YEŞİLAY CEMİYETİ DERNEĞİNDE SANCILI GENEL KURUL

YEŞİLAY CEMİYETİ DERNEĞİNDE SANCILI GENEL KURUL

YEŞİLAY CEMİYETİ DERNEĞİNDE SANCILI GENEL KURUL

  On yıllardır sosyal hayatımızda gerçek faaliyetler ile göremediğimiz çok önemli bir kurum Yeşilay. Son iki yıldır adeta şahlandı.  Eğitim kurumları içinde, Sosyal hayatın içinde, spor kulüplerinde, her türlü etkinliklerde, törenlerde, sportif yarışmalarda, fuar ve önemli açılışlarda stant açarak vatandaş ile birebir ilişki içinde olan Yeşilay'ı tabela kurum olmaktan kurtararak adına yakışır saygınlığa kavuşturan Av. Muharrem Balcı ve yönetimi üzerinde birçok Bizans oyunu oynanarak, akıl almaz bir şekilde görevden uzaklaştırıldı. Genel kurula katılması sanki engellendi.

   İstifa etmediğini açılayan Başkan Av. Muharrem Balcı'nın bir şekilde katılmadığı bir genel kurul ile Yeşilay tepeden tırnağa dönüştürüldü. Başarılı çalışmaları ile toplumsal takdir kazanan Av. Muharrem Balcı için bir teşekkürün dahi edilmediği genel kurulda Yeşilay'ın amacından sapacak siyasi oyunlar ortaya konulduğuna şahit olduk.

   On yıllardır etkisizleştirilen Yeşilay, toplumu kucaklayan faaliyetler, Yayınlar ortaya koyup büyüyünce birileri tarafından fark edilerek kıymete bindi demek ki.

 

    Yeşilay'ın toplumsal güç olmasını sağlayan Başkan Av. Muharrem Balcı'nın öncelikle mücadele verdiği İçki, Kumar, Uyuşturucu sektörü temsilcileri bu zorlama değişimde rol almamış olmalarını dileriz, her ne kadar ortaya çıkan fotoğraf "Muhafazakâr" bir tablo olsa bile biz artık fotoğrafa değil, icraata bakıyoruz artık.

   Av. Muharrem Balcı’nın Kumar ve Uyuşturucu baronlarına karşı verdiği mücadelenin ne kadar ses getirdiğine şahidiz, Bu mücadele bu kadro ile devam eder mi? Bilmiyoruz, takip edecek göreceğiz. Sokaktan koparak kapalı mahfillerde yapılacak icraatı kabul etmiyor, Başkanından gönüllüsüne kadar Yeşilay'ı ilgili her yerde görmek istiyoruz.

   En manidar olarak gördüğümüz olay, Yirmi yıldır Yeşilay yönetiminde olan Prof. Dr. Sefa Saygılı, Yeşilay'ın yok sayıldığı dönemleri yaşatan kadroda olmasına rağmen Bu genel kurulda "adı görülmeyen Başkan" gibi bir aksiyon içinde gördük. Hatta Yeşilay Cemiyeti Mardin Şube Başkanı Lütfü Günlü Oğlu'nun " Üniversite gençliği çocuklarımız için kötü örnek oluyor" uyarısı, Genel kurul sırasında medyada yer alınca, Bu konu için söz alarak bütün delegelere hitaben Mardin Şube başkanı için yasal soruşturma açılacağını, gerekenin (İhraç) yapılacağını hiddetli bir şekilde deklere etti. Yeşilay tüzüğü böyle bir yetkiyi genel kurula verdiği halde, Sayın Saygılı Yeşilay kurumunun bundan sonra nasıl yönetileceği konusunda bize ipucu vermiş oldu.

 

    Kendisinin yıllardır Yön. Kurulu başkanı olduğu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bld. Başk. Sırasında kurulan, ilk göz ağrısı "Sokak çocuklarının toplumsal rehabilitasyonu" amaçlı "SICAK YUVA VAKFI" gibi tabela kurum olması durumunda haberci olarak gerekenin Türk toplumu adına yapacağının bilinmesini isteriz.

    Demokratik eleştiri kültürünün her geçen gün yok edildiği günümüzde, Tamamen, Milli-Manevi duygularımızla yaptığımız mücadelemiz Bizans oyunları ile akamete uğratılmaz inşallah,

 

Yeşilay’da yeni dönem:

31 Ekim 2012 Çarşamba gibi bir Tarihinde, Yeşilay gibi köklü bir kuruluşun genel kurulunu yapmayı Kim düşündü acaba?

Genel kurul yaklaşırken, suni olarak Yolsuzluk, usulsüzlük, kavga ve tartışmalarla gündeme getirilmek istenen Yeşilay’ın 69. olağan genel kurulu dün yapıldı. Prof. Dr. İhsan Karaman Yeşilay Genel Başkanı seçildi. 12 kişilik yönetim kurulunda Başbakan Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak da yer aldı.

