Soğuklar fındık üreticilerini uyutmadı

Yurt genelinde etkili olan soğuk hava Karadeniz'deki fındık üreticilerini uyutmadı.

Soğuklar fındık üreticilerini uyutmadı

Ordu Valiliği'nce il genelinde don uyarısında bulunulmasının ardından üreticiler sabaha kadar bahçelerinde saman ve odun yakarak dumanlama yöntemiyle ürünlerini dona karşı korumaya çalıştı.

Bölgede don uyarısının yapılmasının ardından fındık üreticileri de farklı yöntemler deneyerek ürünlerinin zarar görmemesi için ellerinden geleni yapıyor.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, fındık üreticilerinin dona karşı aldığı önlemlerinin yerinde ve doğru olduğunu söyledi.

Fındıklarına sahip çıkan ve kollayan üreticileri tebrik eden Avcı, ''Asıl üretici kesimi işte bu duyarlı üreticilerimizdir. Bu çiftçilerimiz ürünlerini korumak adına bir çok yöntem deniyorlar. Bölgenin tek geçim kaynağı olan ve bizim için milli bir ürün olan fındığı don olaylarına karşı koruyorlar.

Aynı duyarlılığı özellikle orta ve yüksek kesimlerimizdeki üreticilerden de bekliyoruz. Üreticilerimiz pişman olmamaları için fındıklarını korumaya çalışsınlar. Unutmasınlar ki, son pişmanlık kendileri için fayda etmez. Şimdiden önlemlerini alsınlar ve ürün kaybı yaşamasınlar'' diye konuştu.

Merkeze bağlı Uzunisa Köyünde yaşayan üreticilerden Haluk Şensoy, don olaylarına karşı ürünü korumak için sabaha kadar bahçelerinde saman ve odun parçaları yaktıklarını belirtti.

Şensoy, bu yıl bölgede kış şartlarının ağır geçtiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Valiliğin don uyarısından sonra ürünlerimizi korumak için sabaha kadar bahçelerimizde saman ve odun parçaları yakarak ürünlerimizi korumaya çalıştık. Yapılan uyarıları dikkate alarak gece yarısından sonra bahçeye indik.

Burada bahçenin bazı bölümlerinde saman yakarak dumanının arazinin tamamına yayılmasını sağladık. Dağılan bu duman fındık dallarındaki donmak üzere olan karanfillerin yeniden ısınmasını sağlıyor. Böylelikle don tehlikesi yaşama ihtimali bulunan karanfiller zarar görmekten kurtuluyor. 2004 yılında yaşadığımız don afetini yeniden yaşamak istemiyoruz.

O yıl bu tür tedbirler almadığımız için çok ciddi ürün kayıpları yaşamıştık. Halen bu zararın etkisini yaşıyoruz. Fındık bölgemizin şu anda tek geçim kaynağı, bu nedenle tek geçim kaynağımızı kollamaya çalışıyoruz. Belki geceleri uyumuyoruz ama en azından ürünlerimizi korumuş oluyoruz.

Dumanlama yöntemini bir kaç gün daha sürdürmeyi düşünüyoruz. İnşallah fındık dondan etkilenmez. Tek temennimiz budur.''

Diğer fındık üreticisi Muhittin Kılıç ise, daha önceki yıllarda da aynı yöntemi denediğini ve yüzde 60 oranında sonuç aldığını kaydetti.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209