Suriyeden Türkiyeye Sığınmacı tehdidi

Suriye’de iç karışıklık devam ediyor. Tam bir iç savaşın yaşandığı Suriye’den sınır şehrimiz Gaziantep’e, Urfa ve Antakya'ya her gün kaçak yollarla binlerce insanın geldiği, Gelenlerin mülteci kamplarından kayıplara karıştığı söyleniyor.

 Suriyeden Türkiyeye Sığınmacı tehdidi
CHP İl Başkanı Mehmet Gökdağ ve MHP İl Başkanı Mehmet Yıldırım bir takım açıklamalarda bulundu. Gökdağ, sınırdan kimin girip çıktığının belli olmadığını söylerken, “Sınır güvenliğimiz derhal sağlanmalıdır. Ülkemize kimin girip çıktığını bilmeliyiz” dedi. MHP İl Başkanı Yıldırım ise “Hassas bir süreçteyiz. Herkes açıklamalarına dikkat etmelidir. Sınırda bir güvenlik zafiyetinin olup olmadığını bilmiyorum, ama kara propaganda yapılmamaya dikkat edilmelidir. Sınırdan giriş çıkışlar muhakkak kontrol altında yapılmalıdır” ifadelerinde bulundu.
İZLENEN POLİTİKA YANLIŞ
Türkiye’nin izlediği Suriye politikasının ülkemizi ve Gaziantep’i olumsuz etkilediğini dile getiren Gökdağ, “Ortada hiçbir neden yokken ve de ilişkilerimizin en iyi olduğu bir noktada Suriye’ye karşı izlediğimiz politika son derece yanlıştır. Karşılıklı vizelerin kaldırıldığı, başbakan ve Suriye devlet başkanının karşılıklı kahvaltılar yaptığı bir dönemde ve Gaziantep’in Suriye ile ciddi ekonomik ilişkilerinin olduğu bir dönemde, bize göre hiç de bizi ilgilendirmeyen bir durumdan dolayı, ülkemiz ile Suriye arasında gergin bir ilişki içine girdik. Gerginliğin sonucunda da Suriye’de yaşanan olayların etkisiyle sınırımızda güvenlik denen bir şey kalmamış durumda. Sınırda Suriye’nin bir yetkisi olmadığı gibi Türkiye olarak da sınırda güvenlik önlemi almamış durumdayız. Böyle bir ortam içerisinde Gaziantep’e de kimler nasıl girip çıkıyor bilmiyoruz. İnsanlarımız tedirgin. Ortada dolanan söylentiler var. Suriyelilerin kaldığı kampta 2 bin mültecinin kayıp olduğu söyleniyor, Gaziantep’te çeşitli noktalarda Suriye plakalı araçlar görülüyor. Bunlar kimlerdir, şehrimize nasıl geliyorlar ve şehrimizde ne yapıyorlar, bunları bilmiyoruz” dedi.


GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKEDE
İlk etapta Suriye ile olan ekonomik bağların zedelendiğini, ancak artık işin ekonomik boyutundan çok güvenlik boyutunun insanları daha tedirgin ettiğini kaydeden Gökdağ, “Suriye’ye yatırım yapan işadamlarımızın yatırımları zarar gördü. Valiz ticareti dediğimiz bir ticaret vardı ve bundan ciddi ekonomik getiriler elde ediyorduk. Suriye ile ciddi ticari ilişkilerimiz ve ciddi bir kazancımız söz konusuydu, ama biz bunların hepsinden vazgeçtik. Artık ülkemizin ve ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın güvenliği söz konusudur. Suriye’deki olaylardan olumsuz etkilenen ve mağdur olan vatandaşlara kucak açmamıza karşı çıkmıyoruz, ama bu insanlara yardım edelim derken kendi güvenliğimizi tehlikeye atmamız gerekmektedir. Ülkeye girişler kontrollü olmalıdır.

