Bir taşeron işçisinin itirafları… BATAKLIK

Bahçelievler Belediyesi’nde taşeron işçi olarak çalışan Rafet Erkul, taşeron işçilerini demir parmaklar arasında yaşama mücadelesi veren incir ağacına benzetti. Benim geleceğim değil işçiliğin kölelikten kurtarılması önemli, diyen yürekli bir taşeron işçisi feryat ediyor.

Bir taşeron işçisinin itirafları…  BATAKLIK
 Gazete365’in kapısına gelerek “Haber burada” diye seslenen taşeron işçisi Rafet Erkul, demir parmaklıklar arasındaki incir ağacının dallarını tutarak, “İşte taşeron işçinin durumunu bu incir ağacı anlatıyor. Hava almak, güneş görmek, büyüyüp meyve vermek istiyor; kısacası yaşamak istiyor, bizim gibi” diyerek gazetemize içini döktü. Rafet Erkul, “Belediyemizde birçok iş kanunsuz ve hukuksuz yapılmaktadır. Benim bu iddialarım Belediye yetkililerini ve devletin kademelerini harekete geçirmeye yetmezse ben bir taşeron işçi olarak bana ve benim gibi taşeron işçilerine yapılan haksızlıkların belgelerini ortaya çıkartmaya hazırım." dedi.

 

Sistemin işçiyi amirinin kölesi haline getirdiğini iddia eden Rafet Erkul, "Torba yasalarla filan taşeronluk sorunu ortadan kalkmaz, taşeron işçi sistemi bir bataklıktır. Ancak bataklığı kurutursanız, yani taşeronluğu ortadan kaldırırsanız sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz" dedi.

 

 

Gazete365’in manşete taşıdığı, Bahçelievler belediyesinde taşeron işçi olarak çalışan Rafet Erkul, taşeron işçiliğin bir bakıma modern kölelik olduğunu iddia ederek, taşeron işçilerin, "taşeronluk" sistemiyle amirinin kölesi haline getirildiğinden dert yandı. Rafet Erkul, yaşanan iş ve işçi kazalarına da dikkat çekerek, asıl sıkıntının taşeronluk sisteminde olduğunu söyleyip "yeter artık, üç yıllık sözleşmelerle, torba yasalarla, çuval yasalarıyla, iyileştirme kanunlarıyla, taşeronluk sorunlarını ortadan kaldıramazsınız. Taşeron işçi sistemi bir bataklıktır. Ancak bataklığı kurutursanız, yani taşeronluğu ortadan kaldırırsanız o zaman sorunu köklü çözüme kavuşturmuş olabilirsiniz" diye feryat etti.

 

"DEMİR PARMAKLARARASINDAKİ İNCİR AĞACI GİBİ"

Gazetemize gelerek taşeronlukla ilgili çarpık ilişki ve yolsuzluğa varan uygulamaları ispatlayacak bilgi ve belgelere sahip olduğunu iddia eden Bahçelievler Belediyesinde taşeron işçi olarak çalışan Rafet Erkul, bir de ironi yaptı. Gazetemizin önünde mazgal demir parmaklıklar arasında büyümeye çalışan incir ağacını göstererek "şu demir parmaklıklar arasına mahkûm edilmiş incir ağacının kaderi ile taşeron işçilerin sınıflandırılması, çeşitlere ayrılması, işçi odaları oluşturulup oralara mahkûm edilmesi aynıdır. Bu incir ağacının, gerçek ağaç kimliğine, benliğine, özelliğine kavuşması, meyve verir hale gelmesi için bu demir prangalardan nasıl kurtulması ve kurtarılması gerekiyorsa taşeron işçi sistemlerinin, modern kölelik anlayışlarıyla kurulmuş işçi odaları bataklığının kurutulup ortadan kaldırılması sorunu aynıdır" benzetmesi yaptı.

 

"BELGELERİNİ ORTAYA ÇIKARTMAYA HAZIRIM"

Açıklamasında devlet yetkililerine çağrıda bulunan ve Recep Tayyip Erdoğan’a özel hayranlığı bulunan Rafet Erkul, taşeronluk sisteminden kurtulmak için kendince öneriler de sundu. Rafet Erkul sözlerini şöyle sürdürdü: "Devletimiz, belediyemiz milletimize hizmetini eğer işçiler eliyle taşıyorsa, fırsat eşitliğini sağlayınız. Taşeron işçisine adil yönetim anlayışıyla "hepimiz insanız" anlayışıyla yaklaşınız. Anayasamızı, işçi ve işveren kanunlarımızı, yasalarımızı, tüzüklerimizi, taslaklarımızı her ne ise buna göre düzenleyiniz. Kanun uygulayıcılarına, sistem yapıcılarına, işverene, müdüre, amire, başkana işçinin hakkını gasp ettirmeyiniz. Taşeron işçisini bu iş ve işveren silsilesinde ayrımcılığa tabi tutup, sınıflara ayırıp köle olarak çalıştırılabilir serbestisine izin vermeyiniz. Oysa bugün uygulamaya baktığınızda sahada biri olarak söylüyorum ki taşeron işçisi, taşeron işçi sistemiyle, amirinin kölesi haline getirilmiştir. Bu sistemin yürütülebilmesi ve rahatlığın devam edebilmesi için Belediyemizde birçok iş kanunsuz ve hukuksuz yapılmaktadır. Benim bu iddialarım Belediye yetkililerini ve devletin kademelerini harekete geçirmeye yetmezse ben bir taşeron işçi olarak bana ve benim gibi taşeron işçilerine yapılan haksızlıkların belgelerini ortaya çıkartmaya hazırım."

 

"TAŞERON İŞÇİ SİSTEMİ BİR BATAKLIKTIR"

Rafet Erkul sözlerini şöyle bir çağrıyla sonlandırdı: "Yeter artık, üç yıllık sözleşmelerle, torba yasalarla, çuval yasalarıyla, iyileştirme kanunlarıyla, taşeron sorunlarını ortadan kaldıramazsınız. Taşeron işçi sistemi bir bataklıktır. Bataklığı kurutursanız, taşeronluğu ortadan kaldırırsanız, ancak o zaman sorunu köklü çözüme kavuşturmuş olursunuz. Bu anlayışa son verme zamanı gelmiştir."


 

Kaynak: Gazete365  MELEK BAYHAN

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2014, 12:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209