Sivil Haber
2013-11-13 00:50:03

10 MUHARREM- KERBELA

Ali Haydar ÇELEBİ

alihaydar12345@hotmail.com 13 Kasım 2013, 00:50

 Muaviye, oğlu Yezid'in kendinden sonraki halife olarak kabul edilmesini daha

hayatteyken garantiye almaya çalıştı. Taraftarlarına Yezid'e bağlılık yemini ettirdi. Yezid başa geçince ilk iş olarak Medine valisine bir mektup yazarak Hüseyin bin Ali'ye değil, kendisine itaat etmesini, aksi takdirde bunu canıyla ödeyeceğini bildirdi.

Bu arada Hüseyin Kûfelilerden kendisine bağlılıklarını sunan mektuplar alıyordu. Kûfe'ye gelip halife olduğunu ilan ederse Hüseyin'i destekleyeceklerini söylüyorlardı. Hüseyin bu teklifleri ciddiye aldı ve Kûfe'deki taraftarlarının gerçekte olduğundan çok daha fazla olduğunu zannetti. Yaklaşık 70 taraftarı ve ailesi ile Kûfe'ye doğru yola çıktı. Sayıca fazla olmayan Kûfeli taraftarları Yezid'in yandaşları tarafından bastırıldı. Hüseyin ve beraberindekiler Kerbelâ'da Yezid'in 4500'e yakın adamıyla karşılaştılar. Burada meydana gelen savaşta Hüseyin ve taraftarlarının hepsi öldürüldü ve ailesi esir alındı.

Şiî ve Alevî Müslümanlığında bu olayın çok önemli yeri vardır. Onlara göre Ali'nin oğulları yenilmez savaşçılardır, çok yüce şahsiyetlerdir ve halifelik makamının su götürmez sahibidirler. Sünni Müslümanlığında da en yüce sahabelerden ve dört büyük halifeden birinin oğulları oldukları için çok yüce şahsiyetlerdir ve dini liderler olarak kabul edilirler. Sünnilere göre de seçilmemiş ve zorla başa gelmiş bir halife tarafından katledilmişlerdir.

HAZRETİ HÜSEYİNDE BİR KAÇ SÖZLER

* En büyük cihad zalimin karşısına çıkıp sen haksızsın demektir

* Bazıları Allah'tan bir şey umarak ibadet ederler; Bu tacirlerin ibadetidir. Bazıları da korkarak ibadet ederler; bu da kölelerin ibadetidir. Bazıları ise Allah'a şükür olarak ibadet ederler; bu da hür insanların ibadetidir; işte en faziletli ibadet budur

* Şerefle ölmek, zillet içinde yaşamaktan iyidir.

*. Yemin etmekten sakın. İnsan yemini halkın kendisine inanmasını sağlamak zaafından veya halkın kendisine güvenmediğini bildiğinden güven kazanmak isteğinden veyahut diline sahip olamadığı için yapar.

* Hz. Hüseyin’e “Fazilet nedir?” diye sordular. “İnsanın diline sahip olması ve çok ihsanda bulunmasıdır ” diye cevap verdi. “Eksiklik ve aklın noksanlığı nedir?” dediler. “Sana faydası olmayan bir iş için çalışıp çabalamaktır” dedi.

ve HAZRETİ ALİ DE BİR SÖZ

* Haksızlığın önünde boyun eğme hakkınla beraber şerefinide kaybedersin...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.