YENİ GENEL KURULDA, YÖNETİMDE GÖREV ALAN KİŞİLER:

YÖNETİM KURULU ASİL ÜYELER:

M. İhsan Karaman (Başkan), M. Akif Seylan, Kerem Kınık, Faruk Çetin, Ayla İskender, Esra Albayrak, M. Pervin Tuba Durgut, Osman Baturhan Dursun, İbrahim Topçu, M. Ata Öztürk, Ziya Yılmaz, Abdullah Gazi Alataş, Yusuf Adıgüzel        YÖNETİM KURULU YEDEK ÜYELER:

Mahmut Esat Arar, Tuba Gürsel, Ahmet Özdinç, Osman Turan, Tacettin Ekmen, Dilşat Türkoğlu, Yakup Dalkılıç

DENETİM KURULU ASİL ÜYELERİ:

Tayyip Yaşar (Başkan), A. Buğra Çelikbilek, İsmail Atmaca            DENETİM KURULU YEDEK ÜYELERİ:

Can Bilgili, Ali Metin, Zekeriye Ayaz

BASINA SERVİS EDİLEN HABERLER: 

Yeşilay’da yeni dönem

Yolsuzluk, usulsüzlük, kavga ve tartışmalarla gündeme gelen Yeşilay’ın 69. olağan genel kurulu dün yapıldı. Prof. Dr. İhsan Karaman Yeşilay Genel Başkanı seçildi. 12 kişilik yönetim kurulunda Başbakan Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak da yer aldı

 Son dönemde bazı usulsüzlük iddiaları ile gündeme gelen Yeşilay’da yeni bir dönem başladı. Dün yapılan genel kurul toplantısında yeni genel başkan ve yönetim kurulu belirlendi. Usulsüzlük iddiaları ile gündeme gelen eski başkan Muharrem Balcı kongreye katılmazken, eski yönetim kurulundan sadece bir kişi yeni listede yer alabildi. Yeşilay’ın genel kurul çalışmaları, Yeşilay’a tahsis edilen Sepetçiler Kasrı’nda sabah saatlerinden itibaren başladı. Türkiye genelindeki 24 şubeden 217 delegenin kayıtlı olduğu genel kurula 125 delege katıldı.

 Divan Başkanı Erdöl

Çalışmalar saygı duruşu ve İstiklal marşı okunmasıyla başladı. Ak Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl Divan Başkanı olarak genel kurulu yönetti. Erdöl, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Yeşilay üyelerine sevgi ve selamlarını gönderdiğini söyledi. Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Sefa Saygılı ise, “Uluslararası organizasyonlarla çalışıyoruz. Sayın Başbakan’ın yardımları olmasa bugünlere gelemezdik” dedi.

 Esra Albayrak yönetimde

Daha sonra genel başkan, yönetim kurulu ve diğer organların seçimine geçildi. Seçime Prof. Dr. İhsan Karaman’ın oluşturduğu tek liste katıldı. Listeye eski yönetim kurulundan sadece Tuba Durgut girebildi. Esra Albayrak da yönetim kurulu listesinde yer aldı. Karaman, “Yeşilay ile çocukluk yıllarımda Mavi Kırlangıç dergisi sayesinde tanıştım. Çok kıymetli hizmetler veren bir sivil toplum örgütü. Evrensel bir sorunla mücadele ediyor. Bağımlılık geçmişe göre hem Türkiye’de hem de dünyada daha da arttı. Sigara ve alkol dışında birçok bağımlılık çeşitleri ortaya çıktı. Bu sebeple daha güçlü bir mücadele ve teşkilatlanmaya ihtiyacımız var.

Yurt çapında teşkilatlanmayı kuvvetlendireceğiz. Her ilde şube açacağız. Bu gönüllülük hareketini yeni ve güçlü projelerle daha da yaygınlaştıracağız” diye konuştu.

  

                                                   GENEL KURUL ÖNCESİ MEDYAYA YANSIYANLAR

   Son günlerde çeşitli tartışmalarla gündeme gelen Yeşilay'ın Genel Kurulu yarın yapılacak. Peki, genel kurul öncesi Yeşilay'da neler yaşanıyor?

Türkiye Yeşilay Cemiyet Genel Kurulu, 31 Ekim Çarşamba günü saat 11.00’da Sepetçiler Kasrı'nda yapılacak. Yeşilay Yönetim Kurulu, geçtiğimiz günlerde Genel Başkan Avukat Muharrem Balcı'nın yokluğunda bir toplantı yaparak Balcı'nın başkanlığına son verme kararı almıştı. Başkan Balcı ise, kararın geçerli olmadığını, genel kurula kadar görevinin başında olduğunu açıklamıştı.

