Bozdağ'dan Ofer'le ilgili iddialara cevap

Başbakan Yardımcısı Bozdağ 'Ofer'le alakalı konular siyasi polemik konusu. Geçmişte parlamentoda bu çok yapıldı, çok söylendi." dedi.

Bozdağ'dan  Ofer'le ilgili iddialara cevap

Başbakan Yardımcı Bekir Bozdağ, TÜPRAŞ özelleştirmesinde, ölen İsrailli işadamı Sami Ofer ile ilgili iddiaların daha önce siyasi polemik konusu yapıldığını belirterek, ''Bütün iftiralara cevap verme zorunluğumuz yok, bu da onlardan bir tanesi'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, bazı üst kurul başkanlarının görev sürelerini de düzenleyen yasa teklifinin görüşmeleri sırasında, devir işlemi gerçekleşmiş özelleştirmelerin yargı kararıyla iptali hususunda, Bakanlar Kurulu'na yetki veren önergeyi savunan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ''Özelleştirmeler yapıldıktan sonra mahkemelerin verdiği iptal kararlarıyla birlikte telafisi mümkün olmayan gelişmeler yaşanıyor. Hatta üzerinden 3-5 yıl geçmiş, bu gibi durumlarda mahkeme kararının yerine getirilmesi imkansız hale geliyor. Mesela hukuki olarak üçüncü kişiye devredildikten sonra, bu kişiler yargıya gidiyor ve üçüncü kişiyi koruyor mahkeme. İptal kararının yerine getirilmesi fiilen ve hukuken mümkün değil'' diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Canikli'nin kabul edilen önergeyle ilgili sözlerini eleştirerek, şunları kaydetti:

''Sayın Canikli, burada önceki hükümetler döneminde Bakanlar Kurulu kararı çıkartıldığını söylüyor. Olabilir, ama Bakanlar Kurulu kararı idari yargı denetimine açık kararlardır. Çünkü ortada bir yasa yok. Ama şimdi ortada bir yasa var. Yargıya açık bir Bakanlar Kurulu kararı da kullanılmaksızın sorunu bir yasa ile çözmeyi doğru bulmuyorum.''

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise ''Aslında bu, yargı kararıyla verilen iptal kararları uygulanmaz demekle eş değerdir. Burada kamu zararı da var. Vicdanınız kabul ediyor mu? Böyle bir düzenlemeye gidilmesi anayasaya aykırılık içermektedir'' şeklinde konuştu.

-Bozdağ soruları cevaplandırdı-

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76'sının satışıyla ilgili muhalefet milletvekillerinin sorusu üzerine, ''Burada bir mahkeme kararı var. Tabi satılmış, 400 milyon TL alınmış ama bununla ilgili para iade edilip tekrar hisse devri, geri alınması gibi birtakım işlemler yapılmadığı için burada oluşan bir zarar yok'' dedi.

Söz konusu özelleştirmeyle ilgili suç duyuruları yapıldığını anımsatan Bozdağ, bu özelleştirmeyle ilgili bürokratların tamamı hakkında ceza soruşturması yapıldığını ve tümünün beraat ettiğini söyledi.

Bozdağ, TÜPRAŞ özelleştirmesi ve Sami Ofer konusunda sorulan sorulara da ''Ofer'le alakalı konular da siyasi polemik konusu. Geçmişte parlamentoda bu çok yapıldı, çok söylendi. Bütün iftiralara cevap verme zorunluğumuz yok, bu da onlardan bir tanesi'' diye karşılık verdi.

Bozdağ ayrıca, devir işlemi gerçekleşmiş özelleştirmelerin yargı kararıyla iptali hususunda Bakanlar Kurulu'na yetki veren önergeyle ilgili olarak ise AK Parti hükümetlerinden önce de Bakanlar Kurulu marifetiyle bu yönde kararlar verildiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Bu uygulanmış, ama yasal dayanağı da olmadan uygulanmış. Hasılı bu konuda ihtiyaç ve zaruret ortaya çıktığında değişik dönemlerde Bakanlar Kurulu birbirinden farklı hükümetler döneminde birden fazla onlarca karar var. Buradaki sıkıntı izah da edildi. Esasında mahkeme kararlarının gecikmesiyle ilgili bir sorun var. Kaldı ki Bakanlar Kurulu'nun vereceği karar da bir idari tasarruf olduğu için yargının denetimine tabidir. Yoksa burada mahkeme kararlarını uygulamamak için yapılmış bir düzenleme kesinlikle değildir. Bu düzenleme sadece uygulama imkanı kalmayan mahkeme kararını hayata geçirmek, onun için uygulama alanı bulmak için yapılan bir düzenlemedir''

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209