TÜRK MACAR İŞADAMLARI DERNEĞİ BUDAPEŞTE'DEKİ ULUSLARARASI TARİH YARIŞMASININ DESTEKÇİSİ OLDU

1841 Yılında kurulan dünyaca ünlü Petőfi Sándor Gimnázium Lisesinde ''Uluslararası Tarih Yarışması'' farklı ülke ve şehirlerden lise öğrencileri ve öğretmenlerinin yoğun ilgisi, coşkulu katılım ile gerçekleşti.

TÜRK MACAR İŞADAMLARI DERNEĞİ BUDAPEŞTE'DEKİ ULUSLARARASI TARİH   YARIŞMASININ DESTEKÇİSİ OLDU
 Yirmi yıldır aralıksız gerçekleştirilen tarih yarışmasının ana sponsoru Türk Macar İşadamları Derneği ve Türk girişimcisine ait Tempo Uno Kft. firmasının yanında Lengyel Intezet Budapest, National Geographıc, Rubicon törtenelmi Magazin oldu.

Daha önceki yıllarda Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi yarışının yanında Atatürk şiir yarışması da gerçekleştiren lisenin yöneticisi, tarih öğretmeni Türk dostu Ősz Gábor öğrencileri ve öğretmen arkadaşları ile ciddi hazırlık yapmış.

Açılışta ilk konuşmayı ELTE Üniversitesi (  Eötvös Loránd Tudományegyetem ) Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr. Draskóczy István yaptı. Öğrencilere bugün Dünya tarihinden farklı konularda hazırladığımız soruları soracağız. Ciddi 

hazırlandığınızı biliyorum.Hepinize başarılar diliyorum dedi.

Açılış konuşmasında Başkan Osman Şahbaz, Uluslarası tarih ve coğrafya bilgi yarışmasına TÜMİŞAD olarak sponsor olmaktaki ana gayemiz Macar ve Türk halklarının birbirleri ile dost iki millet olduğu ve bu ilişkileri siz gençler daha da ileri taşıyacaksınız. Öğrencilerin bu tür yarış öncesinde yaptıkları hazırlıkların yanında, yarışlarda bir birleri ile tanışmaları ve bu ilişkileri ileriki yıllara taşımalarının kendileri için büyük kazanç sağlayacağına vurgu yaptı. Önümüzdeki yıllarda da birarada olmak umuduyla hepinize başarılar diliyorum, organizasyona emeği geçenleri de kutluyorum. TÜMİŞAD olarak her zaman eğitimin ve öğrencinin yanında olacağız, sizler bu dünyanın geleceğisiniz. Mutlu, adil, ahlaklı ve müreffeh dünyanı sizler inşa edeceksiniz dedi.

1849 ve 1867 Yılları arasında Dünya'da gerçekleşen önemli tarihi ve coğrafi gelişmelerin ve olayların sorulduğu yarışmada jüri üyeliklerini ELTE Üniversitesi (  Eötvös Loránd Tudományegyetem ) Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr. Draskóczy István, Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Başkan YardımcısıOsman Şahbaz, Tarih Bilimleri Öğretim Üyeleri Muszka János , Dr.Baranyai Tibor,Kocsis Tiborne Panni yaptılar.

Gün boyu süren çok çekişmeli ve çetin geçen yarışmaya her lisenden sekiz öğrenci katıldı. Yarışma sonunda ilk beş lise dereceye ve ödüle hak kazandı. Öğrenciler kadar ailelerin ve öğretmenlerin de sonuçları heyecanla takip ettiği gözlemlendi.

Birinciliği Esztergom  Dobó Katalin Gimnázium lisesi, ikinciliği Gyomaendrőd Kis Bálint Általános Iskola okulu, üçüncülüğü Romanya Erdel Bölgesinden Székelyudvarhely Tamási Áron Gimnázium okulu, dördüncülüğü Budapeşte  Petőfi Sándor Gimnázium lisesi, beşinciliği Romanya Erdel Bölgesinden  Nagyvárad Ady Endre Líceum lisesi ödüle layık görüldü.

Dereceye giren okulların öğrencilerine ödüllerini TÜMİŞAD Başkanı Şahbaz takdim etti. Yarışmanın ana sponsoru TÜMİŞAD Başkanı Şahbaz'a da tarih öğretmeni Türk dostu Ősz Gábor yazmış olduğu Árpádok Álmai kitabı ve bir plaket takdim etti.

Jürü üyeleri, ödül alan öğranciler ile hatıra fotoğrafı çekilerek mutlu anı fotoğraf karesine yansıttılar.

Uzak ülkelerden, şehirlerden gelen öğrenciler, öğretmenler ve veliler mutlu bir şekilde önümüzdeki yılki yarışmaya yeniden katılmayı hayal ederek ayrıldılar.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209