Köln’de Erdoğan’a hem protesto hem destek

Başbakan Tayyip Erdoğan dün AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UEDT) 10. yıl kutlamasına katılmak üzere Almanya’nın Köln şehrindeydi.

Köln’de Erdoğan’a hem protesto hem destek
 Cumhurbaşkanı seçimleri için destek amaçlı olarak yorumlanan ziyaret, gurbetçileri ikiye böldü. Erdoğan için hem destek hem de protesto gösterileri düzenlendi. Ren Nehri’nin ikiye ayırdığı şehirde, nehrin bir tarafında büyük bir protesto yürüyüşü olurken diğer tarafında da Erdoğan için sevgi gösterileri vardı. Erdoğan’ın konuşma yaptığı 18 bin kapasiteli Lanxess Arena hıncahınç doldu. Arena’ya gelen vatandaşlar Türkiye ve AKP bayraklarıyla süslenmiş arabalarıyla uzun konvoylar oluşturdu. “Osmanlı’dan bize kalan, Recep Tayyip Erdoğan” ve “Köln’e hoş geldin son Osmanlı padişahı Recep Tayyip Erdoğan” gibi pankartlar açıldı.

Köln’deki Ebertplatz’ta toplanan Erdoğan karşıtları ise aleyhte protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF)  tarafından organize edilen protesto mitingine Almanya ile Avrupa’nın pek çok ülkesinden katılım oldu. Eyleme Soma maden felaketi ile son günlerde Okmeydanı’nda yaşanan ölümler damga vurdu. ‘Katil Tayyip’, ‘Hırsız Tayyip’, ‘Diktatör Tayyip’ sloganları atıldı. Erdoğan, istifaya davet edildi. Madenci kaskı ve yüzlerine kömür karası süren eylemciler dikkat çekti. Yürüyüşe, Avrupa Alevi Dernekleri Konfederasyonu öncülüğünde çeşitli Alevi kuruluşları, solcu ve etnik azınlık mensubu dernekler, Alman siyasi partiler ile terör örgütü PKK sempatizanları katıldı. AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, Türkiye’deki gelişmelerden kaygılı olduklarını, Erdoğan’ın Türkiye’deki gerilimi Almanya’ya taşımasını da yanlış bulduklarını ifade etti. Organizatörler, mitinge 60 bin kişinin katıldığını iddia ederken Alman polisi ise katılım sayısını 45 bin olarak verdi.

Eylemde Türkiye’deki Twitter yasağından Gezi olaylarına kadar gündemdeki birçok konu protesto edildi. ‘Faşizme karşı omuz omuza’, ‘Biji serok Apo’ ve ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganları yan yanaydı. Bazı göstericiler Suriye bayrakları ve Beşşar Esed posterleri açtı. Başta Çarşı olmak üzere taraftar grupları formalarıyla protestocular arasında yerini aldı. Berkin Elvan ve Ali İsmail Korkmaz’ın resimleri elden ele dolaştı. Okmeydanı’nda polis kurşunuyla öldüğü iddia edilen Uğur Kurt için pankartlar açıldı.

ARENA’YA GİRECEKLER  CAMİLERDE BELİRLENDİ

Aynı saatlerde nehrin diğer tarafında  mitingin yapılacağı Köln Lanxess Arena etrafında da AK Partili gurbetçiler  Erdoğan’a sevinç gösterileri yaptı. Alınan bilgilere göre salonda Erdoğan’ın protesto edilmesini önlemek amacıyla sıkı tedbirler alındı. Bunlardan biri de camilerden destek alınmasıydı. UEDT’nin kendi listesinin haricinde cami cemaatini tanıyan din görevlilerinden, salona girecek kişiler için isim istendiği kaydedildi. Tek tek üzerinde durularak geniş bir liste hazırlandığı öğrenildi.

Günlerdir muhtemel provokasyonlara karşı hazırlık içerisinde olan Alman polisi ise dün teyakkuzdaydı. Lanxess-Arena’da Başbakan’ın güvenliğini 300 özel güvenlik görevlisiyle sağlayan Alman emniyeti Köln’de gün boyu güvenliğin sağlanması için 6 bin polis görevlendirdi.

Schulz’tan Erdoğan’a eleştiri

Avrupa Parlamentosu seçimleri için Avrupa Komisyonu Başkanlığı’na aday olan Sosyal Demokrat Partili (SPD) grup başkanı Martin Schulz da Erdoğan’ın Köln ziyaretini eleştirdi. Dün Frankfurt’ta yapılan bir seçim mitinginde konuşan Schulz, “Kanımca, Erdoğan, Türkiye’deki sorunlardan buraya kaçıyor.” dedi. Alman Bild gazetesi de dün Erdoğan’a Türkçe ve Almanca ‘açık mektup’ yayımlayarak, “Biz size hoşgeldin demiyoruz, istenmiyorsunuz.” diye yazdı.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2014, 15:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209