Türkiye-Mısır ro-ro seferleri başladı

Mersin Limanı'nda Türkiye ile Mısır arasında ilk ro-ro seferi törenle başladı. Ekonomi Bakanı Çağlayan Türkiye'nin dünyaya bir destan yazdığını söyledi.

Türkiye-Mısır ro-ro seferleri başladı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Dünyanın birçok ülkesinde siyasi ve ekonomik kriz yaşanırken bugün Türkiye siyasi ve ekonomik istikrarıyla adeta dünyaya bir destan yazıyor'' dedi.

Çağlayan, Mersin Limanı'nda Türkiye ve Mısır arasında ilk ro-ro seferinin başlangıç töreninde, Türkiye'nin kriz kelimesini kullanmamak üzere çöpe attığını belirtti.

Bakan Çağlayan, dünyada yaşanan krizden Türkiye'nin en az düzeyde etkilendiğini vurgulayarak, ''Dünyanın birçok ülkesinde ciddi manada siyasi ve ekonomik kriz yaşanırken, bugün Türkiye siyasi ve ekonomik istikrarıyla, dünyaya bir destan yazıyor. AB'yi bir Hristiyan kulübü haline getirenler, 17 yıldır Gümrük Birliği anlaşmasını başarıyla yapmış Türkiye'nin işadamlarına vize işkencesi uyguluyor'' diye konuştu.

Geçmişte Türkiye'ye hasta diyenlerin bugün oksijen çadırında olduğunu söyleyen Çağlayan, ''Allah onlara şifa verin. Ekonomik krizleriyle övünecek değiliz. Bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını istiyoruz'' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin 2011 yılında dünyanın ikinci büyüyen ülkesi olduğuna dikkati çeken Çağlayan, ihracatının dörtte birini yaptığı Ortadoğu ülkelerinde, Arap Baharı ile yaşanan siyasi krize rağmen cumhuriyet tarihinin en büyük ihracat performansını elde ettiğini söyledi.

Çağlayan, daha gidilecek çok yolun bulunduğunu anlatarak şöyle konuştu:

''Biz ülkemizi 2023 yılına hazırlıyoruz. Kişi başı geliri 25 bin doları geçen bir Türkiye'yi strateji haritamıza aldık. Bundan 10 yıl önce 10 dakika sonrasını göremediğimiz ortamda, Türkiye 12 yıl sonrasını programlıyor. Neden 2023? Cumhuriyet'in 100. yılında bu ülkeyi yokluktan yaratan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına bu ülkeye sahip olduğumuzu göstermek için. Bizim görevimiz Türk özel sektörüne yolu açmak, en iyi şekilde rekabet edeceği alanları oluşturmak işte bu yüzden bugün buradayız.

Ekonomi bakanının temel görevini yapmak için buradayız. Suriye'deki kardeşlerimiz öldürülmesin diye tavır koyduk ama maalesef Suriye yönetimi Türk özel sektörünün kendi ülkesinden geçişine engel olduğu gibi güvenliğini sağlamıyor. Şimdi ihracatçımızın, nakliyecimizin ürünlerini yerine ulaştırması bizim temel sorumluluğumuz. Irak üzerinden sevkiyatları maalesef yapamadık. Habur Kapısı çok yoğun, bu yükü taşıyamıyor. Alternatif yollar aradık, çünkü hükümet olarak ihracatçımızın ürünlerini ulaştırma mecburiyetimiz var. Bu ro-ro seferleri deniz otobanının yolunu açacak.''

Konuşmasında Mısır Ulaştırma Bakanı'na teşekkür eden Çağlayan, ''Kendisiyle hangi ülkede olursam olayım, gece gündüz görüştük. Bakan, Mısır Bakanlar Kurulu'ndan teklifi geçirdi ve anlaşmamızı yaptık. Şimdi de bu anlaşmanın bir gereği olarak Mersin Limanı'nda bu adımı atıyoruz. Bu seferler ikili ticaretimizi arttırırken, 3-4 gün sonra ihraç ürünlerimiz Suudi Arabistan'da olacak. Biz ihracatçımızı asla yolda bırakmayız'' dedi.

Çağlayan, seferler sayesinde Türkiye ve Mısır'ın komşu sınırı olan iki ülke gibi olacağını belirtti.

Mersin Limanı'nı dünyanın en büyük limanı ve en önemli ticaret merkezi haline getireceklerini belirten Zafer Çağlayan, ''Mersin bugün Dubai, Hong Kong, Singapur limanlarından daha kaliteli alt yapıya sahip olacak. Bunu yapma azim ve kararlılığı içindeyiz. Çünkü Türkiye gelişiyor. Türkiye, 650 milyar dolar mal ve hizmet ithalatı yapan bir ülke olacak'' diye konuştu.

Çağlayan, bugün bu ro-ro seferini yaparken, meseleye sadece ticari proje olarak değil, Türkiye'nin ve Mersin'in stratejik projesi olarak bakılmasının önemine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Bakın dünyada deniz yoluyla ticaretten 400 milyar dolarlık gelir elde ediliyor. Ticaretin yüzde 80'den fazlası deniz yoluyla yapılıyor. Ülkemizin de yüzde 55 seviyesinde olan deniz yolu taşımacılığını daha fazla artırma çabası içindeyiz. Bugün Akdeniz Oyunları için inşa edilen tesisleri gezdik. Gördük ki söylenenler yapılıyor. Mersin'i altını üstüne getireceğiz dedik, yapıyoruz. Mersin'i tanınmayacak kadar iyileştirecek projelerimizi bir bir gerçekleştiriyoruz. Sizlerle birlikte bölgesel Çukurova havaalanının da temelini atacağız. Mersin ve Mersinlilerin hak ettiği her proje yapılacak. Mersin turizm, ticaret, kültür şehri olma vasfına fazlasıyla kavuşacak. Yeni bir teşvik sistemi yaptık. Yurt dışından milyarlarca dolar yabancı yatırım gelecek. Teşvik sistemimizi buna göre hazırladık.''

Bakan Çağlayan, konuşmasının ardından Türkiye-Mısır arasındaki ilk ro-ro seferinin açılışını Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ile yaptı.

Çağlayan, daha sonra ilk seferin yapılacağı gemiyi gezdi ve mürettebatla sohbet etti.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209