Biz de bu Muharrem Bacı’nın aday olmayacağını daha önce açıkladığı bu genel kurul öncesi kendisiyle iddiaları ve yarınki genel kurulu konuştuk.

 Yeşilay’da sizi de etkileyen bu sıkıntılı sürece nasıl gelindi?

Bu sürece yeni gelinmedi. İki yıl boyunca her gece yarın hangi fitne ile karşılaşacağımı düşünerek yattım. İki yıl bu böyle oldu. Benden önce eş başkanlık görevi oluşturmuşlar. Arkasından ilk 6 ayda darbe yaptılar. Beni başkanlıktan attılar. Akla hayale gelmeyen her şey. Personelimi ayartmaya çalıştılar. Dolayısıyla bu yeni bir şey değil. Genel kurul süreci yaklaştıkça daha da fazlalaştı bu işler. Ben zaten aday değilim, iddiam falanda yok. Yapılmak istenen yeni gelecek yönetime “buralar karışık, size göre yerler değil” şeklinde göreve gelmeyin anlamında bir gözdağı vermekti. İki yıl önce ben göreve geleceğim zaman da bunu yaptılar, şimdi de yapıyorlar. Ben görevimi tamamladım ama ne hikmetse böyle bir sıkıntı ile karşı karşıyayım.

 

Peki, bunları yapan kimler, nasıl insanlar?

Eski yönetim kurulu üyelerimizin bir kısmı ve Fatih şube yönetimi.

 

Bunlar arasında cemaat veya politik bağlantısı olan kişiler var mı?

Ben o konuya girmek istemiyorum ama elbette ki insanlar belirli siyasi veya dini gruplar içerisinde yer alabilirler. Bundan doğal bir şey yok. Aslında sorun bu insanların kendi içinde bulundukları zemini lekelemiş olmalarıdır.

 

Sizin üyeliğiniz Fatih şubesi tarafından düşürülmüş sanırım...

Yok, Fatih şubesinin öyle bir yetkisi yok. Akılları sıra bir korsan genel kurul yaparak bir yönetim kurulu oluşturdular. Daha önce oluşturulmuş olana delegeleri değiştirip, kendi yandaşlarından delege sistemi oluşturdular. Güya, İstanbul’daki bütün üyeler Fatih şubesi üyesidir. Beni ve denetleme kurulu başkanını güya üyelikten çıkardılar. Ama oradaki hukuki prosedür bu üyeliğin çıkartma işleminin yönetim kurulu tarafından onaylanması, onaylanma halinde genel kurul tarafından da onaylanması süreci var. Böyle bir süreç işlemediği için ben hala üyeyim, hala genel kurul başkanıyım.

 

Siz bugüne kadar Yeşilay’da hizmetler yaptınız. Yeşilay’da sizin zamanınızda hangi noktadan hangi noktaya geldi acaba?

Yeşilay’a geldiğimde iki personelim vardı. 2+1 eleman, bir de han odabaşısı vardı. Şu an Yeşilay’da 40 tane personel 7/24 çalışıyor. Yeşilay şu an uluslararası kuruluş statüsündedir. Yeşilay Anadolu’daki teşkilatlanmasını artırmıştır. Yeşilay medya performansını son 1 yılda 40 misli artırdı. Bu benim sözüm değil, medya değerlendirme raporlarında ortaya çıkıyor zaten. Yeşilay kurumsallaşmasını da tamamladı. Bir genel müdür var, departmanların başkanları var, çalışanları var. Birçok proje şu an uygulamada; kamu kurumları ve çeşitli ajanslarla ortak projeler ile devam ediyor. Yeşilay benim 2 yıl önce aldığım Yeşilay değil. Zaten sizlerde; basındaki performansı, yapılanı, edileni görüyorsunuz. Yeşilay bir de STK hüviyetine kavuştu ve artık sokağa çıktı. Stantları var, sokaklarda imza kampanyaları var. Sokaklarda, caddelerde basın toplantıları yapabiliyoruz. İşte Galata Meydanı’nı sarhoşların işgalinden kurtardık. Bu çalışmayı valilikle beraber biz başlattık. Orası kurtarılmış bölge olmaktan çıktı. Yine 11 yıldır hiç müdahale edilmemiş üniversitelerdeki festivallere karşı hukuki müdahale süreci başlattık. Bu müdahale sonucunda 167 üniversitenin kampusunda artık alkol satış yasağı var.

 

Yarın genel kurulda aday olmayacağınızı söylediniz. Sizce yarın acaba neler yaşanacak?

Yarın sakin, amacına uygun genel bir kurul olur diye düşünüyorum. Bir şey olacağını tahmin etmiyorum. Zaten orada da tek yönetim kurulu listesi çıkacaktır mutlaka. Farklı bir liste çıkacağını düşünmüyorum.

