Boydak: Temettüde stopaj 1 defa sıfırlansın

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, Türk şirketlerinin ortaklarına temettü dağıtma alışkanlıklarının zayıf olduğunu belirtti, öneride bulundu.

Boydak: Temettüde stopaj 1 defa sıfırlansın

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, Türk şirketlerinin ortaklarına temettü dağıtma alışkanlıklarının zayıf olduğunu belirterek, ''Biz bir öneride bulunmak istiyoruz. Daha önce yapıldığı gibi, iki yıl öncesine kadar şirketlerin geçmiş yıl karlarının dağıtımında bir defaya mahsus stopajları sıfırlamak ya da mevcut stopajın yüzde 50'sinin ödenmesi sureti ile bir düzenleme yapılırsa şirketlerin ve ortakların çok daha rahat edeceklerini düşünüyoruz'' dedi.

şirketlerin geçmiş yıl karlarının dağıtımında bir defaya mahsus stopajların kaldırılması ya da mevcut stopajın yüzde 50'sinin alınması gibi bir düzenleme yapılması durumunda, şirketlerin ve ortakların çok daha rahat edeceklerini söyledi.

Boydak, KAYSO toplantı odasında düzenlenen ''Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Vergi, Mali İşler, Şirket Uygulamaları Konularında Getireceği Yenilikler'' konulu seminerde yaptığı konuşmada, Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişikliklerin tüm iş dünyasını yakından ilgilendirdiğini belirtti.

Yeni kanunun 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe gireceğini, ancak iş dünyasının kanunda değişiklikler yapılması konusunda bir takım taleplerinin olduğunu ifade eden Boydak, kanunun en az 3-4 ay müzakere süreci olması gerekirken çok kısa bir süre içerisinde tüm partilerin desteği ile çıktığını belirterek, yasanın ruhunu bozmadan bir takım yeni düzenlemelerin de yapılabileceğini bildirdi.

Şirketlerin ortakları ile olan ilişkilerinin yeni dönemde farklı bir şekilde ele alınacağını ifade eden Boydak, şunları söyledi:

''Artık ortak ile şirket arasındaki nakit hareketlerinin sınırlandığı bir döneme giriyoruz. Bizim Türk şirketlerinin ortaklarına temettü dağıtma alışkanlıkları çok zayıf. Biz bu kanun yürürlüğe girerken oda olarak iş dünyasının ve ortakların çok rahat edeceği bir öneride bulunmak istiyoruz.

Geriye doğru bakıldığı zaman şirketlerin bilançolarında 7-8 yıllık geçmiş yıl karları var. Madem yeni bir döneme giriyoruz. Daha önce yapıldığı gibi, iki yıl öncesine kadar şirketlerin geçmiş yıl karlarının dağıtımında bir defaya mahsus stopajları sıfırlamak, ya da mevcut stopajın yüzde 50'sinin ödenmesi sureti ile bir düzenleme yapılırsa şirketlerin ve ortakların çok daha rahat edeceklerini düşünüyoruz.

Aslında burada bir vergi kaybı da olmuyor. İlk etapta yüzde 15 stopaj kaybı var gibi düşünülebilir ama zaten kurumlar vergisi verilmiş para ekonomiye ciddi anlamda bir hareketlilik sağlayacaktır.''

Türkiye'de artık yeni bir dönem başladığını, iş yapma alışkanlıklarının değişeceğini ve ortaklarla ilişkilerin daha üst düzeye taşınacağını anlatan Boydak, tüm bunların değişmesi durumunda Türkiye'nin ticaret hacminin de, sanayi hacminin de, iş alışkanlıklarının da çok daha yukarılara çıkacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209