MORO’NUN EN ÖZGÜR VE ÜRETKEN DÖNEMİ OSMANLI DÖNEMİYDİ

Türkiye’yi örnek alıyoruz

MORO’NUN EN ÖZGÜR VE ÜRETKEN DÖNEMİ OSMANLI DÖNEMİYDİ
 Türkiye’yi örnek alıyoruz

Asırlardır Batılı sömürgecilere direnen Moro Müslümanları bağımsızlıklarına kavuşuyor. 2012 yılında başlayan ve Türkiye Cumhuriyetinin de garantör devlet olarak yakın takibe aldığı Bangsomoro da müzakere süreçlerinin ardından anayasal hazırlık süreci de tamamlanmış oldu.  Yasası ve devlet örgütlenmesi ile bağımsız bir devlet olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Moro’yu unutmayan Cansuyu Derneği ise bölgeye elini uzattı. Dernek çeşitli yardımların yanı sıra bölgenin önde gelen isimleri ile de görüşerek girişimlerde bulundu. Bağımsız Moro’nun en üst yetkilileri; “Biz Türkiye’yi örnek alıyoruz. Türkiye halkı ve devletini yanımızda görmek istiyoruz. Bizim en özgür zamanlarımız Osmanlı dönemindeydi. Yine aynı kardeşliği istiyoruz” dediler.

Yüzyıllardır İspanyol, Amerikan ve Filipin sömürgeciliğine direnen Moro Müslümanları Bangsomoro İslam Devletine doğru emin adımlarla ulaştılar. İnsanlık tarihinin en uzun sömürgeciliğe direniş savaşı olarak da anılan Moro direnişi artık meyvelerini veriyor. 2012 yılında başlayan ve Türkiye Cumhuriyetinin de garantör devlet olarak yakın takibe aldığı Bangsomoro da müzakere süreçlerinin ardından anayasal hazırlık süreci de tamamlanmış oldu. Yasası ve devlet örgütlenmesi ile bağımsız bir devlet olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Moro’du Cansuyu Derneği çeşitli faaliyetlerde bulundu.

KALKINMADA İNSANİ YARDIM BOYUTU

Moro’nun önemli şehirlerinden olan Marawi City şehrinde kurban kesimi yapan Cansuyu heyeti başta mücahit aileleleri olmak üzere yetim ve mülteci durumundaki yüzlerce aileye Türkiye’den getirmiş oldukları kurban etlerini ikram ettiler. Osmanlı tarihi ile kendi yaşam süreçleri arasında güçlü ilişkiler olduğunu düşünen Moro halkı Türkiyeli Müslümanlarca yapılan yardımların sembolik olarak çok anlamlı olduğunu, özellikle bu dönemde manevi ve maddi yardımlara her zamandan daha fazla ihtiyaç duyduklarını ifade ettiler. Ayrıca Cansuyu heyeti Bangsomoro devletleşme süreci ile ilgili kalkınma başlıklı toplantılara katılarak bölgede ki kalkınmada Ümmet yardımları ve kalkınmanın İnsani yardım boyutu başlıklı konularda katkılarda bulundu.

MORO’NUN EN ÖZGÜR VE ÜRETKEN DÖNEMİ OSMANLI DÖNEMİYDİ

MILF Genel Başkanı Hacı Murat İbrahim ile yapılan süreç değerlendirme toplantısında MILF Başkanı şunları söyledi. ‘Moro halkı çok uzun yıllardır tüm kaynaklarını mücadelede kullanmış ve özgürlüğüne düşkün bir halktır. Osmanlı Halifesinin varlığı batılı güçler için bir korku oluşturduğu için en özgür ve üretken dönemlerimiz Osmanlı devletinin var olduğu dönemlerdir. Bugün yaşanan krizin temelinde ve İslam dünyasının yaşadığı taciz vardır. Zulmün temel sebebi güçlü İslam iktidarının yokluğudur. Son dönemde Türkiye’de yetişen Necmettin Erbakan da bizim dostumuz ve hocamızdı. Onun bu çağa vurduğu izin hepimizde büyük bir etkisi vardır ve bugün bu anlayışın bir sonucu olarak sabırla zafere ulaşmış bulunuyoruz. Biz tüm kaynaklarımızı bu mücadele esnasında kaybettik ve buna rağmen asla yılmadık ve hamd olsun bugünkü zafer gerçekleşti. Bundan sonra içerden ve dışardan ve hatta nefsimizden kaynaklanan daha zor günlere gireceğimizin de farkındayız.  Bunun için hazırlıklar yapıyor ve savaşarak kazandığımız hiçbir şeyi kaybetmek te istemiyoruz. Bu konuda Müslümanların yardımlarına ihtiyacımız var ama her şeyden önce duaya.”

