Sendikalar Kanunu için yüzde 80 mutabakat

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal-İş Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklerle ilgili olarak hükümetle büyük ölçüde mutabakat sağladıklarını söyledi.

Sendikalar Kanunu için yüzde 80 mutabakat

Kavlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sendikalar Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklik konusunda mutabakat sağlandığını ancak 21 maddede çekincelerinin olduğunu ifade etti.

Yasayla ilgili komisyon olarak daha önce iki kez çalışma yaptıklarını hatırlatan Kavlak, ''Bu konuyla ilgili olarak sendikalarla bir araya geldik ama bir türlü sonuca gidemedik. Yerel seçimlerden hemen sonra 7 toplantı yaptık. Bu toplantılarda yasada yüzde 80 oranında bir mutabakat sağlamıştık. Burada 21 maddede çekincelerimiz var. En son şeklinde de barajlarla ilgili Sayın Başbakan ile görüştükten sonra yüzde 3 barajında mutabakat sağladık'' dedi.

Mutabakatın sağlanmasının ardından değişiklik paketinin TBMM Alt Komisyonuna gittiğini anımsatan Kavlak, değişikliğin kısa bir zaman sonra TBMM'de görüşüleceğini dile getirdi.

Kavlak, geçtiğimiz hafta alt komisyonda milletvekilleriyle görüştüğünü ifade ederek, ''Orada 21 maddeyle ilgili çekincelerimizi gerekçeleriyle anlattım. Bildiğim kadarıyla komisyon raporunu yazdı ve gönderdi. Yani yakın bir süreçte TBMM'ye gidecek'' diye konuştu.

Değişiklik paketiyle ilgili sağlanan güven ortamının önemine dikkat çeken Kavlak, toplumun her kesiminin bu konuda emek harcadığını söyledi.

Kavlak, bundan sonraki süreçte anlaşma sağladıkları maddelerde değişikliğe gidilmesi riskinden endişe duyduklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Tabii sonuçta bu bir mutabakat. Herkesin her istediğinin olması mümkün değil. Çıkarılacak yasayla ilgili yüzde 80 oranında mutabakat sağlanmış durumda. Önemli olan bundan sonraki süreçte mutabakat sağlanan maddelerde değişiklik olmamasıdır. Yani bu maddelerde herkes emek verdi ve ortaya güzel bir tablo çıktı. Bu anlaştığımız maddelerde başka başka düzeltmeler olursa tarafların birbirine güveni kalmaz. Eğer değiştirme olursa bundan sonraki çalışmalarda çok ciddi sıkıntılar olur. Biz anlaştığımız şekliyle TBMM'ye gelmesini bekliyoruz.''

Yapılması planlanan değişikliklerle Sendikalar Kanunu'nun daha iyi hale geleceğini dile getiren Kavlak, ''Bu yasa geçmişle kıyaslanamayacak kadar olumlu. Örgütlenmenin önündeki engellerin birçoğunun kaldırılması gerçekten çok olumlu. İşletme anlamında yüzde 50 1 barajının yerine, yüzde 40 barajının gelecek olması da gayet iyi. İş kolu itirazında sürecin durmaması yönünde olması da olumlu. Yani yasanın olumlu yönleri daha ağır basıyor'' ifadesini kullandı.

-Vergi sistemi-

Türkiye'deki vergi sistemi nedeniyle asgari ücretle çalışanların zor durumda kaldıklarını ileri süren Kavlak, bunun cezalandırıcı bir sistem olduğunu savundu.

Kavlak, Türkiye'de çalışan kesimin ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, ''Yani bunlarda işsizlik en başta. Türkiye'de ne kadar işsizlik varsa çalışanın işini kaybetme riski de o kadar yüksek. Yani toplu sözleşmede eliniz zayıflıyor bundan dolayı. İşverenlerle masaya oturduğunuz zaman 'dışarıda çok işsiz var' gibi 'aba altından sopa' gösteriyorlar'' şeklinde konuştu.

Asgari ücret üzerindeki vergi yükünün ciddi boyutlarda olduğunu öne süren Kavlak, Türkiye'deki toplam verginin yüzde 48'ini çalışanların ödediğini ileri sürdü.

Asgari ücretteki vergi yüküyle Türkiye'nin yüzde 35 ile dünya şampiyonu olduğunu ifade eden Kavlak, şöyle devam etti:

''OECD ülkelerine bakın, 10 tanesinde asgari ücretten hiçbir şekilde vergi alınmıyor. 6 tanesinde de vergi oranı yüzde 10'u geçmiyor ama bizde yüzde 35 oranında vergi var. Bu vergi sistemi, adaletsiz olduğu kadar da cezalandırıcı. Bu ülkede doktorlar, avukatlar, kuyumcular, market sahipleri gibi 18 meslek grubunun ödediği toplam vergi 4,5 milyar lira. Yani toplamda ödenen verginin yüzde 2'si bile değil ama gelir vergisine baktığınızda yüzde 48'ini çalışanlar ödüyor.''

Türkiye'de vergi sisteminin acil şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Kavlak, sözlerini şöyle tamamladı:

''Toplumun bütün kesimlerine bakın, vergi konusunda en namuslu kesimi çalışanlardır. Dolaylı vergilerle bu oran yüzde 67 oluyor. Buna bir çözüm lazım. Tabii biz de temsil ettiğimiz kesimin hak ve çıkarlarını korumak için her zeminde bunları dile getireceğiz. Bunlarla ilgili kavga sadece sokaklarda verilmez. Bakanlık odalarında da TBMM'de de kavgamızı vereceğiz. Türkiye'de kazanan, kazandığı kadar vergi vermelidir. Yani bugün 10 tane asgari ücretlinin ödediği vergiyi 1 tane şirket ödemiyor. Böyle bir sıkıntı var Türkiye'de.''

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209