Suriyelilerin kaldığı kamplara giriş çıkışlar kontrol altında değildir. Ülkemize sığınan insanların dışında Nizip ve Karkamış’ın bazı köylerinden insanların kaçak olarak ülkemize girip çıktığı söyleniyor. Bunun için kesinlikle bir önlem alınmalıdır. Şehrin içinde gezip dolaşan bu yabancı insanların kim olduğunu ve ne yaptıklarını bilmemiz gerekmektedir. Halkımız durumdan son derece tedirgindir. Kentimizde dolaşan ve kendilerinin Suriyeli olduğunu söyleyen vatandaşlar normal fiyatının iki katına ev kiralıyor, ev alıyor. Bu da emlak piyasasını olumsuz yönde etkiliyor. Kaçak yollarla ülkemize giren insanlar ülkemize kaçak gıda maddesi de sokuyor. Bunlar bizim sağlığımızla oynamaktadır, güvenliğimizle oynamaktadır. Ülkemize kaçak yollarla giren insanlar casus mudur, provokatör müdür, terör müdür? Bunların hepsi olabilir ve insanlarımızın bu tür kaygıları vardır. Devletimiz derhal üzerine düşen görevi yerine getirmeli ve sınır güvenliğimizi sağlamalıdır” şeklinde konuştu.
BÜYÜK BİR İDDİA
Suriyelilerin Gaziantep’te yapılan işlemlerle Türk vatandaşı yapıldığına dair duyumlar aldığını aktaran Gökdağ, “Tüm bu konular kadar önemli bir başka konu hakkında bir duyum aldım ve bunu araştıracağım. Bazı Suriyelilere Türk vatandaşlığı hakkı tanınıp bunların şehrimizde ev aldıkları söyleniyor. Ben bu konuda birtakım duyumlar aldım ve bu konuyu araştıracağım. Bir ülkenin vatandaşlığına girebilmek bu kadar kolay olmamalıdır. Biz mağdur olan insana mutlaka sahip çıkmalıyız ama bu insanların bizim iç huzurumuzu bozacak tavizler veremeyiz. Bu durumlara derhal el atılmalıdır” ifadelerinde bulundu.
YILDIRIM: HERKES AÇIKLAMALARINA DİKKAT ETMELİDİR
MHP il Başkanı Yıldırım ise herkesin açıklamalarına dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bizler tarih boyunca bu topraklarda Araplarla iç içe ve komşu olarak yaşamış bir milletiz. Arapların Türk milletiyle hiçbir sorunu yoktu ve hâlâ da yok. Suriyeli vatandaşlar ülkelerindeki karışıklıklardan önce şehrimize gelip alışveriş yapıyorlardı ve ekonomik ilişkilerimiz böylelikle her geçen gün daha da gelişiyordu. Türkiye’nin aslında Suriye ile de bir sorunu yok ama anladığımız kadarıyla Suriye’deki rejimle bir sorunu vardır. Suriye’de karışıklık yaşandığından bu yana Suriye’de mağduriyet yaşayan vatandaşların ülkemize sığınmasına müsaade ettik ve etmeliyiz de, ancak sınırlarımızda giriş ve çıkışları kontrollü bir şekilde yapmalıyız. Ama bu dönem öyle hassas bir noktadır ki, yetkililer açıklamalarında çok dikkatli olmalıdır. Çünkü toplum içerisinde kara propagandaya sebebiyet vermemek lazım. Yani eline mikrofonu alan kişinin sınırda güvenlik zafiyeti var denmesi son derece yanlıştır. Sınırda bir kaçakçılık ya da kontrolsüz giriş çıkış varsa bunun önlenmesi gerekmektedir” diye konuştu.
GİRİŞ ÇIKIŞLAR KONTROLLÜ OLMALIDIR
“Suriyeli zenginlerin hepsi Mersin civarında yüksek ücretli evleri almışlar ve oraya bir hareketlilik getirmişler” diyen Yıldırım, “Orada kimse bunlar burada ne geziyor demiyor ve durumdan son derece memnunlar. Yani işimize geldiği gibi konuşmamak ve olayla soğukkanlı yaklaşmak gerekir. Gaziantep’in Suriye ile eskilerden gelen bir bağı vardır ve büyük bir sınırımız vardır. Doğal olarak Gaziantep’e giriş çıkışlar olacaktır ama bu giriş çıkışlar kontrol altında yapılmalıdır” dedi. MAHMUT ÖZKILIÇ (ÖZEL HABER)

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209