı yapan üst düzey enerji yöneticisine bir yıl hapis cezası verildi.

EPDK’daki ihbar skandalı yaklaşık iki yıl önce, üst kurula ve bazı kamu kurumlarına gönderilen ihbar mektubu ile başladı. Türkiye’nin önde gelen enerji şirketlerinde uzun yıllar yöneticilik yapan F. A. B., ihbar mektubunda, EPDK’daki bazı bürokratlara lisanslar için çanta dolusu rüşvet dağıtıldığını öne sürdü.

EPDK yöneticileri de ihbar mektubunu işleme koyarak, iddialarla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma sürecinde, tüm lisanslar incelendi. Bürokratların mal varlıkları araştırıldı, enerji şirketlerinin de ifadeleri alındı.

Dava jet hızıyla sonuçlandı

Ancak yapılan tüm incelemelere rağmen, rüşvetin izi bulunamadı. Bunun üzerine ihbarcıdan, iddialarını ispatlaması istendi. İhbarı yapan B. de iddialarını ispatlayamadı. EPDK yönetimi bunun üzerine ihbarcı hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. İhbarcı B. hakkında, Ankara 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, yaklaşık altı ay önce kamu görevlilerine hakaretten dava açıldı. Mahkeme 28 Aralık 2011 tarihinde ihbarcıya bir yıl hapis cezası verilmesini kararlaştırdı. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bırakarak, temyiz yolunu da kapattı. Dava sonuçları geçtiğimiz günlerde EPDK’ya ve diğer kamu kurumlarına tebliğ edildi. Böylece iki  yıldır enerji sektöründe merakla beklenen, ‘bir çanta dolusu rüşvet verildi’ iddiasıyla ilgili dosya da kapanmış oldu.

AKARYAKITTA ‘ASLAN PAYINI’  KİM ALIYOR

Son yapılan zamla birlikte kurşunsuz benzinin litre fiyatının 4.5 lirayı geçmesi, gözlerin akaryakıttan kimin ne kadar pay aldığına çevrilmesine yol açtı. Maliye ve Enerji Bakanlığı verilerine göre, şu anda 4.5 liradan satılan benzinden, rafineri 1.55 lira, Maliye, ÖTV ve KDV olarak 2.51 lira, dağıtıcı ve bayi de 43 kuruş pay alıyor. Ayrıca her akaryakıt üzerinden de litre başına EPDK’ya 2 kuruş pay ödeniyor. Rekor fiyatlar konusunda akaryakıt şirketleri Maliye’yi, Maliye ise akaryakıt şirketlerini suçluyor. Ancak Avrupa ülkelerindeki fiyatlarla yapılan karşılaştırmalara göre, akaryakıt fiyatlarındaki rekor artışta herkesin sorumluluğu bulunuyor. Enerji bürokratlarının akaryakıt fiyatlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmeler şöyle:

RAFİNERİNİN SUÇU: Ham petrol fiyatlarındaki artışlar gerekçe gösterilerek rafineri akaryakıta zam yapıyor. Aynı ham petrolü alarak işleyen bazı Avrupa ülkeleri, bir litre akaryakıtı daha ucuza mal ediyor. Petrol kaynaklarına daha yakın olan Türkiye’de ise akaryakıt maliyetinin daha düşük olması gerekiyor.

MALİYE’NİN SUÇU: Maliye, akaryakıt üzerindeki ÖTV’yi 2009 yılından beri değiştirmedi. Ancak akaryakıt fiyatı yükseldikçe KDV tutarı da yükseliyor. Ayrıca Türkiye akaryakıt üzerinden alınan vergiler sıralamasında 7. sırada bulunuyor.

DAĞITICI VE BAYİ PAYLARI:

Dağıtıcı ve bayilerin bir litre akaryakıttan elde ettiği gelir, Avrupa ülkelerindeki

gelirin iki katına ulaştı. Avrupa’da pay 23-27 kuruş arasında değişiyor. Türkiye’de ise pay 40 kuruşu geçti.

5 milyar vergi cezası kesen kontrolör ABD’de vefat etti

Kamuoyunda uzun süre tartışma konusu olan Merkez Bankası Vakfı’na 5 milyar liralık vergi cezasını kesen Gelirler Kontrolörü Muharrem Erim’in, geçici görevli olarak bulunduğu Amerika’da hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Merkez Bankası Vakfı’nın yanı sıra büyük şirketlerle ilgili bir çok vergi incelemesinde de görev alan Erim’in akciğerlerindeki bir rahatsız nedeniyle vefat ettiği bildirildi.

Muharrem Erim ayrıca Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun bazı vergi incelemelerinde de görev almıştı. Evli ve iki çocuk babası olan Muharrem Erim’e, biz de Allah’tan rahmet, kederli ailesine de başsağlığı diliyoruz.

İş Bankası’ndan personel adaylarını kızdıran e-posta

Türkiye İş Bankası’nın, 25 Şubat tarihinde yapılan personel alım sınavını kazanamayan kişilere gönderdiği e-postalar  14 bin adayı kızdırdı. Ünlü televizyon programından esinlenerek hazırlanan e-postalarda, ‘Yetenek testi uygulaması sonucunda, bir sonraki aşamaya davet edilmeniz gerek duyulmamıştır’ ifadesi yer aldı. Gönderilen e-postalarda, adayların kaç puan aldığına ilişkin bilgilere ise yer verilmedi. Bu durum, sınava katılan 14 bin adayın tepkisine neden oldu. Bir çok aday, bankanın bu tutumuna tepki gösterirken, e-postalardaki ifadelerin banka içinde de rahatsızlığa yol açtığı öğrenildi.

Bir litre benzin 4.5 liraya nasıl çıkıyor

Rafineri çıkışı                 1.55 TL

ÖTV                              1.89 TL

EPDK payı                    2 kuruş

KDV                             62 kuruş

Dağıtıcı ve bayi karı    43 kuruş

Toplam                        4.51 lira

Star

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209