Alman basınından Fransa'ya soykırım tepkisi

Fransa Ulusal Meclisi’nin kabul ettiği soykırımların inkarını cezalandıran yasa tasarısının Fransa Senatosu’nda görüşülmesine kısa bir süre kala yabancı basında da tartışmalar yoğunlaştı.

Alman basınından Fransa'ya soykırım tepkisi

Alman Die Welt gazetesi, Fransa Ulusal Meclisi’nin kabul ettiği inkar yasa tasarısını eleştirerek, “Fransız milletvekilleri, insanlığa karşı işlenen suçların inkar edilmesinin veya övülmesinin cezalandırılmasını istedilerse temizliğe kendi evlerinden başlamaları gerekirdi" görüşünü öne sürdü.

Die Welt gazetesi, "katliamcı" olarak nitelediği Napolyon'un Panteon'da hala saygıyla anıldığını belirterek, "Ülkenin solcu aydınların birçoğu Robespierre, St. Just, Lenin, Stalin ve Mao gibi toplu katliamlardan sorumlu kişileri yüceltir. Sağ kesimde ise Fransızların Cezayir ve Uzak Doğu'da işlediği suçlar övülür” diye yazdı.

-“FRANSA’NIN İNKAR YASA TASARISINI KABUL ETMESİ MEDENİ AÇIDAN BİR GERİLEME”-

ABHaber.com sitesinin yansıttığı haberde, Fransız Meclisi’nin inkar yasa tasarısını kabul etmesinin medeni açıdan bir gerileme olduğu belirtilerek, “Bizzat Türkiye, Birinci Dünya Savaşı'nın devamında çok sayıda askeri ve siyasi yetkiliyi, 800 bin Ermeni'nin katledilmesinden sorumlu tutmuş ve yargılamıştır. Bu bağlamda mahkeme, Talat Paşa'nın da aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında ölüm cezası vermiştir” denildi.

-“TÜRKİYE’NİN SOYKIRIMINI KABUL ETMEMESİ KEMALİZM MİRASI İLE İLGİLİDİR”-

“Türkiye’nin neredeyse yüz yıl sonra Ermeni soykırımını kabul etmemesi, ulusal gururunun incinmiş olması ve Kemalizm mirası ile ilgilidir” yorumunu yapan Alman gazete, “Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nda soykırımdan sorumlu olanlardan da faydalanmak zorundaydı. Bunun mükafatı ise bağışlanma ve olanların hafızalardan silinmesi oldu” diyerek şunları kaydetti:

“Geçmişte işlenen suçları kabul etmekte zorlanma durumu sadece Türkiye'ye özgü değil. Fransa, Macaristan ve Polonya gibi ülkeler bile Yahudi soykırımında iş birliği yaptıkları gerçeğiyle ancak birkaç yıl önce yüzleşmeye başladı. Papa Benedikt ise Güney Amerika'nın Hristiyanlaştırılmasında yapılan soykırımları eleştirmekten kaçınır.”

(ANKA)

 

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209