KÜ Rektörü Aydın: Teknoloji Üreten Bir Üniversite Olma Yolunda İkinci Patentimizi Aldık

KÜ Rektörü Aydın: Teknoloji Üreten Bir Üniversite Olma Yolunda İkinci Patentimizi Aldık

KÜ Rektörü Aydın: Teknoloji Üreten Bir Üniversite Olma Yolunda İkinci Patentimizi Aldık
 KÜ Rektörü Aydın: Teknoloji Üreten Bir Üniversite Olma Yolunda İkinci Patentimizi Aldık

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) bünyesinde yapılan proje ve çalışmalar, olgunlaşarak meyvelerini vermeye devam ediyor. Kastamonu Üniversitesine “teknoloji üreten bir üniversite” unvanını sağlamak için gayretle ve azimle çalışan K.Ü öğretim elemanları, yürüttükleri çalışmalar doğrultusunda bu güne kadar pek çok patent başvurusunda bulundu. Bu çalışmaların ilki olan ve patent müracaatı yapılan “Çok Hücreli Yapıya Haiz LPG Tankı” çalışması, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiş ve 24 Temmuz 2014 tarihinde tertip edilen basın toplantısıyla duyurulmuştu. 

Kastamonu Üniversitesi “Çevreci Batarya Şarj Sistemi” adlı ikinci patentini de aldı. K.Ü Kastamonu Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Fuat Kartal’ın buluşunu yaptığı “Çevreci Batarya Şarj Sistemi”nin patenti 29 Eylül 2014 Pazartesi günü Rektörlük Binası Toplantı Salonu’nda yapılan basın toplantısı ile tanıtıldı.

Tanıtım toplantısına K.Ü Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, Prof. Dr. Sezgin Ayan ve Prof. Dr. Ömer Atalar, Kastamonu Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hasbi Yaprak, proje sahibi Öğr. Gör. Fuat Kartal ve basın mensupları katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmasında teknoloji üreten bir üniversite olduklarına dikkat çeken Rektör Aydın “muasır medeniyetler seviyesini yakalayabilmek hususunda teknolojinin kullanılması ve geliştirilmesi büyük bir önem arz etmektedir. Araştırma ve geliştirme hususunda da üniversitelerin rolü göz ardı edilemez. Biz, vazifeye geldiğimiz günden beri bu bilincin farkında olarak, akademisyenlerimizin bilimsel araştırmalarını daima destekledik ve bu desteğimiz günden güne katlanarak arttı. Öğr. Gör. Fuat Kartal hocamızın müracaat ettiği “Yüzde 10 Yakıt Tasarrufu Sağlayan Şarj Sistemi” patenti geçtiğimiz günlerde alınmış bulunmaktadır. Patentini aldığımız ürün, motorlu vasıtalar park veya seyir halindeyken, alternatörün elektriksel olarak devre dışı bırakılması suretiyle, vasıta bataryasının güneş enerjisi ile şarj edilmesini sağlayan elektronik kontrollü bir şarj sistemidir. Geliştirilen bu yeni sistem ile alternatörün motor yükü kayıplarını ortadan kalkmakta ve böylelikle, yakıt tasarrufu sağlanmaktadır. Bize bu gururu yaşattığı için huzurlarınızda Öğr. Gör. Fuat Kartal’a bir kez daha teşekkür ediyoruz.” dedi.

Rektör Aydın konuşmasının devamında da “Hocamızın yanı sıra birçok fakültemizden öğretim üyelerinin mevcut patent müracaatları olduğunu da ayrıca belirtmek istiyorum. Müracaatların güzel neticelerini aldıkça sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. İnşallah burada bugün yaşadığımız gururu sizlerin huzurunda tekrar tekrar yaşayacağız. Kastamonu Üniversitesi olarak hedefimiz teknoloji üreten bir üniversite olmaktır. Bu yöndeki çalışmalarımız ve gayretlerimiz artarak devam etmektedir. Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyor, davetimize iştirak ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Öğr. Gör. Kartal proje danışmanı hocalarına ve Rektör Aydın’a destekleri nedeniyle teşekkür ederek, çalışmasında motorlu taşıtlar park veya seyir halindeyken, alternatörün elektriksel olarak devre dışı bırakılarak taşıt bataryasının güneş enerjisi ile şarj edilmesini sağlayan elektronik kontrollü bir şarj sistemi geliştirdiğini söyledi. Taşıt bataryasının motor çalıştırılmadığı durumlarda deşarj kayıplarının ortadan kaldırılmasını sağladığına vurgu yapan Kartal, çalışmanın alternatörün motor yükü kayıplarını sıfıra indirgeyip, yakıt sarfiyatını azaltmak için bu çalışmanın yapıldığını vurguladı. Kartal ürünün ayrıca; batarya boş iken şarj edilebilmesi, otomobilin hareketsiz konumdan harekete geçişleri daha kolay sağlaması, motor çalışma gürültüsünü azaltması, ek enerjiye ihtiyaç duymaması, mekanik kayış kasnak yüklerinin kaldırılarak motor yükünü %10 azaltması ve yakıttan %10’a kadar kazanç sağlaması gibi faydaları bulunduğuna dikkat çekti.

Basın mensuplarının sorularının cevaplanmasının ardından Rektör Aydın ve Öğr. Gör. Fuat Kartal ürün ve patent belgesi ile birlikte fotoğraf çekildi.

 

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2014, 10:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209