 

Peki yeni yönetim kurulunun belirlenmesinden sonra sizinle ilgili bu olumsuz çalışmaya yapanlar hakkında siz bir şeyler yapacak mısınız? Ya da yeni yönetim kurulunu bu anlamda sıkıntılı bir süreç bekliyor mu?

Yeni yönetim kurulu oluştuktan sonra, benim yeni yönetim kurulu ile bir sorunum olmaz. Ama eski yönetim kurulundan herhangi birisi, yeni yönetimde yer alırsa onun sıkıntılı olacağını söylüyorum. Çünkü eski yönetim kurulundan ben dâhil kimse yer almamalı. Alırsa geçişte yaşadığımız bütün sıkıntılar tekrar yaşanır. Ben iki yıl boyunca her gece sabahleyin hangi fitne ile karşılaşacağımı düşünerek yattım. Sabah uyandığımda bu endişe ile uyandım. Yeni yönetimin ve yeni genel başkanın bu sıkıntıları yaşamasını istemem. Benim yönetimimde benim ile ilgili sıkıntı çıkaran arkadaşlarda bir hukuki mücadelem olacak mı? Ona önümüzdeki günlerde karara vereceğim.

 

Siz eski yönetim kurulu üyelerinden bazılarının üyelik aidatlarını bile ödemediğini söylemiştiniz?

Ben hepsi için söylemedim onu. Ben onların hangisinin ödeyip, ödemediğini muhasebem bilir. Ben önemli bir kısmının ödemediğini düşünüyorum. Bu şunun için söylenmiş bir sözdür. Benim bazı harcamalarımın gereksiz olduğu yönünde söylemler basına yansıdı. Bende şunu söyledim; aidat bile ödemekten aciz olan insanların beyanatlar vererek Yeşilay’ı düşündüklerini söylemesi abestir. Ben Yeşilay’ı devraldığımda 11 bin lira kira geliri vardı. Hepsi o kadar. Şuan Yeşilay’da 40 kişi çalışıyor. Üstelik Yeşilay’a verilen bağışların tamamının vergi masraflarından düşürülmesini de sağladım. Bu kanunun da çıkması için ben çaba sarf ettim. Meclis Başkanı’na gidip rica ettim. Gerçekten de Yeşilay’a yapılan bağışların tamamı vergi masraflarından düşürülüyor. Yani bağışlama sıkıntısı ortadan kalktı. Kim düşünüyor Yeşilay’ın bu giderlerini sormak lazım.

Son olarak yarın yeni yönetim kurulu başkanlığına kim aday olacak?

Ben onu söylemeyeyim. Bir isim var da, çalışmalarını bildiğimiz ve güvendiğimiz bir arkadaşımız. Değerli bir arkadaşımızın ismi geçiyor ama adını verip, medyaya malzeme olmasını istemem.

 

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Türkiye Yeşilay Cemiyet Genel Kurulu, 31 Ekim Çarşamba günü saat 11.00’da Sepetçiler Kasrı'nda yapılacak.

Yeşilay Yönetim Kurulu, geçtiğimiz günlerde Genel Başkan Avukat Muharrem Balcı'nın yokluğunda bir toplantı yaparak Balcı'nın başkanlığına son verme kararı almıştı. Başkan Balcı ise, kararın geçerli olmadığını, genel kurula kadar görevinin başında olduğunu açıklamıştı.

Bu arada Yeşilay Fatih Şubesi'nin geçtiğimiz ay üyelerine haber vermeden genel kurul yaptığı öne sürüldü. Genel Kurul'da genel merkez kongresinde oy kullanacak 83 delegeden 77 tanesi değiştirildi. Fatih Şubesi kongresinin kağıt üstünde yapıldığı ve katılım listesinin üyeler gezilerek imzalandığı iddia ediliyor.

Fatih Şubesi üyelerinden Adem Çevik, şubenin üyelere haber vermeden kongre yaptığını, bu kongrede kendisinin de genel merkez genel kurulu üyeliğinin iptal edildiğini belirterek kongrenin iptali için yargıya gideceğini söyledi. Çevik, yarın Genel Merkez Kongresi'nden önce Fatih Şubesi'nin kongresinin iptali için dava açacak.

Bu arada yönetim kurulunun kongreye katılımın yüksek olmaması ve istedikleri listenin seçilebilmesi için kongreyi hafta için yaptığı öne sürüldü. Üyelere gönderilen cep telefonu mesajında da kongrenin sadece günü belirtildi, kongrenin hangi saatte yapılacağı bildirilmedi.

Yeşilay Genel Kurulu'nda tek listenin çıkması bekleniyor.

Haber: //www.fatihhaber.com/yesilay2012.html

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209