'Muhtırayı Aytaç Yalman söyledi'

Özkök, komutanların toplantısında 'muhtıra' sözünü dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın dile getirdiğini söyledi.

'Muhtırayı Aytaç Yalman söyledi'

İSTANBUL - Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Ergenekon davası kapsamında ‘tanık olarak’ verdiği ifadesini dün tamamladı. Özkök, önceki günkü duruşmada dile getirdiği ‘muhtıra’ için, “Ordu komutanlarının katıldığı toplantıda, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tarafından bir teklif olarak değil, bir hareket tarzı olarak ifade edildi” dedi. Balyoz planı için “En tehlikeli senaryonun amacını biraz aştığı, siyasi kişiler ve siyasi olaylar gerçekmiş gibi oynandığı duyumları kulağıma geldi. Konuyu incelettim” diyen Özkök, davanın tutuklu sanığı eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ’u ise övdü.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde 65’i tutuklu 273 sanıklı davanın dünkü duruşmasında ifadesine devam eden Özkök avukatların ve mahkeme heyetinin sorularını yanıtladı. 

‘DARBE GİRİŞİMİ VAR DEMEDİM’
Tutuklu sanık Dursun Çiçek’in avukatı İrem Çiçek, önceki günkü beyanlardan sonra gazetelerin “Özkök darbe girişimi var dedi” şeklinde haberler yayımladığını belirterek, Özkök’ten bu konuya açıklık getirmesini istedi. Özkök, “Beyanlarım kayda geçmiştir. Böyle bir beyanım olmadı. Gazetelere göre hüküm vermeyeceğiz” dedi. Avukat Çiçek, Özkök’e “Dün sorular üzerine toplantıda ’muhtıra’ sözünün geçtiğini söylediniz. Hangi toplantıda, kim tarafından söylendiğini açıklayabilir misiniz” diye sordu. Özkök, şu yanıtı verdi: “Ordu komutanlarının katıldığı toplantıda, Kara Kuvvetleri Komutanı Yalman tarafından bir teklif olarak değil, bir hareket tarzı olarak ifade edildi.”
YALMAN ‘MUHTIRA’ DEDİ
Özkök, duruşmada yöneltilen dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’a ilişkin bir sorusu üzerine de “Ayışığı ve Yakamoz belgeleri bana geldiğinde Şener Eruygur’a, bunları bildiğimi söyledim. Karargâhta Eruygur’u uyardım” dedi. Üye hâkim Haşıloğlu, tanık Özkök’e emekli Oramiral Özden Örnek ’in ait olduğu iddia edilen günlükteki bazı notlar okuyarak, “Eruygur’un bir ihtilal özlemi içerisinde olduğunu tanık oldunuz mu?” diye sordu. Özkök, “Bu şekilde bir konuşma bana söylenmiş değildir. Karargâhta böyle bir kelimenin kullanılmasına izin vermediğimden, zaten böyle bir şeyi söylemezler. Kendi aralarında konuşmuslardir bilemem” diye konuştu. Encümen-i Daniş toplantılarına ilişkin bir soru üzerine de Özkök, “Çok saygın komutanların içerisinde bulunduğu, demokrat görüşlü komutanların bulunduğu bir toplantıdır. Bu toplantılara ilişkin rapor düzenlenip Genelkurmay Başkanlığı’na verilip verilmediğini duymadım” dedi. 

‘BALYOZ’ AMACINI AŞTI
Ergenekon ve Balyoz davalarının tutuklu sanığı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu’nun avukatı Burak Candan, Özkök’e 5-7 Mart 2003’de 1. Ordu Komutanlığı’ndaki ‘Balyoz Seminerini hatırlatarak, “Darbenin Aytaç Yalman tarafından önlendiği iddiaları var. Bu konuda bilgi ve tanıklığınız nedir?” diye sordu. Özkök, şu yanıtı verdi: “ TSK ’da çeşitli durumlara ilişkin MGK’da kararlaştırılan ve hükümetçe onaylanan milli strateji belgesinde, harp oyunları, plan seminerleri ve plan tatbikatları vardır. Genelkurmay, her 2 yılda, 1, 2 ve 3. Ordu’ya hangi planların, seminerlerin ne şekilde oynanacağını ve tarihleri bildirir. Bu seminer icra edilmiş fakat en tehlikeli senaryonun amacını biraz aştığı, siyasi kişiler ve siyasi olaylar gerçekmiş gibi oynandığı duyumları kulağıma geldi. Ben de Kara Kuvvetleri Komutanı’na konuyu incelettim.” 

