Reyhan Aydın '' Çözüm Süreci'' kapsamında Diyarbakır'da ki izlenimlerini aktarmaya devam ediyor

AKİL GENÇLER PLATFORMU GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE SİVİLHABER YAZARI OLARAK DİYARBAKIR BÖLGE ESNAFININ GÖRÜŞLERİNİ ALDIK.

Reyhan Aydın '' Çözüm Süreci'' kapsamında Diyarbakır'da ki izlenimlerini aktarmaya devam ediyor

ReyhanAydın: Bize kendiniz tanıtır mısınız? 

Alaattin Kılıç: Ben Alaattin Kılıç. On beş yıldır esnaflık yapıyorum. Evliyim.4 çocuk babasıyım. 

Reyhan Aydın: Çözüm Sürecini bölge insanı ve bir esnaf olarak değerlendir misiniz? 

Alaattin Kılıç: Çözüm Süreci ne kadar aksatılmaya çalışılıp, ağır bir şekilde devam etse de umut vericidir. Fakat süreci yürüten tarafların daha aktif ve birbirine hoş görülü davranması gerekiyor. Radikal açıklamalardan kaçınılmalıdır ki, halkta çözüm sürecinin devam edeceğine ve başarıya ulaşacağına inansın. Tarafların sert çıkışları halkta tedirginlik yaratıp, karamsarlığı hâkim kılıyor. Buna kesinlikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Birbirlerini suçlayıcı üsluptan uzaklaşarak, uzlaşan iki taraf şeklinde açıklamalar yapmaları gerekmektedir. 

Reyhan Aydın: Bir esnaf olarak bölgede karşılaştığınız sıkıntılar nelerdir? 

Alaattin Kılıç: Maliye, belediye, çevre konularında sorunlar yaşamaktayız. Konum amirleri tecrübeli ve donanımlı olmadıkları için bu konuda sorunlar yaşamaktayız. Bölge siyasetçileri bizi düşünür konumda değiller. Ayrıca büyük yatırımcılar bu bölgeye gelememektedirler. Aileler burada bunu engellemektedirler. Bu hükümet döneminde de geçmiş bazı hükümetler döneminde de bölgeye yatırımlar olmuştur. Ama belli aileler bunu engeller durumdadırlar. İkinci bir engel olarak da tarım alanında özellikler korucular ortaya çıkmaktadır.

            Bölgenin kalkınabilmesi için doğru yatırımların yapılması gereklidir. Büyük yatırımlar doğrudan bakanlığa bağlanmış olsa gerçekleşmesi bakımından daha doğru olur.

            Bölge zaten uzun yılları olağanüstü hal bölgesi olarak çeşitli sıkıntılara maruz kaldı ve savaşla geçen yıllarda çok zarar gördük. Günümüzde de örneğin Kobani olayları gibi olaylar meydana gelmekte ve sıkıntılarını yine biz çekmekteyiz. En büyük bedeli halk ve esnaf ödemektedir. 

Reyhan Aydın: Bu bölgenin esnafı ve Kobani olaylarını yaşamış biri olarak mevcut hükümetten ne beklentileriniz vardı? Beklentileriniz karşılandı mı? Karşılanmadıysa neden? 

Alaattin Kılıç: Karşılanmadı tabi ki çünkü devlet hala kendi kurumlarına yatırım yapmış değildir. En basitinden bazı okullar kobani olaylarında yakıldı ve şu an yanmış durumda ve terk edilmiş vaziyettedir. Öğrencilerimiz başka bir okulun çatı katında eğitim görmektedir. Devlet hem ana hem baba olmalıdır. Okul yapılmamaktadır ve çocuklar zor şartlar altında eğitim görmektedirer. 



Reyhan Aydın: Okulun adı ne demiştiniz? 

Alaattin Kılıç: Ferit Köşk İlköğretim Okulu, hala yanık vaziyette duruyor. 

Reyhan Aydın: Çocuklar hangi okula nakledilmişlerdir? 

Alaattin Kılıç: Hasan Paşa İlköğretim okulunun çatı katında. Ve okul müdürü okulun yapılmayacağını, oraya çarşı yapılacağının bilgisini vermiştir. 

Reyhan Aydın: Esnaf olarak devletten ne beklemektesiniz? 

Alaattin Kılıç: Çözüm sürecinin içerisine esnafların dâhil edilmesini bekliyorum. Proje oluşturabilecek, fikir verebilecek esnaflar vardır. Bu insanlar muhatap alınmalıdır.

            Bölgenin Ali Gaffar Okan gibi insanlara ihtiyacı vardır. Halkla bütünleşmiş insanların bölgede olmaları gerekir.


SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2015, 13:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209