Zeybekci:Şuandaki anlayışla 2023 hedeflerine ulaşmada zorlanma ihtimali var

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin şu andaki yapısıyla 2023 hedefine ulaşmada zorlanma ihtimalinin son derece yüksek olduğuna vurgu yaptı.

Zeybekci:Şuandaki anlayışla 2023 hedeflerine ulaşmada zorlanma ihtimali var
 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin işbirliğiyle düzenlenen, “Türkiye İnovasyon Haftası’ etkinlikleri Gaziantep’te başladı. Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile iş ve akademi dünyasından çok sayıda kişi katıldı. 2023 hedeflerinden bahseden Bakan Zeybekçi, “Dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmayı hedeflemiş Türkiye, Avrupa'nın şuanda 6. büyük ekonomisiyiz. İlk 3'ten biri olmayı hedeflemiş Türkiye, şuandaki yapısıyla, teknolojisiyle, sanayi, bilim, ihracat, şuandaki bu anlayışla 2023 hedeflerine ulaşmada zorlanması ihtimali son derece yüksektir.” dedi.
Türkiye'yi birkaç ülkeyle kıyaslayan Zeybekci, Kore'nin bundan 15 sene önce Türkiye ile aynı seviyede olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Bugün Kore'nin ortalama eğitim süresi 11.8 yıl, Türkiye'nin geçen sene 6,7'ydi, bu sene 7,4 yıl. Kore'nin milli geliri 30 milyar doların üzerinde. Türkiye'nin milli geliri 10 bin 800 dolar. Norveç'in eğitim süresi 12,4 yıl, milli geliri 60 bin dolar. Türkiye'nin 2009 toplam ihracatını kilograma böldüğünüzde 1,19 dolar kilogramdı. Ağustos ihracatı itibariyle 1.64 kilogram dolar. İyi yönde artış var ama aynı şekilde Kore'nin ihracatını kilograma böldüğümüzde 3 doların üzerinde. Almanya ise 4 dolara yakın."

Türkiye'nin ar-ge payının artırılması gerektiğine dikkat çeken Zeybekçi, dinlenmeden, ara vermeden ar-ge payının artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Anadolu'da başlayan inovasyon ateşinin ilkini İzmir'de, ikincisi Ankara'da üçüncüsü de Gaziantep'te yaktıklarını belirtti. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ise Gaziantep’in tekstil, halı ve tarımsal ürünler başta olmak üzere pek çok sektörde kaliteli üretim yaparak bunları dünyanın her bölgesine satabilen bir kent haline dönüştüğünü söyledi.

Konuşmaların ardından 'GAİB 5. Halı Desen Tasarım Yarışması'nda dereceye giren tasarımcılar ödülleri verildi. Tasarım ödüllerinin verilmesinin ardından moderatörlüğünü Vahap Munyar'ın yaptığı iş dünyası paneline, Akfen Holding ve TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Türkmedya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ve SANKO Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu katıldı.

SANCAK: HAYATIMDA ALDIĞIM EN BÜYÜK RİSK BMC'Yİ ALMAK OLDU

Panele katılan işadamlarına hayatınızda aldığınız en büyük risk nedir şeklinde gelen soruya Ethem Sancak, “Bir kere BMC'yi aldık daha sonucunu alamadık. Büyük bir risk. İnsanın hayatında aldığı riskler vardır. Gençliğimde devrim yapma riski aldım, az kalsın ölüyordum. İş dünyasında da bir sürü risk aldık. Çoğundan iyi sonuçlar aldık ki buradayız.” cevabını verdi.

(Cihan)

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2014, 01:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209