İstanbul'da 'Toplu Taşıma Yolu' dönemi başlıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sadece toplu taşıma araçlarının kullanacağı 'Toplu Taşıma Yolu' uygulamasını başlatıyor. Uygulamayla hem toplu taşıma araçlarına olan ilgiyi yükseltmek hem de trafik yoğunluğunu azaltmak amaçlanıyor. Uygulama, Pazartesi günü ilk olarak Millet Caddesi-Topkapı-Aksaray ve Şirinevler-Mahmutbey Yolu'nda hayata geçecek.

İstanbul'da 'Toplu Taşıma Yolu' dönemi başlıyor

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul trafiğini kısmen de olsa rahatlatacak ve toplu taşıma araçlarına olan ilgili artıracak yeni bir uygulamaya imza atıyor. 'Toplu Taşıma Yolu' projesi kapsamında, belirlen güzergahlarda sadece toplu taşıma araçlarının kullanacağı yollar yapılacak. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde bu yollar sadece toplu taşıma araçlarına tahsis edilecek. Normal saatlerde ise diğer araçlar da bu yolları kullanabilecek.

İSTANBUL'DA ULAŞIMA ZAM GELDİ

PİLOT BÖLGELER

Pazartesi günü hayata geçecek proje ilk olarak Millet Caddesi-Topkapı-Aksaray ve Şirinevler-Mahmutbey Yolu'nda denenecek. Uygulamanın vatandaşlarca beğenilmesi durumunda Topkapı-Aksaray–Taksim, Kızıltoprak–Bostancı–Tuzla, Beşiktaş–Maslak, Yenikapı–Başakşehir güzergahları açılacak.

Uygulama trafiğin yoğun olduğu saatlerde yapılacak, bunun dışında diğer araçların kullanımına açık olacak.

Hafta içi sabah 00.07-10.00, akşam 16.00-20.00 saatleri arasında uygulanacak. Uygulama saatleri ve giriş çıkışlara ait düzenlemeler, şeritlerde yatay ve düşey işaretlemeler yapıldı.

"Toplu Taşıma Yolu" 2 mm. yüksekliğinde kompenantlı boya ile veya gereken yerlerde hareketli fiziki engelle ayrıldı.

Toplu ulaşım araçları haricinde yola giren ve parklanma yapan araçlar, EDS kameraları ve Emniyet Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından denetlenecek.

Belirtilen saatler içinde sağ şeritlerde yükleme-boşaltma ve parklanma yapılmayacak.

Şerit başlangıcında, bilgilendirme levhaları ile sürücülere gerekli uyarılar yapılacak, kurallara uymayan sürücüler EDS ile tespit edilerek cezai müeyyide uygulanacak.

Millet Caddesi; Topkapı-Aksaray her iki yöndeki sağ şerit İETT ve Özel Halk Otobüslerine tahsis edildi.

Şirinevler-Mahmutbey yolu da sadece İETT, Özel Halk Otobüsleri ve Minibüsler tarafından kullanılacak.

Söz konusu şeritlerde taksiler sadece duraklarda yolcu indirip bindirebilecekler. Otobüs şeridi uygulaması sonucu özel araç yerine toplu taşıma sistemini belirtilen saatlerde günde yaklaşık 17 bin kişinin geçeceği öngörülmektedir.

Araç sahiplerinin toplu taşımayı seçmesinden dolayı yıllık 650.000 litre yakıt tasarrufu ile karbondioksit salınımında 1500 ton azalma olacağı hesaplanıyor.

(CİHAN)

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209