Fransa'nın Afganistan'dan çekileceği tarih

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Afganistan'daki Fransız askerlerinin görev süresinin 2013'te sona ereceğini belirtti.

Fransa'nın Afganistan'dan çekileceği tarih

Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüştü. Elysee Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra Afganistan'ın doğusundaki Kapisa vilayetinde Afgan askerlerinin 4 Fransız askerini öldürdüğü, 16 askeri de yaraladığı olay ele alındı. Görüşmede ayrıca, liderlerin öldürülen Fransız askerlerinden dolayı Fransa'nın Afganistan'da yürüttüğü askeri eğitimleri askıya alması ve yıl sonuna kadar ülkeden çekilmesi konusu konuşuldu.

Görüşmenin hemen ardından Afgan lider Karzai ile ortak basın toplantısı düzenleyen Sarkozy, Afganistan'daki Fransız askerlerinin görev süresinin 2013'te sona ereceğini söyledi.

Afganistan'da 3 bin 600 askeri bulunan Fransa'nın bu yıl sonuna kadar bin askerini geri çekmeyi planladığını belirten Sarkozy, 4 askerinin NATO müttefiki Afgan askerleri tarafından öldürülmesinden sonra askıya aldığı askeri eğitimlerin, Afgan hükümetinden alınan garanti doğrultusunda 2013'ten sonra tekrardan başlayabileceğini bildirdi.

Sarkozy ayrıca, 4 askerinin öldürüldüğü Afganistan'ın doğusundaki Kapisa vilayetin sorumluluğunun Mart ayından itibaren Afgan güçlerinde olacağını ifade etti.

Afganistan'ın, kendi iç güvenliği ve halkın korunması için gerekli çalışmaların sağlandığına değinen Karzai ise, ülkede güvenliğin ve istikrarın sağlanması için daha fazla sorumluluk almaya hazır olduklarını söyledi. ISAF birliklerinin 2014 yılına kadar ülkeden çekilerek güvenlik ve istikrarı sağlama görevini Afgan ordusuna devretmesi konusunda ise Karzai, Afgan hükümetinin ve güçlerinin ülkedeki geçiş sürecinden umutlu olduklarını belirtti. Afgan lider Karzai, ayrıca, görev devrinin en erken 2013 sonuna, en geç ise 2014 yılı sonu itibariyle gerçekleşeceğini belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Fransa'da yayımlanan bir ankete göre, Fransız halkının yüzde 84'ü, bu yılın sonuna kadar askerlerin geri çekilmesinden yana.

İHA

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209