‘BAŞBUĞ DÜZGÜN İNSANDIR’
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ’un avukatı İlkay Sezer, tanık olarak dinlenilen Hilmi Özkök’e “Zaman zaman astlarınızla fikir ayrılıkları yaşadığınızı söylediniz. İlker Başbuğ ile Anayasal ve yasal düzene ilişkin, hükümete ilişkin bir görüş ayrılığınız oldu mu” şeklindeki sorusunu Özkök “Hayır” diye yanıtladı. Sezer, “İki yıl ikinci başkanlığınızı yapan İlker Başbuğ , görevini ne şekilde yapmıştır?” diye sordu. Özkök, Başbuğ hakkındaki düşüncelerini şöyle ifade etti: “Beni yönlendirmeyen, doğru kararlar vermem için bana bilgiler toplayan, çok düzgün bir insandır. Kendisinden çok istifade ettim” diye cevap verdi.
Özkök, üye hâkim Sedat Sami Haşıloğlu’nun, “Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan ‘Genç subaylar rahatsız’ başlıklı haberle ilgili ‘Demokrat olmam suç mu? Lanetliyorum’ şeklinde beyanlarınız var. Ne sebeple kullandınız” sorusuna şu cevabı verdi: “Demokrat olmam konusu; hükümete bağlı olmam şeklinde algılandı. Bu, hep tenkit edildi. Tabii ki bir Genelkurmay Başkanı hükümete bağlıdır, ancak farklı yansıtıldı. O dönem Başbakan’a genç subayların rahatsız olduğunu söylediğim iddia edildi. Ben böyle bir şey demedim. Hepimiz tedirgindik. Basın toplantısı yaptım. ‘Darbeyi tasvip etmiyorum. Lafı dahi olamaz’ dedim.” 

‘SALAK’ DENİLMİŞTİ
Özkök, Cumhuriyet gazetesinde, kendisiyle ilgili 18 yıl yurtdışında kaldığına ilişkin çıkan haber nedeniyle Genelkurmay 2. Başkanı veya İletişim Daire Başkanı ile Mustafa Balbay ’a haber gönderdiğini ifade ederek, “‘Yazılarını yazarken kullanılıyor olmasın, kendini kullandırmasın’ dedim” dedi. Savcı Haşıloğlu’nun, “ Tuncay Özkan ve Kemal Yavuz döneminde televizyon programında sizinle ve komutanlığınızla ilgili yıpratıcı yayınlar yapıldı mı?” sorusuna Özkök, “Evet aleyhime ve haksız yayınlar oldu. Bana haksız ithamlarda bulunmuştur. Hatta televizyonda bana salak demiştir ( Tuncay Özkan ). ‘Ağzından kaçmıştır’ diye nitelendirdim” diye konuştu. Bunun üzerine Tuncay Özkan söz alarak bir Genelkurmay Başkanı ’na böyle bir söz söylemeyeceğini, bu konuda yargılandığını ve beraat ettiğini anlattı. Özkan, programa ilişkin kaseti deşifre eden subayların yanlış yazdığını kaydetti. 

SİYASİ BASKI İSTENDİ
Duruşmada Özkök, 1 Mart Irak tezkesiyle ilgili dö önemli bir açıklama yaptı. Hâkim Sedat Sami Haşıloğlu’nun “1 Mart tezkeresi öncesinde tavrınızın nötr olduğunu, siyasilerin kararı olduğunu söylediniz. Basında hükümete baskı yapmanızın istendiği yazıldı” sözleri üzerine Özkök, bunun doğru olduğunu belirterek, “Dönemin ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz benim baskı yapmamı istemiştir. Ben baskı yapmadım. Ben düşüncelerimi arz ettim. ‘Tezkere geçsin - geçmesin diye’ baskı yaparak siyasi kararı etkileme yoluna gitmedim” diye konuştu. 

ÇİÇEK’TEN TEPKİ
Özkök’ün tanık olarak dinlenildiği duruşmada Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tutuklu sanık Dursun Çiçek’in kızı ve aynı zamanda avukatı olan İrem Çiçek’in bazı sorularına ‘yorum olduğu’ gerekçesiyle izin vermedi. Buna sinirlenen ve “Kağıt parçası yüzünden 3,5 yıldır yatıyorum” diye bağıran Dursun Çiçek duruşma salonundan çıkarıldı.Duruşma başlamadan önce salona gelen tutuklu sanık eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ , izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Başbuğ’da izleyicilerin bulunduğu bölüme gelerek, herkesi selamladı.

‘ÖZKÖK’ÜN İFADESİYLE DAVA ÇÖKTÜ’
NTV televizyonunda Hilmi Özkök’ün ifade vermesini, Başbuğ’un sanık olmasını yorumlayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Sağlıklı çalışan bir demokraside devletin bütün sırlarına vakıf birisi terör örgütü lideri olarak tutuklanıyorsa orada bir sorun var demektir. (Özkök’ün verdiği) İfade sonrası dava çökmüştür. Niçin tutuklu kaldıklarının anlamsızlığı ortaya çıktı. Keşke daha önce çağrılsaydı. Yargılanan tüm sanıkların da duruşmalara katılmasının anlamı yoktur. Yargıçlar ‘biz size hapis vereceğiz’ diyor. Orada artık yeni bir edebiyat oluştu: Silivri Edebiyatı.” ( RADİKAL -DHA)



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209