2012 yılında ABD Doları'nı yeneriz

Merkez Bankası Başkanı Başçı, bu yıl TL'ye yatırım yapanların hep kazanacağını söyledi. Başçı, "2012'de doları TL olarak yeneriz, bunu bir tarafa yazın" dedi

2012 yılında ABD Doları'nı yeneriz

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012 yılında doları yeneceklerini söyledi. Bu yıl önceliklerinin yüzde 5 olan enflasyon hedefine ulaşmak olacağını belirten Başçı, "Merkez bankası 2012 yılında Türk lirasının değer kazanmasına izin verecek." dedi.

Başçı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) düzenlenen ''Para Politikaları” konulu konferans verdi. Geçen yıl ‘aşırı iyimserliğe kapılmayalım, biraz kredilerde yavaş gidelim’ dediklerini hatırlatan Başçı, Çin’den daha hızlı büyümemek gerektiğini kaydetti.

‘Bir dolar bir lira olur mu’ denildiği dönemde cari açığın büyümesinden dolayı Merkez Bankası olarak bunun olmayacağını ifade ettiklerini kaydetti.

Geçen yıl Ağustos ayında Avrupa’da çıkan sorunlardan dolayı gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin zayıflama eğilimi içinde olduğunu açıklayan Başçı, şöyle konuştu:

"Biz ilk başta şöyle bir strateji geliştirdik. Biz düzenli döviz satalım ve başka araçlar da kullanarak Türk lirasının diğer ülkelere göre daha az zayıflamasına dönük politikalar izleyelim dedik ve bunları uyguladık ve gerçekten de Türk lirası diğer ülkelere göre ABD dolarına karşı daha az değer kaybetti.

Euro’dan daha fazla değer kazandı. Doğru düzgün bir Merkez Bankası iseniz, fazla para basmıyorsanız sizin euro’ya karşı daha fazla değerli olursunuz. Aralık ayına kadar Türk lirası en sağlam paralardan biri oldu."

"CARİ AÇIĞA İLİŞKİN TEDBİRLERMİZ BAŞARIYA ULAŞTI"

"Şuan cari açığa ilişkin aldığımız tedbirlerin hepsi başarıya ulaştı." diyen Başçı, şöyle devam etti: "Şuanda dünyada bol miktarda kısa vadeli finansman imkanı var. Bunun Avrupa, ABD, Japon Merkez Bankası sağlıyor, tasarrufu yüksek Asya sağlıyor.

Şu anda dünyadaki para gidecek güvenli yer arıyor. Teker teker güvenli yerlerin sayısı azalıyor. Böyle bir dünya yaşıyoruz. Türkiye bu ortamda çok rahat dış finansman bulur. Kimse endişe etmesin."

"ÜMİT EDİYORUZ Kİ ENFLASYON YÜZDE 5’E DÜŞSÜN"

Başçı, enflasyon konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Ne zaman dolar 1.90’ı geçse, ‘olmadı bu iş gidecek, dolar 2,5 mu olur 3 mü olur!’ vatandaşta da soru işaretleri oluşuyor.

Türk vatandaşları da döviz alayım diyor. Yurt dışından da TL’nin zayıflamasını isteyen pek çok kuruluş vardır. Ama biz kendi halkımızı ikna etmemiz lazım. Cari açık kredi büyümesinden kaynaklanıyor. Bizim bunu yanlışı düzeltmemiz lazım.

O zaman çok kaynak gelecek ülkemize. Türkiye’ye finansman gelmeye devam edecektir. Türk lirası değer kazanmaya devam edecek. Çünkü Merkez Bankası bu yıl 2012 yılında Türk lirasının değer kazanmasına izin verecek.

Çünkü enflasyon daha öncelikli bir konu oldu. Herkes gördü, enflasyon çitf haneye çıktı. Arzu ediyoruz ki en kısa zamanda tekrar tek haneye insin ve yıl sonuna doğru da yüzde 5’e düşsün."

"2012 YILINDA İŞADAMLARI DÖVİZ KURLARIYLA DESTEKLENMEYECEK"

2012 yılı Merkez Bankası olarak işadamlarını uzun vadeli kredilerle destekleyeceklerinin altını çizen Başçı, "Döviz kurlarıyla destekleyeceği bir yıl olmayacaktır. Türk lirası değer kazanacaktır. Bu kendiliğinden olacaktır. Olmazsa Merkez Bankası bunu kademeli olarak yapar.

Elimizde yeterli araç var. Dünyada araç zenginliği açısından bir numaralı banka Türkiye merkez bankası olabilir. Üstelik inanılmaz tecrübesi var.

O kadar çok tecrübe yaşadık ki, defansif araçlar nasıl kullanılır, daha sonra ofansa nasıl geçilir. Bunların hepsini biz defalarca yaşadık. Bunları daha az maliyetle yapabilecek durumdayız." diye konuştu.

"DÜNYADA HİÇ OLMAYAN ARAÇLAR BİZDE VAR"

Merkez Bankası'nın birinci önceliğinin enflasyonu oldukça düşük seviyede ve istikrarlı olması olduğuna dikkat çeken Başçı, enflasyonu Mayıs ayından önce tek haneye düşürebilecek pek çok araca sahip olduklarını dile getirdi.

Başçı, şöyle devam etti: "Mayıs ayında enflasyon tek haneye düşecektir. Sepet kuru ne kadar aşağı olursa o kadar erken enflasyon tek haneye düşer. Sepet kuru 2.18 değil de 2,30’a çıkarsa o zaman enflasyon düşmez.

Türk lirası ABD Doları'nı yenebilir mi, panik halinde bütün paralar değer kazanıyor. Biz diyoruz ki bunun tersi Türkiye de var. Çünkü bizim araçlarımız dünyada hiç olmayan araçlar bizde var. Biz 2012 yılında ABD Doları'nı yeneriz.

Bu çok iddialı bir laf. Bunu bir kenara yazın. Şöyle bir ihtimal var. Gelecek sene şunu konuşabiliriz, ‘Türk lirası çok değerleniyor, bir şeyler yapın. ABD üçüncü parasal kriz yaşarsa bir takım tedbirler alır. Dolar hızla düşer. Bizim elimiz de armut toplamıyor."

"TÜRKİYE’NİN POTANSİYEL ÜRETİM GÜCÜ ARTIYOR"

Türkiye’de reel sektörün ‘mükemmel’ gittiğine işaret eden Başçı, "İstihdam artışı dünyada en fazla olan ülke Türkiye. Sermaye stoğu gayet güzel, artıyor, önemli bir üretim faktörüdür. İş gücüne katılım oranı yüzde 46’dan 50’ye çıktı. Türkiye’nin potansiyel üretim gücü artıyor.

Bu durumda arz fazladır ve reel talepte aynı miktarda artabilir. Bu enflasyon olmaz. Yabancı basında Türkiye çok aşırı büyüyor, dolayısıyla ısınma var. Bak işte enflasyon arttı.

Oysa enflasyon döviz kurlarından kaynaklandı. Ağustosa kadar bunu biz istedik. Ağustostan sonra bunun istemedik ama Avrupa borç krizinden dolayı gerçekleşti. Türkiye’nin ortalama enflasyon gelişmekte olan ülkelerin ortalamasına yaklaştı.

Geçen sene kur etkisinden dolayı ir sapma oldu. Daha öncede böyle yükselmeler düşüşler olmuştu. Beklentilerde bozulma var. Hedeflenen 5’e ulaşmak zorundayız. Bir miktar kur etkisi bir miktar gıda ile ilgili." değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209