MHP'ye saldırılar devam ederse...

MHP'nin seçim bürosuna yapılan saldırının ardından gazeteci yazar Avni Özgürel, Abdurrahman Dilipak ve Emin Pazarcı bu saldırının ne anlama geldiğini analiz etti.

MHP'ye saldırılar devam ederse...

MHP Esenyurt ilçe seçim koordinasyon merkezine yönelik yapılan saldırı sonucu Cengiz Akyıldız hayatını kaybetti 5 kişi de yaralandı. Saldırının ardından siyasi partilerden taziye mesajları yayınlanırken menfur saldırı da sert dille kınandı.

MHP'ye yönelik yapılan saldırıyı analiz eden gazeteci Avni Özgürel, büyük tehlikeye dikkat çekti. Saldırıların devam etmesi durumunda MHP'nin tabanının ayaklanabileceğini söyleyen Özgürel, 'MHP bu tuzağa düşmedi ancak saldırılar devam ederse zor durumda kalabilir. Bu tür olaylar tamamen seçime yönelik' dedi.
BÜYÜK TEHLİKEYE DİKKAT!
MHP'ye saldırının amacı nedir? MHP'nin tabanı sokağa dökülür mü?
Türkiye'de yaşanan onca tecrübe bize provokasyonların mümkün olabildiğini gösterdi. Dünkü saldırı benzer nitelikte olay olduğunu düşünüyorum. Yıllardan beri Bahçeli, başkan seçildiğinden beri Ülkücü gençleri sokak çatışmalarından uzak durmaya teşvik etti. Bu konuda başarılı da oldular. Birileri MHP'nin bu itidalli tavrının hoşuna gitmediği anlaşılıyor. Kışkırtmak için bir takım girişimlerde bulunduğu anlaşılıyor. Söz konusu saldırı ve 1 kişinin hayatını kaybetmesi Türkiye'de silahın hala siyaset anlamında bir takım şeyleri elde edebilmek için güç olarak görülmektedir.

MHP'nin tabanının sokağa dökülmesi, hemen öyle bir olayla olmaz. Zaten bu olayın hemen akabinde MHP bütün organları ile bu noktada hem gerek kınamaları yaptılar hem kendi teşkilatına itidal çağrısı yaptılar. Dolayısıyla MHP'nin böyle bir kışkırtmaya böyle bir tuzağa düşmeyeceğini söyleyebiliriz. Tabi bununda bir sınırı var. Bu saldırılar devam ederse Ülkü gençliği sukunet içinde tutmak istese bile MHP açısından zor olabilir. Bunu herkesten fazla İçişleri Bakanlığı'nın göz önüne alarak durum değerlendirmesi yaparak faillerinin yakalanması sağlaması gerekir.

Olayın arkasında illegal örgütler mi var?

Bu olayı illegal örgütler de yapmış olabilir ancak Bahçeli'nin sözlerindeki suçlamaları da biliyorum. PKK'nın da DHKP-C'nin de diğer örgütlerin de hepsi taşeron örgütlerdir şu saatten sonra. Bunların hangi flamayı taşıdıkları, hangi etiketleri taşıdıkları çok fazla önemli değil. Netice itibari ile bu Türkiye'nin istikrarına, Türkiye'deki huzura dönük olarak onu hedefleyen bir olaydır. Bu tür saldırıların önü bir an önce kesilmelidir.
Bu saldırı seçime yönelik bir saldırı mı?
Bu saldırı seçimlere yönelik bir olay. Şu ana kadar yolsuzluk iddiaları ile ortalık ayağa kaldırılırdı. TIR'lar savcılık girişimleri ile ortalık ayağa kaldırıldı. Yetmedi, bir de işin içine terör eklenirse Türkiye'ye daha da kaosa düşer. Bu açıdan sağduyulu olmak gerekir.
Olayla ilgili görüşlerini aldığımız Akşam Gazetesi yazarı Emin Pazarcı, 'Bu saldırılar eğer devam ederse Türkiye'ye karşı oynanan bir oyundur' dedi.

MHP'YE SALDIRI NE ANLAMA GELİYOR?
MHP seçim bürosuna yönelik yapılan saldırı kimin işi? Arkasında PKK mı DHKP-C mi yoksa münferit bir olay mı? Bu saldırılar ne anlama geliyor?

