Şanlıurfa'ya 2014'te 'Büyükşehir' hedefi

Hükümet, Şanlıurfa'da ekonomik, sosyal ve siyasal alanda kalkınma hamlesine hazırlanıyor. AK Parti Şanlıurfa Miletvekili Abdülkerim Gök Şanlıurfa'nın ne zaman 'Büyükşehir' olacağını açıkladı.

Şanlıurfa'ya 2014'te 'Büyükşehir' hedefi

"4 Yılda 400 Proje" sloganıyla yola çıktılar, daha şimdiden 63 proje sona erdirdiler. Peygamberler Şehri Şanlıurfa'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile 9 AK Partili milletvekili gecelerini gündüzlerine katarak Şanlıurfa ve Şanlıurfalılara faydalı olmaya çalışıyor. Onların tek amacı var: Daha önceki iktidarların 40-50 yılda yapamadığı plan ve projeleri 4 yıl gibi kısa bir sürede adım adım hayata geçirmek.

12 Haziran 2011 genel seçimlerinden önce en çok konuşulan illerden biri Şanlıurfa'ydı. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçtiği milletvekili adaylarıyla, yıllardır Şanlıurfa'nın kanayan yarası olan, aşiret yapısını kırmak amacındaydı. Başbakan Erdoğan bu amaçla, Şanlıurfalı seçmenin karşısına akademik kariyeri olan, güvenilir, halkın yakından tanıdığı yeni yüzlere fırsat vermeye çalıştı. İşte o isimlerden biri olan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök, TBMM'ye vekil olarak seçildikten sonra hangi icraatlarda bulunduğunu Takvim.com.tr'ye anlattı. Aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olan Gök, takvim.com.tr'ye samimi açıklamalarda bulundu.

Son 10 yılda Türkiye'de demokrasi anlamında ciddi gelişmeler yaşanıyor. Bununla ilgili olarak AK Partililer, 'ileri demokrasi' kavramını kullanıyor. Peki, partililer bu kavramı neden kullanıyor?

Önümüzdeki seçimlerde uygulamaya geçilmesi düşünülen 'Taşımalı Oy Kullanım Sistemi'nde hedeflenen ne? Bu sistem demokrasi adına sakıncalı bir sistem değil mi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimden sonra nüfusu 750 binin üzerinde olan illerin büyükşehir olması için kanun tasarısı hazırladıklarını belirterek, şu anda 11 ilin bu hakkı kazandığını bildirdi. Bu illerden biri olan Şanlıurfa ne zaman büyükşehir olacak?

Çok büyük potansiyeli olmasına rağmen, bölgedeki bazı illere nazaran daha az gelişme gösteren Şanlıurfa'yı gelecekte neler bekliyor?

Tüm bu soruların cevabını bu söyleşide bulacaksınız.

-Türkiye'de demokratik manada çok ciddi gelişmeler olmaktadır. Sizin bu aşamada demokratik süreçle ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Ülkemizde AK Parti ile beraber gerek düşüncenin özgürce ifade edilmesinde gerekse yargıda çok önemli hukuksal düzenlemelerin yapıldığı tartışmasızdır. Ancak, bu düzenlemelerin yeterli olmadığına inanıyorum, onun için de AK Parti olarak "İleri Demokrasi" kavramını kullanıyoruz. Bütün bu süreci tamamlayacak olan da yeni anayasadır. Yeni anayasanın tamamlanma süreci de malumunuz üzere şu anda oluşturulan komisyon tarafından sürdürülmektedir. Halkın, sivil toplum kuruluşlarının, kamuoyunun büyük bir beklenti içerisinde bulundukları yeni anayasayı da gerçekleştirmiş olacağız. Şunu da özellikle belirtmekte fayda var, artık biz yaptıklarımızı AK Parti Hükümeti'nin 10 yıllık süreçte kendi yaptıkları ile kıyaslamaktayız. Onun için geriye dönüp baktığımızda 2012 ekonomik, politik, sosyal ve siyasal tüm gelişmelerde ve AB'ye katılım sürecindeki tüm düzenlemelerde, her noktada 2011'e nazaran daha ileri bir seviyede olacağız. Bundan asla kuşkumuz yoktur.

-Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde ilk kez sizinle duyduğumuz "Taşımalı Oy Kullanım Sistemi" ile ne demek istediğinizi açıklar mısınız?

"Taşımalı Oy Kullanım Sistemi" ile bizim herhangi bir siyasî partinin veya şahsın önünü kesme düşüncemiz söz konusu değildir. Sistemle, dini, dili, ırkı ne olursa olsun özgür iradenin baskı altında olmaksızın, fikre müdahale olmaksızın oyunu kullanma mantığını ifade ettik. Özellikle AB'ye üye ülkelerde seçim güvenliği başlığı altındaki bu konu önemli bir gündem maddesini oluşturmaktadır.

