DERSHANE SENDROMU

ASKON Genel Başkanı Mustafa KOCA, dershanelerle ilgili yapılan tartışmanın makamından uzaklaştırıldığını ve siyasal bir tartışma haline getirildiğini ifade etti. Konuyla ilgili olarak basına yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

DERSHANE SENDROMU
 DERSHANE SENDROMU

ASKON Genel Başkanı Mustafa KOCA, dershanelerle ilgili yapılan tartışmanın makamından uzaklaştırıldığını ve siyasal bir tartışma haline getirildiğini ifade etti. Konuyla ilgili olarak basına yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“Bugün dershanelerin akibeti ile ilgili olarak bir tartışma gün yüzüne çıkmıştır. Konu derin bir eğitim sorunu olmasına rağmen meselenin tartışılma biçimi maalesef siyasi olmaktadır. Keşke mesele sadece eğitim düzleminde tartışılabilseydi. Böyle olamadığı için konu üzerinde konuşmak, savunanlardan veya karşı duranlardan olmak anlamında bir tarafın yanında olmak zorunluluğu doğurdu.

Dershaneler Türkiye’de hiç şüphesiz bir işlev görmüştür. Bir fonksiyon icra etmiştir. Özellikle eğitim faaliyetinin son derece nitelik kaybettiği yıllarda ve üniversite girişlerinin salt bir yarıştan ibaret hale döndüğü zamanlarda bu kurumlar, seçme sınavlarına öğrenci hazırlamışlardır.

Ama kesinlikle bilmek gerekir ki, bu sektör sağlıklı eğitim veren bir yapıda değildir. Sadece öğrenciyi yarışa hazırlamaya dönük bir düzenektedir. Ne eğitim tarafı öndedir. Ne de öğretim. Ayrıca her yıl veli üzerine 10 milyar doları aşan ölçekte bir yük yüklemeye de devam etmektedir. Bu açıdan fakir öğrencilere yardımcı olduğu tezi de sorunlu bir söylemdir.

Okullar çok daha nitelikli bir eğitim yapısına kavuşturulmalı, eğitim-öğretim çok daha nitelikli olmalı. Böylece dershaneye ihtiyaç bırakılmamalıdır. Dershaneye ayrılan zaman da çocukların, gençlerin kendi kişilik gelişimlerine dönük faaliyetlere ayrılmalıdır. Doğru olan budur.

Eğer dershaneler bu ülke gençliğine bir katkı sunmuş olsa idi PİSA sınavlarında bir derece kazanma imkanımız olurdu. Böyle bir gelişme olmuyor. Dershane ve test mantalitesiyle olması da mümkün gözükmüyor.

Sistem değişmeli ve eğitim kalitesi okul merkezli olarak yeniden sağlanacak düzenleme yapılmalıdır. Bu ara kurum olan dershaneler, aradan çekilmeli oralara harcanan zaman ve diğer imkanlar da kültürel, sanatsal ve sportif eğitim faaliyetlerine kaydırılmalıdır.

Mesele siyasetten uzak olarak tartışılacaksa, konuşulacak konular bu tür konular olur. Ama eğer siyasi argüman olarak tartışılacak olursa o zaman konunun kendisi kaybolur ve taraf düşüncesi egemen olur. O zaman da hakkaniyet kaybolur. Bizim sözlerimizi de taraf olan gazeteler kendi iddialarına dayanak yaparlar. Bu da asla hakikati ifade etmiş olmaz.”

ASKON Basın Birimi

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209