Olayın kim ya da kimler tarafından yaptığını şu anda bilmiyoruz. Ancak bu olay münferit de olabilir, devamı da gelebilir. Eğer bu olayların arkası gelir ve saldırılar devam ederse o zaman bu saldırılar Türkiye'ye karşı oynanan bir oyundur. Yok münferit bir olaysa üzerinde durulmaması gereken bir durumdur. Ancak gelen bazı bilgilere göre BDP'lilerin saldırdığı iddia ediliyor. Biliyorsunuz ki BDP, PKK'nın siyasi uzantısı. BDP bir türlü siyaseti öğrenemedi. Sokak eylemleri, saldırılar, protestolar ile sürekli gündeme geliyor.
Bu saldırıyı DHKP-C yaptıysa saldırıları kesinlikle provokasyon diyebiliriz. Önümüzdeki günlerde bunu net bir şekilde görebileceğiz. Zorlu bir süreçten geçiyoruz.

MHP TABANI SOKAĞA DÖKÜLÜR MÜ?
Bu saldırılar MHP tabanını yeniden sokağa dökmeye yönelik bir hareket olabilir mi?
Olabilir ancak Bahçeli varken bu mümkün değil. Zaten yaptığı açıklamadan da bunu anlayabilirsiniz. Böyle bir olayla da MHP tabanı sokağa dökülmez. Olayların devamını görmek lazım.

Seçimlere yönelik bir saldırı mı?
Bunu önümüzdeki süreçte göreceğiz. Eğer saldırılar devam ederse Türkiye üzerinde oynanan büyük bir oyun olabilir.

ZAMANLAMA DİKAKT ÇEKİCİ!
Gazeteci Abdurrahman Dilipak, MHP'ye yönelik yapılan saldırı hakkında zamanlamın dikkat çekici olduğunu vurguladı.
Saldırı hakkında ne düşüyorsunuz? MHP'ye yönelik bu saldırılar illegal örgütlerin işi mi yoksa kişisel bir olay mı?

Bilgi sahibi olmadan kanaat sahibi olmak doğru değil. Bu gibi dönemlerde insanlar daha evhamlı, karamsar ve olumsuz bakıyor. Bu sıradan bir olay da olabilir, daha büyük bir senaryonun bir parçası mı. Ölen ve yakınları için ise birilerinin niyeti gerçeği değiştirmiyor. Sonuçta bir insan öldü!
Bu saldırının devamı gelir mi? Gelirse sizce neler yaşanabilir.

Yaygın bir kanaat, gelişmelerden kaygılı. Derin devlet+Paralel devlet gözünü karartabilir. Gelişmeleri izlemek ve paniğe kapılmamak, haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun, mazlumdan yana, zalime karşı olmak gerek. Birileri aynı ülkenin çocuklarının kanları ve gözyaşları üzerine kendilerine iktidar ve servet üretmek isteyebilir. Türk-Kürt, Alevi-Sünni, Sağcı-Solcu, dini, mezhebi, etnik, ideolojik, politik ve vicdani kanaat farklılıkları birileri için kavga sebebi haline getirilebilir...
Bu olaylar MHP tabanını yeniden sokağa dökebilir mi? Bu yönde bir hareket mi?
Eğer iş örgütlü bir hareketse, bir sonraki maksad bu olabilir. Ama genelde toplum bu tür komplolara karşı tecrübe sahibi. Failler bulunmalı ve cezalandırılmalı, istihbarat profesyonel infaz timlerini takibe almalı.

Saldırının zamanlaması açısından baktığımızda bu olay seçimlere yönelik bir saldırı mı?
Zamanlama ilginç, dikkat çekici, hedef saldırganın aidiyeti, riskli bir durum sözkonusu. Bir gazeteci hayatını kaybetti, yaralılar var, hedef seçilerek mi, yoksa kalabalığın üzerine rastgele mi açıldı. Küçük bir grub gelmiş, silah kullanan kimdi! Bu işin kısa sürede aydınlatılması gerek.

MHP'DEN SERT TEPKİ
Bahçeli yaptığı yazılı açıklamasına, "Partimize ve dava arkadaşlarımıza yapılan saldırı demokrasiyi ve kardeşliği ve Türk siyasetini hedef almıştır. Kardeş kavgası tutmayacaktır" dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, yaptığı yazılı açıklamada "Esenler seçim bürosuna bugün gerçekleştirilen silahlı saldırının, her bakımdan fevkalade tehlikeli gelişmelerin habercisi niteliğinde" dedi.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2014, 18:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209