Seçim çalışmalarında seçmenden aldığım tepki, bu sorunun çözümüne ilişkin geliştirdiğim bir müdahaledir. Bu proje, akademik, uygulanabilirlik ve çözüm noktasında ülkemizde doğu ve güneydoğuda çekilen bu sıkıntının dile gelmiş halidir. Proje mutlaka doğrudur iddiasında değilim, projenin enine boyuna tartışılmasını isterim. Doğu ve Güneydoğu'da oy kullanımında sıkıntı söz konusudur. Soruna, akademik çevrelerin, siyasi çevrelerin, kamuoyunun çözüm üretmesi gerektiğine inanmaktayım.

-Son altı ayda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yer aldınız, oradaki konuşma, öneri ve görüşlerinizden sizi yakinen tanımaya başladık, bu tempo size yorucu gelmedi mi?

Plan ve Bütçe Komisyonu ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 17 komisyon bulunmaktadır. Bu komisyonlardaki çalışmaların hepsi elbette önemli ve farklı olmakla beraber şu bilinen gerçektir ki, çalışma zaman aralığı bakımından üyesi olduğum Plan ve Bütçe Komisyonu diğer komisyonlardan 1,5 – 2 kat daha fazla çalışmaktadır. Öyle ki, zaman zaman sabah saat 10:00 -11:00 gibi başlanan çalışma saatleri ertesi sabah saat 04:00, 05:00'lere kadar devam edip tamamlanabiliyor. Elbette bu tempo yorucu ancak halka hizmet etme algı ve düşüncesiyle iktidar ve muhalefet milletvekili arkadaşlarımızın değerli çalışmalarıyla ülkenin sıkıntılarını gideren yasal düzenlemeler yaptığımızda bunun verdiği mutlulukla yorucu tempo bir nebze de olsa hafiflemektedir.

Seçim süreci içerisinde, Şanlıurfa'da 6 ay önce yani 12 Haziran 2011 seçimlerinde aday olduğumuz dönemde Sayın Bakan Faruk Çelik ve sizler "4 Yılda 400 Proje" gerçekleştireceğinizi açıklamıştınız. Seçimden bu yana geçen süreçte kaç projeyi hayata geçirdiniz? Gelecekte yeni hedeflemektesiniz?

Şanlıurfa'da bizden önceki siyasilerin gerçekleştiremediklerini, seçimden seçime vaaddettiklerini, 40-50 yıldır yapamadıklarını plan–proje dahilinde adım adım gerçekleştiriyoruz. Sayın Bakanımızın önderliğinde "4 Yılda 400 Proje" kapsamında 63 proje hayata geçirilmiştir. 63 İl plâkamız olması hasebiyle bundan sonraki projeler de 63'er 63'er açıklanacaktır. Gerçekleştirilen 63 proje Şanlıurfa'yı şantiye haline getirecektir.

Çok önemli bir başka projemiz de Şanlıurfa nın 2014 seçimlerine Büyükşehir Belediyesi olarak girmesi olacaktır. Bir başka dikkate değer konu da 400 projenin detaylarına bakıldığında, projelerin Şanlıurfa merkezde toplanmayıp 10 ilçesi, 1148 Köyü ve 1529 mezrasına dağıtılmış olmasıdır. Dolayısıyla Şanlıurfa'da, topyekün büyüme, ekonomik, sosyal ve siyasal her alanda kalkınma hamlesi kendini göstermektedir. Bütün bunlar Şanlıurfa siyasetinin değiştiğinin göstergesidir. Bunun sebebi de milletvekillerinin "bir elin nesi var, iki elin sesi var" anlayışından hareketle kenetlenerek hizmet aşkıyla Şanlıurfa'nın hakettiği yere gelmesi için zaman mefhumu tanımadan çalıştığımızdan kaynaklanmaktadır.

Peki, Şanlıurfa'daki işsizlik sorununa nasıl çözüm getirmeyi düşünüyorsunuz?

Şanlıurfa'da işsizlik önemli bir sorundu, Sayın Bakan ve bürokratlarının, Toplum Yararına Çalışma Projesi (TYÇP) kapsamında Türkiye genelinde olduğu gibi Şanlıurfa özelinde de işsizliği önleme konusunda ciddi ilerleme sağlanmıştır.

Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliği, işsizliğin azaltılmasında büyük katkı sunmaktadır, 12.12.2012'de Suruç İlçesi'nde Sulama Tüneli'nin bitmesiyle tarım alanında Suruç Ovası'nda büyük istihdam gerçekleşecektir. GAP Kapsamında işsizliği en başta önleyen illerin başında Şanlıurfa gelmektedir. Bunlara ilâveten kültür ve inanç turizminin de artarak devam etmesiyle Şanlıurfa'nın artık göç veren değil göç alan şehir konumuna gelmesi amaçlanmaktadır.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209