Türkiye Cumhuriyeti’nin de garantör olduğu Moro Devletinin teşekkülünde çok itinalı davrandıklarını ifade eden MILF Genel Başkanı Hacı Murat İbrahim; “İslam dünyasının şu son 3 yılda yaşadığı süreci daha özenle inceliyoruz. Düşülen hatalara düşmemek için bir gayret içindeyiz. Türkiye’nin ve özellikle Milli Görüşçü kardeşlerimizin yanımızda olduğunu bilmek bize güç veriyor. Özellikle bugün burada ve halkımla iç içe olmanız bizim için çok büyük bir onur. Kırsalda halkımızla buluştunuz, yetimlerimizle kucaklaştınız bu bizim için çok değerli. Fakat devletin teşekkülü ve sonrasında deneyim ve tecrübelerinize daha çok ihtiyaç duymaktayız” dedi.

TÜRKİYE VE MALEZYA’YI ÖRNEK ALIYORUZ

MILF Kalkınma Programı Programı BDA Başkanı Dr. Safrullah Dipatuan ise şunları ifade etti. ‘Günlerdir sizinle birlikte arazideyim. Bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz bir zamanda burada olmanız bizim için çok anlamlı. Sadece 1,5 yıl önce çetin bir savaşın olduğu bu topraklarda ağlayan insanlar şimdi hem müstakbel devletimizle gülüyor hem de ümmetin bu alakası karşısında mutlu oluyorlar. Tarihi rolünüzün de bir gereği olarak Türkiye Müslümanlarının burada olmasını çok anlamlı buluyorum. Bugüne ulaşmamızda Erbakan hocamız ve liderimizin çok büyük etkileri olmuştur. İnşallah kuracağımız devletimizin karakteri de İslam’ın temel esasları yanında rahmetli Erbakan hocamızın vizyonundan etkilenecektir. Malezya ve Türkiye bizim için çok anlamlı pek çok sektörde bu iki ülkeyi örnek alıyoruz. Biz devletimizi İslam şeriat esaslarına göre inşa edeceğiz ve yüzde yirmiye yaklaşan İslam dışı unsurlara da adaletli bir yaşam çerçevesinde önemli fırsatlar sunacağız. Bugün batı dünyasının yaptığı zulmü biz yapmayacak ve bir model İslam ülkesi olacağız. Cansuyu derneğinin bölgeye yaptığı desteğin tarafımızda çok büyük ve derin bir karşılığı vardır. Türkiye Müslümanlarına minnettarlığımı sunuyorum.”

BANGSOMORO İSLAM DEVLETİ GELİYOR

Cansuyu Derneği Moro Yardımları Koordinatörü İsmail Mansur Özdemir de yaptığı değerlendirmede; “Moro artık yeni bir isimle anılmayı hak ediyor Bangsomoro İslam Devleti. Yüzyıllardır ağır bir zulme muhatap olan Moro’da artık barış rüzgârları esiyor. İnanç, istikamet ve mücadelede ısrar ve azmin bir zaferi olarak bugün Moro Müslümanları devletlerinin hazırlığı içindeler. Yıllardır sert mücadelelere şahit olduğumuz ve en zor insani yardım bölgesinde her taraf güvenli ve mutlu insanlarla dolu. Biz de Cansuyu Yardımlaşma Derneği olarak bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmeye devam ve ettik ve bölgeye her fırsatta yardım gönderdik. Özellikle müzakere sürecini yakından takip ediyor ve müstakbel devletin kapasitesinin artırılması konusunda yapısal katkılar sunmak istiyoruz. Bu katkıların ne şekilde olması gerektiği hususunda bölge ile sürekli irtibat halindeyiz” dedi.

MORO BİR İMKAN VE FIRSATTIR

Özdemir yaptığı açıklamada; “2016 yılıyla bölgedeki Müslümanlar yönetimi tamamen devralacaklar. Bu sürecin hepimiz için çok büyük anlamlar ifade ettiğini düşünüyoruz. Bölgede özellikli ve örnek bir İslam devletinin teşekkülü konusunda üzerimize düşen görevi yapmak zorundayız. Zira bu çalışma bölgenin diğer kriz bölgeleri içinde örnek bir süreçtir. İdeale yakın ve örnek bir İslam devleti modelinin sağlıklı bir şekilde tartışılarak ete kemiğe bürünmesi için Moro bir imkân ve fırsat olarak görülmelidir. Uluslararası kuruluşlar Filipin hükümetinin yanında bu sürecin oluşmaması yönünde inisiyatif alırken İslam toplumları Moro Müslümanlarına yeniden yapılanma sürecinde katkı sunmalıdır. Biz Cansuyu Derneği ve diğer kuruluşlarımız olarak Moro sürecine tüm kaynaklarımızla ve özellikle Devlet oluşum sürecinde destek olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2014, 15:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209