Japonya Hükümeti Devlet Bakanı Sayın Masaji MATSUYAMA'nın Türkiye ziyareti

Japonya Hükümeti Devlet Bakanı Masaji MATSUYAMA ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Numan KURTULMUŞ’un Gerçekleştirdiği İkili Görüşme ve "Japonya Festivali" Açılışı Hakkında

Japonya Hükümeti Devlet Bakanı Sayın Masaji MATSUYAMA'nın Türkiye ziyareti
 Japonya Hükümeti Devlet Bakanı Masaji MATSUYAMA 10 Şubat 2018 günü Ankara’yı ziyaret ederek Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Numan KURTULMUŞ ile Ankara Palas’ta bir araya gelmiştir. İki Bakan Japonya’nın “Cool Japan” adlı tanıtım stratejileri ile her iki ülkenin ilgi çekici yönlerini içeren kültürel ve turistik tanıtımlar hakkında görüş alış verişinde bulunmuş, bundan sonra bu alanlarda işbirliği yapılmasında mutabık kalmışlardır.

■ Daha sonra iki bakan Türk-Japon Vakfı Kültür Merkezi’ni ziyaret ederek, bugünden itibaren Mart ayının sonuna kadar Japonya Büyükelçiliği tarafından gerçekleştirilecek bir dizi kültürel faaliyet olan “Japonya Festivali”nin açılış törenine katılmışlardır.

■ Öncesinde Japon Bakan MATSUYAMA, Japonya Büyükelçiliği resmi ikametgahında televizyon dizileri, sinema filmleri, manga, animasyon ve turizm alanındaki ilgililer ve iş dünyası temsilcileri ile bir araya gelmiş, “Cool Japan” adlı tanıtım stratejilerinin Türkiye ayağı ile ilgili son derece yararlı görüş alış verişinde bulunmuştur.






1. Bakanlar arası görüşmenin özeti
(1) Japon Bakan MATSUYAMA tarafından 2015 yılında gösterime giren Japonya-Türkiye ortak yapımı “Ertuğrul 1890” filminin, kültürel anlamda iki ülkenin karşılıklı olarak yumuşak güç oluşturduğu son derece iyi bir örnek olduğuna değinilmiştir. Bakan MATSUYAMA, sinema filmi ve televizyon yayıncılığı gibi sektörlerdeki işbirliğinin artırılmasına ve bu vesile ile iki ülke ilişkilerinin daha da güçlendirilmesine yönelik temennilerini dile getirmiştir.

(2) Kültür ve Turizm Bakanı KURTULMUŞ, Ertuğrul Fırkateyni Faciası ile başlayan iki ülke dostluk ve işbirliği ilişkilerine değinmiştir. KURTULMUŞ ayrıca, altyapı, ekonomi, arkeoloji ve kültür gibi alanlarda Japonya’nın Türkiye’ye sağladığı katkılardan bahsetmiştir. Öte yandan KURTULMUŞ, Türkiye’nin tanıtımının Japonya’da daha aktif bir şekilde yapılarak Japon turist sayısında büyük bir artış sağlanmasının beklendiğini ifade etmiştir. KURTULMUŞ, Japonya’da “Türk Kültür Haftası” etkinliklerini düzenlemek istediklerini de sözlerine eklemiştir.

(3) Bakan MATSUYAMA, “Türk Kültür Haftası” etkinliklerinin düzenlenmesinden büyük memnuniyet duyacağını belirtmiştir. Kültür ve Turizm Bakanı KURTULMUŞ’un Japonya’ya gittiğinde, 2025 EXPO’suna adaylığı açıklanan Osaka Şehri ve Kansai Bölgelerini de ziyaret ederek, buraların kültürel ögeleri ile cazibesini bizzat tecrübe etmelerini dilediğini dile getirmiştir.

2. Türkiye’de “Japonya Festivali”nin Açılış Töreni
(1) Japonya Büyükelçiliği tarafından tertip edilen “Japonya Festivali”nin açılış töreni Türk-Japon Vakfı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir. Japonya Devlet Bakanı MATSUYAMA ile Kültür ve Turizm Bakanı KURTULMUŞ’un katılımıyla gerçekleştirilen törene, Japon Kültürüne ilgi duyan 300’den fazla kişi katılmıştır. Tören son derece başarılı geçmiştir.

(2) Bu yıldan itibaren “Japonya Festivali” adı altında Japon film festivali, müzik konserleri, gençlik kültür festivali, Japonca konuşma yarışması gibi çok çeşitli kültürel faaliyetler gerçekleştirilerek Japonya’nın etkili tanıtımı yapılacaktır.

(3) “Japonya Festivali 2018” programı için aşağıdaki linki inceleyiniz.
 //www.tr.emb-japan.go.jp/itpr_ja/00_000247.html
 
3. “Cool Japan” adlı tanıtım stratejileri hakkında ilgililer ile görüşme
(1) Türkiye 80 milyonluk nüfusa ve kişi başı yaklaşık 10.000 dolarlık gayri safi yurt içi hasılaya sahip bir pazardır. Ayrıca, Türkiye Japonya’nın dostudur ve Türkiye’de Japon Kültürünün kolaylıkla alımlanabileceği düşünülmektedir. Bu özellikleri ile Türkiye, Japonya’nın “Cool Japan” adlı tanıtım stratejileri açısından son derece gelecek vaad eden bir ülke konumundadır. Dünya dizi ihracatında Türkiye’nin ikinci sırada yer alması ve Japon dizilerinden uyarlanan Türk dizilerinin onlarca ülkenin televizyonlarında yayınlanması, bu alanda üçüncü ülkelerdeki işbirliğinin artırılmasına yönelik beklentileri beraberinde getirmektedir.

(2) Japon ve Türk ilgililerden, iş dünyası temsilcilerinden ve JETRO ve JNTO gibi Japon Hükümeti kurumlarından Türkiye’ye yönelik “Cool Japan” adlı tanıtım stratejileri ile bağlantılı çok sayıda fikir ve görüş alınmıştır. Görüşmede genç, dinamik ve Japonya dostu Türkiye’deki potansiyel ele alınmıştır. Japon TV dizilerinden uyarlanarak hazırlanacak yapımların üçüncü ülkelere tanıtılması ve Türkiye’de Japonya’nın popüler kültürünün yaygınlaştırılması üzerine değerlendirmeler yapılmıştır. Diğer taraftan, Türk turistlerin Japonya’yı ziyaret etmeleri yönündeki tanıtım faaliyetlerinin gerekliliği konusu da görüşmede gündeme gelmiştir

Haber .Sezgin İvgin
Kaynak. 
Japonya Büyükelçiliği, Türkiye

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2018, 01:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209